Μια επιλογή από τα πιο τρελά πράγματα στους δασμολογικούς καταλόγους των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ετοιμάσει το Politico σε περίπτωση που κάποιος θέλει να γελάσει… ή να κλάψει με όσα ανακοίνωσε την “Ημέρα της Απελευθέρωσης” ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τελικά η Ευρώπη δεν είναι μόνο Ευρώπη. Χάρη στην ενοχλητική παλιά αποικιοκρατία, υπάρχουν ευρωπαϊκά εδάφη σε όλο τον κόσμο και πολλά από αυτά πρόκειται να υποστούν τρελά διαφορετική δασμολογική μεταχείριση από τον εφοριακό Τραμπ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεχώρισε αρκετά γαλλικά υπερπόντια εδάφη για υψηλότερους δασμούς, τους οποίους ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «υπερβολικούς»

Γαλλία, αλλά όχι όλη η Γαλλία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεχώρισε αρκετά γαλλικά υπερπόντια εδάφη για υψηλότερους δασμούς, τους οποίους ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «υπερβολικούς». Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές από ορισμένες από αυτές τις περιοχές τιμωρούνται ή ευνοούνται σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εξαγωγές της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχει η Γουαδελούπη και η Μαρτινίκα στην Καραϊβική, η Γαλλική Γουιάνα στη Νότια Αμερική και τα νησιά Μαγιότ, στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτά τα γαλλικά υπερπόντια εδάφη αποτελούν μέρος της ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς μόνο 10% στις εξαγωγές τους – το μισό από αυτό που αντιμετωπίζει η ίδια η Γαλλία.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αυτή η διαφορετική μεταχείριση θα μπορούσε να έχει νόημα, καθώς αυτά τα εδάφη έχουν ειδικό οικονομικό και νομικό καθεστώς και μερικές φορές υπόκεινται σε διαφορετικούς κανόνες. Τι γίνεται όμως με τη Ρεϋνιόν; Το ηφαιστειακό νησί στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού έχει το ίδιο νομικό καθεστώς, αλλά αντιμετωπίζει δασμούς 37%, πολύ περισσότερο από το 20% που επιβάλλεται στις γαλλικές και ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Σεντ Πιέρ και Λεσότο; Μεγαλύτερη απειλή από την Κίνα!

Μιλώντας για γαλλικά νησιά, έχετε ακούσει ποτέ για το Saint-Pierre-et-Miquelon; Θα πρέπει, καθώς το μικρό γαλλικό αρχιπέλαγος θεωρείται προφανώς ως μια σημαντική απειλή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές που προέρχονται από αυτά τα μικρά γαλλικά νησιά κοντά στον Καναδά θα αντιμετωπίσουν το υψηλότερο επίπεδο δασμών των ΗΠΑ, 50%. Το ίδιο ισχύει και για το Λεσότο, την αφρικανική χώρα που είναι εγκλωβισμένη στη Νότια Αφρική. Οι εξαγωγές τους αντιμετωπίζουν χειρότερη μεταχείριση από τα κινεζικά προϊόντα, τα οποία θα αντιμετωπίσουν δασμούς 34%.

Για το Saint-Pierre-et-Miquelon υπάρχει τουλάχιστον μια εξήγηση: Το μόνο εμπόριο μεταξύ του γαλλικού αρχιπελάγους και των ΗΠΑ πέρυσι συνίστατο σε εξαγωγές 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, χωρίς τίποτα να πηγαίνει αντίθετα, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Τιμωρία για πιγκουίνους…

Οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ στα ακατοίκητα (εκτός από πιγκουίνους) νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ έχουν πυροδοτήσει ένα κύμα μιμιδίων και σαρκαστικών αναρτήσεων στο Χ.

Μόνο 15 από τα 778 νησιά που αποτελούν τα νησιά Φώκλαντ, ένα υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, κατοικούνται από ανθρώπους. Συνολικά, οι πιγκουίνοι ξεπερνούν τους ανθρώπους κατά περίπου 300 προς 1.

Αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση Τραμπ από το να χτυπήσει πολύ δυνατά τα Φώκλαντ επιβάλλοντας δασμούς 41%. Το Ηνωμένο Βασίλειο, εν τω μεταξύ, έκανε αρκετά καλή δουλειά με τον γλυκομίλητο Τραμπ, ώστε να κατατροπωθεί μόνο με δασμούς 10%, όπως σημειώνει το Politico, με εμφανή ειρωνική διάθεση.

Στα… μαλακά οι φώκιες

Οι δασμοί του Τραμπ  έπληξαν επίσης και ένα νησί της Νορβηγίας με γηγενή πληθυσμό ακριβώς μηδέν. Στο Γιαν  Μάγεν, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Ισλανδίας, επιβλήθηκε δασμός 10% παρά το γεγονός ότι δεν είχε σχεδόν καθόλου οικονομία. Οι μόνοι άνθρωποι που σταθμεύουν εκεί είναι μετεωρολόγοι και Νορβηγοί στρατιώτες — και είναι πολύ λιγότεροι από τις… φώκιες.

Επίσης στη λίστα των χωρών πλυ πλήττουν οι ΗΠΑ είναι το Σβάλμπαρντ, ένα άλλο νησιωτικό έδαφος της Νορβηγίας στον Αρκτικό Ωκεανό. Το Σβάλμπαρντ έχει βιομηχανία εξόρυξης, αλλά ο ανθρώπινος πληθυσμός του 3.000 ατόμων εργάζεται πλέον κυρίως στον τουρισμό. Το τελευταίο ενεργό ορυχείο κλείνει φέτος.

Οι ΗΠΑ είχαν στην πραγματικότητα εμπορικό πλεόνασμα με τα δύο νησιά το 2024, αν και μόλις 400.000 δολαρίων, και ούτε το Σβάλμπαρντ ούτε το Γιαν Μάγιεν εξήγαγαν τίποτα στις ΗΠΑ. Έτσι οι φώκιες του Σβάλμπαρντ μπορούν πιθανώς να επιστρέψουν στη σημαντική δουλειά της αποφυγής των πολικών αρκούδων αντί της πλοήγησης στα διεθνή εμπορικά σύνορα.

Η Νορβηγία, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει δασμούς 16%.

Γιατί το Κουρασάο;

Πρώην ολλανδική αποικία στην Καραϊβική, το Κουρασάο, εξακολουθεί να είναι μέρος του Βασιλείου της Ολλανδίας και ταξινομείται από την ΕΕ ως Υπερπόντια Χώρα και Επικράτεια, αν και δεν αποτελεί μέρος της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Ως ΥΧΕ, το νησί έχει πρόσβαση χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις στην αγορά της ΕΕ.

Οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό πλεόνασμα με το Κουρασάο σχεδόν 800 εκατομμυρίων δολαρίων το 2024, εξάγοντας κυρίως πετρέλαιο, είδη αυτοκινήτων και ηλεκτρονικά είδη. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο η νησιωτική χώρα με λιγότερους από 150.000 κατοίκους στοχοποιήθηκε με δασμό μόλις 10%, σε αντίθεση με τον συντελεστή 20% που επιβάλλεται στην Ολλανδία και στην υπόλοιπη ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Χοσέ Μανουέλ Κάμπα: «Μπροστά σε κατακερματισμό των παγκόσμιων αγορών»
Διεθνή |

Χοσέ Μανουέλ Κάμπα: «Μπροστά σε κατακερματισμό των παγκόσμιων αγορών»

«Είναι σημαντικό οι τράπεζες να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και οι δείκτες δείχνουν ότι έχουν δυνατότητα να το κάνουν», λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος της ΕΒΑ