Την απόφαση για μέτρα στήριξης των ενεργοβόρων βιομηχανιών στα πλαίσια της υποστήριξής τους για μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, έλαβε μέσω ψηφίσματος το Ευρωκοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα η λίστα των ενεργοβόρων βιομηχανιών περιλαμβάνει τις χημικές βιομηχανίες , τη βιομηχανία χάλυβα, τη χαρτοποιία, το τσιμέντο και τη βιομηχανία γυαλιού, με το ψήφισμα να εκτιμά πως είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της ΕΕ και για τις προσπάθειες αποανθρακοποίησης τους.

Και ανταγωνιστικότητα και καθαρή ενέργεια

Η κρισιμότητα των βιομηχανικών αυτών μονάδων συνδέεται με την αναγκαιότητα ύπαρξης θέσεων εργασίας σε όλη την ΕΕ, αλλά και με τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Παρόλα αυτά αντιμετωπίζουν προκλήσεις κατά τη μετάβαση σε πιο καθαρές τεχνολογίες. Το ψήφισμα τονίζει την ανάγκη για μια οικονομικά αποδοτική μετάβαση με τη χρήση διάφορων τεχνολογιών για τη μείωση των ενεργειακών δαπανών και την αποφυγή φαινομένων εγκλωβισμού, με την ηλεκτροδότηση να αποτελεί κεντρική στρατηγική.

Τα εμπόδια της πράσινης μετάβασης

Στο ψήφισμα αναφέρονται χαρακτηριστικά τα διάφορα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ, όπως τις διαφορές στις τιμές ενέργειας με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές και τις ασταθείς τιμές των ορυκτών καυσίμων.

Η ανεπαρκής ενεργειακή ένωση, οι περιττές ρυθμιστικές επιβαρύνσεις και οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης υπονομεύουν περαιτέρω την πρόοδο, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ΣΕΔΕ) βρίσκεται επίσης υπό πίεση, λόγω των μεταβολών της αγοράς και της άνισης χρήσης των εσόδων μεταξύ των κρατών μελών, συνθήκες που παρακωλύουν την ανάπτυξη επαρκούς στήριξης για την απαλλαγή της βιομηχανίας από τα ορυκτά καύσιμα, λένε οι ευρωβουλευτές.

Απλοποίηση αδειοδότησης και αντιμετώπιση του ανταγωνισμού

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας, οι ευρωβουλευτές ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα καθαρής ενέργειας και εφαρμογή των κανόνων σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ένα καλύτερο, πιο ολοκληρωμένο ενεργειακό σύστημα), καθώς και περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές δικτύου.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου τονίζει την ανάγκη για μια οικονομικά αποδοτική μετάβαση με τη χρήση της τεχνολογίας

Θα πρέπει, επίσης, να διερευνηθούν πρόσθετοι τρόποι για την αποσύνδεση των τιμών των ορυκτών καυσίμων από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Προσθέτουν ότι η ανάλυση των βραχυπρόθεσμων αγορών πρέπει να προωθηθεί έως το 2025, ώστε να εξεταστούν εναλλακτικές δυνατότητες σχεδιασμού της αγοράς. Οι απλούστεροι κανόνες και η διαθεσιμότητα κρίσιμων και δευτερογενών πρώτων υλών είναι ουσιαστικής σημασίας για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και τη στήριξη της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, με ταυτόχρονη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τρίτες χώρες.

Το ψήφισμα τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος παγκόσμιος ανταγωνισμός μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΜΣΠΑ), όπως και την ανάγκη να δημιουργηθούν πρωτοπόρες αγορές για καθαρά και κυκλικά ευρωπαϊκά προϊόντα. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν, επίσης, να στηρίξουν τους εργαζομένους και τις περιοχές που πλήττονται από τη μετάβαση, διασφαλίζοντας ότι η βιομηχανία της ΕΕ παραμένει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα απαλλάσσεται από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Καθαρή ενέργεια τώρα

«Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Πρέπει να δράσουμε για να διασφαλίσουμε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να αντέξει και να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας της. Η τεχνολογική καινοτομία που απαιτείται για να επιταχυνθεί η αποανθρακοποίηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών απαιτεί σημαντική επένδυση, την οποία η ΕΕ έχει την ευθύνη να στηρίξει με δημόσιους πόρους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Τζόρτζιο Γκόρι (Σοσιαλιστές/ S&D, ΙΤ). «Εν τω μεταξύ, αυτές οι βιομηχανίες πρέπει να προστατευθούν (από το ντάμπινγκ, τους δασμούς, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την επιδοτούμενη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα άλλων χωρών) ώστε να αποφευχθεί η διαρροή άνθρακα και οι επιχειρήσεις να μην εγκαταλείψουν την Ευρώπη».

Το υπόβαθρο του ψηφίσματος

Το ψήφισμα βασίζεται σε προηγούμενες εκθέσεις, όπως η Έκθεση Ντράγκι, η Έκθεση Λέτα και το Σχέδιο Καθαρής Βιομηχανίας και το Σχέδιο Δράσης για Προσιτή Ενέργεια της Επιτροπής, προκειμένου να παρέχει έναν ολοκληρωμένο χάρτη πορείας για την αποανθρακοποίηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών στην ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green