
Ο αντίκτυπος στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως στις ευρωπαϊκές ΜμΕ, από τις «υβριδικές επιπτώσεις», τόσο του οριζόντιου «οικουμενικού δασμού» σε όλες τις χώρες, όσο και των εξειδικευμένων δασμών σε 25 χώρες, από 10% έως και 49%, θα εξαρτηθεί από την ένταση και την διάρκεια επιβολής τους, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.
Οπως αναφέρει, οι «ανταποδοτικοί δασμοί» ύψους 20% που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην ΕΕ δημιουργούν εμπορικά εμπόδια που διαταράσσουν, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, τις αγορές των 27 ευρωπαϊκών χωρών και αναστατώνουν τις υφιστάμενες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες δασμών, η παγκόσμια παραγωγή θα μειωθεί 0,3%, ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα αυξηθεί 0,4% και γενικότερα το βαρύ τίμημα στην παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει τα 1,4 τρις δολάρια.
Η αναβίωση του προστατευτισμού, ο κατακερματισμός της παγκόσμιας αγοράς, η αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, η «φορολογία» των δασμών και οι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν παγκόσμια αβεβαιότητα και ένα απρόβλεπτο επιχειρηματικό περιβάλλον, ασκώντας μεγάλη πίεση στην ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των ΜμΕ σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι ΜμΕ είναι το κλειδί για τη στρατηγική ανθεκτικότητα της Ευρώπης και οι δασμοί εμποδίζουν την ικανότητα τους να αναπτύσσονται και να καινοτομούν. Η πολυπλοκότητα των διεθνών εμπορικών σχέσεων και η κλιμάκωση των εντάσεων, μεταξύ των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων με την επιβολή δασμών και εμπορικών περιορισμών, θα αυξήσει το κόστος για τις παραγωγικές μονάδες θα περιορίσει την πρόσβαση σε βασικές πρώτες ύλες και θα περιπλέξει τις ευκαιρίες εξαγωγών.
Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 2,4 δις ευρώ εκ των οποίων τα 450 εκ. αφορούν στις εξαγωγές ποιοτικών ελληνικών τροφίμων, με εμβληματικό brand name και σταθερούς υπερατλαντικούς καταναλωτές, τους ομογενείς μας, τους οποίους οι δασμοί δεν θα σταματήσουν να αγοράζουν ελληνικά κρασιά, τυριά, ροδάκινα, ελιές και λάδι.
Στις έμμεσες επιπτώσεις εντάσσονται οι εξαγωγές ελληνικών εξορυκτικών μετάλλων, χωρίς όμως σημαντικές συνέπειες. Σε πρώτη ανάγνωση οι αλλαγές των εμπορικών συνθηκών δεν θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, αλλά οι ανησυχίες στρέφονται περισσότερο στην επίδραση των δασμών στο οικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης, που εκτιμάται πως μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη της περίπου 0,2%. Το ΑΕΠ των 27 χωρών της ΕΕ για το 2024, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ανήλθε στα 18,8 τρις δολάρια, άρα οι ετήσιες επιπτώσεις των δασμών αρχικά υπολογίζονται στα 380 δις δολάρια.
Όσο και να θέλει η Ελλάδα να διαφυλάξει την ευρωπαϊκή ενότητα και να εναντιωθεί σε διχαστικές μεμονωμένες ενέργειες, η εξελισσόμενη φύση των διαφορετικών επιπτώσεων των δασμών, απαιτεί από την Ευρώπη μια διαπραγμάτευση με πολιτικές δίκαιου εμπορίου, με πρακτικές λύσεις, με νέους κανονισμούς και έξυπνους χειρισμούς που θα «ανοίξουν το παράθυρο» των ελαφρύνσεων στα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα από και προς τις ΗΠΑ. Με εξαίρεση το 25% στα 8 εκ. αυτοκίνητα που εξάγει ετησίως η ΕΕ στις ΗΠΑ και δεν φαίνεται να διαπραγματεύεται αλλαγές ο πρόεδρος Τραμπ, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα να συμφωνηθεί ένας «αμοιβαίος δασμός» στο 10%, όπως με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία. Άλλωστε από το πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, που ήταν 208 δις δολάρια το 2024, επωφελούνται μόνο τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Ιρλανδία με 87 δις δολάρια, Γερμανία με 85 δις δολάρια και Ιταλία με 44 δις δολάρια.
Η αλλαγή της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ ανατρέπει πολλά, τα νούμερα είναι μεγάλα και οι ανακατατάξεις παγκόσμιες. Οι δασμοί είναι φόροι και μάλιστα προ κερδών, που επιβαρύνουν τους τελικούς καταναλωτές. Οι επιβαρύνσεις επί του παρόντος, υπολογίζονται κατά προσέγγιση και είναι δύσκολα μετρήσιμες, καθώς οι επιπτώσεις είναι «υβριδικές». Το ελληνικό γνωμικό που ταιριάζει στην ηγεσία της Ευρώπης για τη περίπτωση των αποφάσεων διαχείρισης των αμερικανικών δασμών είναι «τι μέλλει γενέσθαι;» Αφωνία ή πολυφωνία; Διαπραγμάτευση με ή χωρίς αντίμετρα;», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.


Latest News

Οι δασμοί, η Κίνα και το πιθανό checkmate στο Tik Tok
Οι δασμοί φέρνουν ανατροπές στις διαπραγματεύσεις για το TikTok -Οξύνονται οι αντιθέσεις στις δύο πιο μεγάλες οικονομίες του κόσμου

Αγορές ακινήτων με μετρητά και αδήλωτες μεταβιβάσεις ψάχνει η Εφορία
Ανοίγουν 2.500 φάκελοι αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών - Δειγματοληπτικοί έλεγχοι και σε συμβολαιογράφους

Σταύρος Καλαφάτης: Προτεραιότητα η καινοτομία για την κυβέρνηση
Οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη στην ίδρυση του Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική «ΗΡΩΝ»

Πιερρακάκης: «Ρύθμιση-υπερόπλο« για τον εξωδικαστικό - Εξαλείφουμε τα τελευταία προβλήματα της κρίσης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη νέα ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού και στις αλλαγές που φέρνει

Ημερίδα για το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας από την Ε.ΕΝ.Ε. στο Delphi Economic Forum
Με αφετηρία τις θέσεις της Ε.ΕΝ.Ε. και την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, η ημερίδα θα συγκεντρώσει κορυφαίους θεσμικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες

Θεοδωρικάκος: Η λύση για τη στέγαση περνάει από τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει με θετικό τρόπο προκειμένου να στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα

Ξεκινά πλειοδοτικός διαγωνισμός για το «Ξενία Ουρανούπολης»
Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός αφορά την μακροχρόνια εκμίσθωση (30 έτη) του δημοσίου ακινήτου - Η ΕΤΑΔ προσκαλεί επενδυτές να αξιοποιήσουν το ακίνητο
![Σούπερ μάρκετ: Αυξήσεις τιμών 1,59% τον Μάρτιο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/supermarketkarotsirafia-1-600x400.jpeg)
«Τσίμπησαν» οι τιμές στο ράφι - Ποια προϊόντα αυξήθηκαν, ποια μειώθηκαν [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ για τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

Συναγερμός στις ελληνικές εξαγωγές για τους δασμούς - Ποια προϊόντα απειλούνται
Τι λένε στον ΟΤ εκπρόσωποι από τους κλάδους της βρώσιμης ελιάς, της φέτας και του ελαιολάδου

Πιερρακάκης για δασμούς Τραμπ: Οι επιπτώσεις δεν μπορεί ακόμα να αποτυπωθούν
Παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη σχετικά με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ