
Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις», με το οποίο διπλασιάζονται τα ανώτατα εισοδηματικά όρια για την υποχρεωτική υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Ετσι, ο εξωδικαστικός μηχανισμός «ανοίγει» για τη μεσαία τάξη, ενώ προστίθενται νέες υποχρεώσεις για τους servicers, με στόχο τη σημαντική αύξηση των ρυθμίσεων και τη γρηγορότερη μείωση του ιδιωτικού χρέους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, οι αλλαγές δίνουν τη δυνατότητα στο 85% των οφειλετών να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ σήμερα επιλέξιμοι είναι μόλις το 7%. Ωστόσο, η διεύρυνση των κριτηρίων αφορά μόνο τα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια έως τρεις μήνες πριν τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές, αφήνοντας το νέο ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος εκτός της ρύθμισης. Αυτό γίνεται προκειμένου να μη γίνει η διεύρυνση των ορίων αντικείμενο εκμετάλλευσης με αποτέλεσμα να μεγεθυνθεί το ιδιωτικό χρέος. Οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι οι εξής έξι:
1. Διπλασιασμός των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων για την υποχρεωτική αποδοχή της ρύθμισης του εξωδικαστικού από τον πιστωτή (servicer, τράπεζες, funds). Το μέγιστο ετήσιο εισόδημα ορίζεται στα 14.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, 21.000 ευρώ για ζευγάρια, με προσαύξηση 7.000 ευρώ ανά ανήλικο τέκνο, με μέγιστο όριο τα 42.000 ευρώ. Διπλασιάζονται επίσης τα ανώτατα όρια για την αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, στα 240.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και με μέγιστο όριο τα 360.000 ευρώ για μια οικογένεια με τρία ή περισσότερα παιδιά. Διπλασιάζονται τα όρια και για τις καταθέσεις των οφειλετών, που διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με αυτά του ετήσιου εισοδήματος. Τα παραπάνω ισχύουν για οφειλές έως 300.000 ευρώ που χαρακτηρίστηκαν ληξιπρόθεσμες τουλάχιστον 90 ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος των νέων ορίων.
2. Θέσπιση υποχρέωσης για τους πιστωτές (servicers, τράπεζες) να υποβάλλουν έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη διενέργεια πλειστηριασμού. Ο πιστωτής μπορεί να υποβάλει την πρότασή του με οποιοδήποτε έγγραφο μέσο, ακόμα και με e-mail. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει εγγραφεί ο οφειλέτης στην πλατφόρμα του servicer.
3. Ευκολότερη διαδικασία για την απαλλαγή του οφειλέτη μέσω εγγραφής στο Μητρώο Φερεγγυότητας, χωρίς να είναι απαραίτητο το άνοιγμα διαδικασίας πτώχευσης. Εάν η περιουσία του οφειλέτη δεν επαρκεί για την εξόφληση, τότε εγγράφεται στο Μητρώο Φερεγγυότητας. Η πράξη απαλλαγής θα μπορεί πλέον να εκδίδεται από τον εισηγητή δικαστή.
4. Ο οφειλέτης θα μπορεί πλέον να παγώσει τον πλειστηριασμό και να μπει στο καθεστώς του «ευάλωτου» καταθέτοντας αίτηση έως και 20 ημέρες πριν από τον προγραμματισθέντα πλειστηριασμό. Μέχρι πρότινος, η αίτηση έπρεπε να γίνει στις πρώτες 60 ημέρες από την κατάσχεση της περιουσίας. Επιπλέον, επεκτείνεται το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου (είχε αρχικά ανακοινωθεί διορία μέχρι τα τέλη Ιουλίου), καθώς ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί καν ο διαγωνισμός για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υποστηρίξουν το σχήμα με 100 εκατ. ευρώ.
5. Επέκταση των κρατικών εγγυήσεων και για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.
6. Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός για την αποζημίωση ασφαλισμένων τής υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής εταιρείας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Μέσω του μηχανισμού θα εξοφληθούν γρηγορότερα από το προβλεπόμενο οι περίπου 50.000 ασφαλισμένοι με την εταιρεία που έχασαν τα χρήματά τους όταν αυτή πτώχευσε.
Ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός προσφέρει μια δίκαιη και μακροπρόθεσμη ρύθμιση των χρεών πολιτών και επιχειρήσεων, δήλωσε σχετικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Από τη μεριά του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού για το 2024, αφού σημειώθηκε αύξηση των ρυθμίσεων κατά 81% σε σχέση με το 2023. «Ασκήσαμε επιτυχώς πίεση σε τράπεζες και servicers με σειρά μέτρων που τους υποχρέωσαν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και διαφάνεια» ανέφερε και τόνισε ότι η μεσαία τάξη βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης.


Latest News

Οι δασμοί, η Κίνα και το πιθανό checkmate στο Tik Tok
Οι δασμοί φέρνουν ανατροπές στις διαπραγματεύσεις για το TikTok -Οξύνονται οι αντιθέσεις στις δύο πιο μεγάλες οικονομίες του κόσμου

Αγορές ακινήτων με μετρητά και αδήλωτες μεταβιβάσεις ψάχνει η Εφορία
Ανοίγουν 2.500 φάκελοι αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών - Δειγματοληπτικοί έλεγχοι και σε συμβολαιογράφους

Σταύρος Καλαφάτης: Προτεραιότητα η καινοτομία για την κυβέρνηση
Οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη στην ίδρυση του Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική «ΗΡΩΝ»

Πιερρακάκης: «Ρύθμιση-υπερόπλο« για τον εξωδικαστικό - Εξαλείφουμε τα τελευταία προβλήματα της κρίσης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη νέα ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού και στις αλλαγές που φέρνει

Ημερίδα για το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας από την Ε.ΕΝ.Ε. στο Delphi Economic Forum
Με αφετηρία τις θέσεις της Ε.ΕΝ.Ε. και την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, η ημερίδα θα συγκεντρώσει κορυφαίους θεσμικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες

Θεοδωρικάκος: Η λύση για τη στέγαση περνάει από τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει με θετικό τρόπο προκειμένου να στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα

Ξεκινά πλειοδοτικός διαγωνισμός για το «Ξενία Ουρανούπολης»
Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός αφορά την μακροχρόνια εκμίσθωση (30 έτη) του δημοσίου ακινήτου - Η ΕΤΑΔ προσκαλεί επενδυτές να αξιοποιήσουν το ακίνητο

Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Οι «υβριδικές επιπτώσεις» των αμερικανικών δασμών
Οπως αναφέρει, οι «ανταποδοτικοί δασμοί» ύψους 20% που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην ΕΕ δημιουργούν εμπορικά εμπόδια που διαταράσσουν, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, τις αγορές των 27 ευρωπαϊκών χωρών και αναστατώνουν τις υφιστάμενες αλυσίδες εφοδιασμού
![Σούπερ μάρκετ: Αυξήσεις τιμών 1,59% τον Μάρτιο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/supermarketkarotsirafia-1-600x400.jpeg)
«Τσίμπησαν» οι τιμές στο ράφι - Ποια προϊόντα αυξήθηκαν, ποια μειώθηκαν [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ για τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

Συναγερμός στις ελληνικές εξαγωγές για τους δασμούς - Ποια προϊόντα απειλούνται
Τι λένε στον ΟΤ εκπρόσωποι από τους κλάδους της βρώσιμης ελιάς, της φέτας και του ελαιολάδου