
Την πιθανότητα οι μάρκες να αυξήσουν τις τιμές λόγω των δασμών Τραμπ και η μόδα να αποδυναμωθεί στην καταναλωτική συνείδηση, τονίζουν αναλυτές στις ΗΠΑ, με πιο σοκαριστικό το απίθανο ενδεχόμενο να επανέλθει η μεταποίηση στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη σαρωτικές αλλαγές στους αμερικανικούς δασμούς. Οι προσαρμογές της πολιτικής περιλαμβάνουν έναν καθολικό βασικό δασμό 10%, με ισχύ από τις 5 Απριλίου, και υψηλότερους επιμέρους δασμούς για τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, με ισχύ από τις 9 Απριλίου.
Ο επίσημος κατάλογος των αυξημένων δασμών, τους οποίους ο Τραμπ χαρακτήρισε «αμοιβαίους», περιλαμβάνει πολλούς από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας και σημαντικούς προμηθευτές της βιομηχανίας μόδας. Η Κίνα θα αντιμετωπίσει έναν αμοιβαίο δασμό 34%, ενώ το Βιετνάμ θα αντιμετωπίσει έναν δασμό 46% και το Μπαγκλαντές θα δει έναν δασμό 37%, ενώ η ΕΕ 20%.
Ο Τραμπ και το de minimis
Επιπλέον, ο Τραμπ έκλεισε την εξαίρεση de minimis για τα εμπορεύματα που προέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ από τις 2 Μαΐου, ενώ ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Σε εκείνο το σημείο, τα αγαθά αξίας 800 δολαρίων ή κάτω από 800 δολάρια που διαφορετικά θα ήταν αφορολόγητα, θα υπόκεινται σε δασμό είτε 30% της αξίας τους είτε 25 δολάρια ανά τεμάχιο, ο οποίος θα αυξηθεί σε 50 δολάρια ανά τεμάχιο μετά την 1η Ιουνίου.
Παρακάτω παρατίθενται αποσπάσματα από απαντήσεις που δόθηκαν από εμπειρογνώμονες σχετικά με το πώς αυτές οι προτεινόμενες δασμολογικές αλλαγές θα επηρεάσουν το παγκόσμιο οικοσύστημα της μόδας.
Οι αναλυτές βλέπουν ως απίθανο το ενδεχόμενο να επανέλθει η μεταποίηση στις ΗΠΑ
Η εξάρτηση και οι αλυσίδες εφοδιασμού
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, η ένωση United States Fashion Industry Association ανέφερε ότι η βιομηχανία μόδας εξαρτάται από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλο τομέα βιομηχανικών προϊόντων.
Ενώ οι δασμοί μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, επηρεάζουν δυσανάλογα τη βιομηχανία της μόδας. Οι αμερικανικές εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων υπόκεινται σε μερικούς από τους υψηλότερους δασμολογικούς συντελεστές. Για παράδειγμα, το 2024, ο μέσος δασμός στον χάλυβα ήταν 5%, ενώ ο μέσος δασμός στα ενδύματα ήταν το εντυπωσιακό 14,6%».
Παρά τους υψηλούς δασμούς, δήλωσε η ένωση, το ποσοστό των ενδυμάτων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ παραμένει μόλις 3%. «Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης πληρώνει υψηλότερους δασμούς εδώ και δεκαετίες με ελάχιστο αντίκτυπο στην επανατοποθέτηση της παραγωγής».

Οι δασμοί Τραμπ αφορούν περίπου 180 χώρες
«Ημέρα Απελευθέρωσης» για ποιους;
Την ίδια στιγμή, ο Στιβ Λαμάρ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Ένδυσης και Υπόδησης, τόνιζε την Τετάρτη ότι ούτως ή άλλως οι εταιρείες μόδας αντιμετωπίζουν ήδη υψηλή δασμολογική επιβάρυνση.
«Πριν από την αποκαλούμενη “Ημέρα Απελευθέρωσης”, ο μέσος δασμός στα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ, είδη πρώτης ανάγκης που πρέπει να αγοράζει κάθε Αμερικανός, ήταν ήδη πάνω από πέντε φορές υψηλότερος από ό,τι στις άλλες εισαγωγές των ΗΠΑ. Η πραγματική απελευθέρωση θα περιελάμβανε την εξάλειψη αυτού του υψηλού δασμολογικού βάρους και την απαλλαγή των Αμερικανών καταναλωτών από τις οπισθοδρομικές και μισογυνικές επιπτώσεις του, αντί να επιβαρύνει με περισσότερα κόστη που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Αν και χαιρετίζουμε την εστίαση του Προέδρου Τραμπ στη μείωση των εμπορικών φραγμών στο εξωτερικό εμπόριο, πρέπει να μειώσουμε και τους υψηλούς εμπορικούς φραγμούς της Αμερικής και μάλιστα με τρόπο τέτοιο που να επιτρέπει μακροπρόθεσμες αποφάσεις για επενδύσεις και αλυσίδες εφοδιασμού», κατέληξε ο Λαμάρ στην σχετική του δήλωση.
Απαισιοδοξία
Σε συνέντευξή του στο Fashion Dive, ο Ντέιβιντ Σβαρτς, ανώτερος αναλυτής μετοχών της Morningstar Research Services, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το αποτύπωμα των δασμών.
«Τίποτα από αυτά δεν είναι πιθανό να αυξήσει την παραγωγή ενδυμάτων, υποδημάτων, αξεσουάρ, οικιακών ειδών κ.λπ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι είναι απλά αδύνατο. Θα χρειαστούν δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων, και αν η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει στις εταιρείες χρήματα για να χτίσουν νέα εργοστάσια, δεν πρόκειται να κάνουν αυτές τις επενδύσεις. Δεν έχουν κανέναν λόγο να το κάνουν, διότι μέχρι να ανοίξει το εργοστάσιο, σε χρόνια από τώρα, οι δασμοί μπορεί να μην υπάρχουν πια».
Οι προμηθευτές μόδας έχουν πιθανότατα προετοιμαστεί για αυτή την κίνηση, δήλωσε ο Σβαρτς, αν και οι μακροπρόθεσμες επιλογές τους παραμένουν περιορισμένες. «Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν αποθήκες γεμάτες παπούτσια και ρούχα αυτή τη στιγμή καθώς η αγορά στόκαρε έχοντας το μυαλό της σε αυτό το ενδεχόμενο», σημείωσε. «Μετά από έξι μήνες και πλέον, τότε θα αρχίσει να μπαίνει ο πανικός. Τότε η βιομηχανία θα έχει πρόβλημα. Τώρα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πόσο θα διαρκέσει ο εμπορικός πόλεμος”.
Η άλλη άποψη – Η πλατφόρμα μεταπώλησης ThredUp
Η ThredUp ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η τιμολογιακή πολιτική αποτελεί «σημαντική νίκη τόσο για το περιβάλλον όσο και για το μέλλον της βιώσιμης μόδας».
«Για χρόνια, το παραθυράκι de minimis παρείχε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στους λιανοπωλητές γρήγορης μόδας, επιτρέποντάς τους να κατακλύζουν την αγορά με είδη χαμηλού κόστους και μικρής διάρκειας ζωής, παρακάμπτοντας παράλληλα τους εισαγωγικούς δασμούς», δήλωσε η ThredUp. «Εξισώνοντας τους όρους ανταγωνισμού, αυτή η δασμολογική εντολή ενθαρρύνει τη στροφή προς μια πιο κυκλική οικονομία, όπου τα ρούχα αποκτούν μια δεύτερη ζωή, μειώνοντας τα απόβλητα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».
Θα χρειαστούν δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων για τη μεταφορά παραγωγής στις ΗΠΑ. Αν η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει στις εταιρείες χρήματα για να χτίσουν νέα εργοστάσια, δεν πρόκειται να κάνουν αυτές τις επενδύσεις
Ποιοι απειλούνται περισσότερο;
Όπως επισήμανε η Άλις Πράις της GlobalData, «οι δασμοί θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό παγκόσμιους παίκτες όπως η Abercrombie & Fitch και η Nike, οι οποίοι έχουν πολύ διαφορετικές αλυσίδες εφοδιασμού και εισάγουν τεράστιες ποσότητες στη χώρα, ενώ παίκτες που βασίζονται στην αξία όπως η Shein θα κλονιστούν. Επομένως, οι παίκτες που εισάγουν στις ΗΠΑ, θα πρέπει να βρουν τρόπους να αντισταθμίσουν αυτό το υψηλότερο κόστος και οι καταναλωτές μπορεί να αναμένουν προβλήματα διαθεσιμότητας ενώ προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτές τις νέες προκλήσεις».
Ο Price σημείωσε ότι τα εμπορικά σήματα πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές και μπορεί να ωθήσουν τους προμηθευτές να μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους σε περιοχές που επηρεάζονται λιγότερο από τους δασμούς.
Η απόλυτη πρόκληση
Η μεταφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ θα είναι «πρόκληση», εξήγησε η Πράις – κι όχι άδικα. «Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τις υποδομές και την εξειδίκευση που απαιτούνται για την παραγωγή ενδυμάτων σε ανταγωνιστικές τιμές και οι μάρκες θα εξακολουθήσουν να χρειάζεται να εισάγουν υλικά από το εξωτερικό, τα οποία θα υπόκεινται επίσης σε δασμούς, με αποτέλεσμα οι τιμές των ενδυμάτων να εξακολουθούν να αυξάνονται. Ο αντίκτυπος αυτών των δασμών στην παγκόσμια οικονομία και τον πληθωρισμό θα συμπιέσει επίσης περαιτέρω το καταναλωτικό κλίμα σε ένα ήδη δοκιμαζόμενο μακροοικονομικό κλίμα, επηρεάζοντας αρνητικά τις δαπάνες διακριτικής ευχέρειας».
Σκοπιμότητα
Σχετικά, η William Blair σημείωσε ότι «οι δασμοί της 2ας Απριλίου φαίνεται ότι έχουν σχεδιαστεί σκόπιμα για να παρακωλύσουν τη βιομηχανία ενδυμάτων, με τους υψηλότερους δασμούς να στοχεύουν περιοχές που συνολικά αποτελούν την πηγή του 50% των εισαγωγών ενδυμάτων και έναν σταθμισμένο μέσο δασμό περίπου 32% που επιβάλλεται τώρα σε χώρες που αποτελούν την πηγή σχεδόν του 85% των εισαγωγών ενδυμάτων».
Η μεταφορά της παραγωγής σε άλλες χώρες θα αποτελέσει πρόκληση, λαμβάνοντας υπόψη το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και τις υποδομές που απαιτούν οι εταιρείες.
Το Βιετνάμ φυγείν… αδύνατον
Όπως εξάλλου διευκρίνισε και η Evercore ISI equity research, προβληματίζει η τεράστια εξάρτηση της βιομηχανίας μόδας από το Βιετνάμ ως προμηθευτή. «Κατά μέσο όρο, οι μάρκες προμηθεύονται ~45% των προϊόντων από το Βιετνάμ, με brands όπως η On να φτάνουν ακόμη και το 90%. Οι μάρκες ένδυσης και υπόδησης ήταν καλές στο να μετακινούνται σε κόμβους προμήθειας χαμηλού κόστους με την πάροδο του χρόνου, αλλά το τρέχον σχέδιο δασμών δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Όπως σημείωσε η εταιρεία στο Fashion Dive, «οι επαφές μας ανέφεραν ότι τα εργοστάσια στην Ασία έχουν εκφράσει την προθυμία να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων των δασμών βραχυπρόθεσμα, ώστε να αποτρέψουν τα εμπορικά σήματα από το να αποκόψουν απότομα τους όγκους – αναγνωρίζοντας ότι είναι πιθανόν να μην είναι καλή στιγμή για να προσπαθήσουν να αυξήσουν τις τιμές στους Αμερικανούς καταναλωτές».


Latest News

Ερίκ Λομπάρ: «Στον εμπορικό πόλεμο δεν θα νοιαστούμε για το έλλειμμα»
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι αν εφαρμοστούν οι δασμοί Τραμπ θα εγκαταλειφθεί η δημοσιονομική εξυγίανση

Ποιος είναι ο μυστικοπαθής δημιουργός της κοινότητας Irvine στην Καλιφόρνια
Το Irvine της Καλιφόρνια είναι μια κοινότητα που τα εμπορικά ακίνητα ανήκουν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μια εταιρεία

Σε κρίση τα αμερικανικά ντάινερς
Τα ντάινερς στις ΗΠΑ αποτελούν κάτι σαν icon και έχουν λατρευτεί από γενιές και γενιές Αμερικανών, όμως σήμερα βρίσκονται σε κρίση

Δρομολόγιο Λονδίνο-Παρίσι-Μιλάνο: Το μεγάλο έπαθλο στα τρένα της Ευρώπης
Οι Ιταλοί της FS και η Virgin Group επιδιώκουν να σπάσουν το μονοπώλιο της Eurostat

«Λευκός καπνός» για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία
Οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία επήλθαν 45 ημέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Γιατί η BASF μηνύει την Duracell ;
Συμφωνα με την καταγγελία της BASF τα εμπορικά μυστικά αφορούσαν τις προσπάθειές της να κατασκευάσει υλικά χαμηλότερου κόστους για μπαταρίες υψηλής ισχύος

Ο Τραμπ ανακοινώνει δασμούς 125% στην Κίνα... αλλά τους μειώνει στο 10% για 90 ημέρες για τους υπόλοιπους
Με ανάρτησή του ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώνει αύξηση τους δασμούς στην Κίνα στο 125%, αλλά και παύση 90 ημερών για ορισμένες χώρες

H Airbus παρέδωσε 71 αεροσκάφη το Μάρτιο
Η ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία στοχεύει σε 820 παραδόσεις για ολόκληρο το έτος.

Πράσινη μετάβαση: Κανονιστικές εξελίξεις στις θαλασσιες μεταφορές
Με κοινό κείμενο 10 από τους μεγαλύτερους ομιλους διεθνώς ζητούν από τον ΙΜΟ δίκαιο και επιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο

Ο Ντίμον ντύθηκε... Κασσάνδρα και βλέπει ύφεση από τους δασμούς Τραμπ
Η ύφεση είναι «πιθανό αποτέλεσμα» από την αναταραχή των δασμών του Τραμπ, υποστηρίζει ο Τζέιμι Ντίμον