Θα είναι μια έντονη χρονιά για τον κλάδο των στεγαστικών δανείων στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT. Κι αυτό γιατί περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα υποστούν ένα σοβαρό σοκ πληρωμών, καθώς θα αναχρηματοδοτήσουν δάνεια που έλαβαν με τα χαμηλότερα επιτόκια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Οι τράπεζες θα είναι σε θέση να απορροφήσουν τον αντίκτυπο χωρίς μεγάλη ζημιά- η υπόλοιπη οικονομία μπορεί να το δεχτεί δυσκολότερα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συμβούλων Στεγαστικών Δανείων (Mortgage Advice Bureau), έναν από τους μεγαλύτερους μεσίτες ενυπόθηκων δανείων του Ηνωμένου Βασιλείου, δάνεια αξίας 320 δισ. λιρών είναι πιθανό να χρειαστούν αναχρηματοδότηση το 2025. Ο μεγαλύτερος τροφοδότης θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δανείστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημικής έκρηξης της αγοράς ακινήτων και τώρα πλησιάζουν στο τέλος των πενταετών σταθερών όρων.

Βρετανία: Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας

Πριν από πέντε χρόνια, το μέσο επιτόκιο για ένα πενταετές σταθερό στεγαστικό δάνειο με λόγο δανείου προς αξία 75% ήταν μόλις 1,7%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας. Στο τέλος του φετινού Φεβρουαρίου, ήταν 4,39%.

Στην τελευταία της έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η κεντρική τράπεζα εκτίμησε ότι, για τον τυπικό δανειολήπτη που θα μετακυλίσει ένα σταθερό επιτόκιο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, οι μηνιαίες αποπληρωμές θα αυξηθούν κατά 146 λίρες. Αυτό περιλαμβάνει μια μειοψηφία για την οποία οι αποπληρωμές θα μειωθούν – όπως για παράδειγμα όσοι έλαβαν βραχυπρόθεσμες προθεσμίες όταν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκαν μετά τον μίνι προϋπολογισμό της Λιζ Τρας το 2022.

Οι περισσότεροι δανειολήπτες θα πρέπει να έχουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν τα υψηλότερα επιτόκια. Αυτό ελαχιστοποιεί τους κινδύνους από την άποψη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας: η BoE (Τράπεζα της Αγγλίας) ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι αναμένει ότι τα νοικοκυριά «θα παραμείνουν συνολικά ανθεκτικά», άποψη που επαναλήφθηκε πιο πρόσφατα από μεμονωμένες τράπεζες.

Περικοπές στην κατανάλωση

Τα κακά νέα είναι ότι αν οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερα για τα στεγαστικά τους δάνεια, θα ξοδεύουν λιγότερα αλλού.

Η UKFinance, ένας εμπορικός οργανισμός, εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 3,7 εκατ. ενυπόθηκα δάνεια ορισμένου χρόνου που λήγουν το 2025 και το 2026.

Πολλαπλασιάζοντας αυτά με την εκτίμηση της BoE για αύξηση κατά 146 λίρες ανά επηρεαζόμενο νοικοκυριό, προκύπτουν 540 εκατ. λίρες σε επιπλέον μηνιαίες πληρωμές τόκων που θα καταβληθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερο από το 1% των συνολικών μηνιαίων δαπανών λιανικής πώλησης ή με τα μηνιαία έσοδα της εταιρείας Next.

Ο αντίκτυπος στις δαπάνες δεν θα είναι μονοσήμαντος – μια έρευνα της BoE το 2023 διαπίστωσε ότι μια αύξηση κατά 100 λίρες στις πληρωμές στεγαστικών δανείων οδηγεί σε μείωση κατά 50 λίρες σε άλλες δαπάνες. Η άνοδος των μισθών μπορεί επίσης να συμβάλει στην άμβλυνση του πλήγματος.

Αλλά αυτό έρχεται σε μια εποχή που οι καταναλωτές πρέπει ήδη να σφίξουν το ζωνάρι τους. Η αύξηση των λογαριασμών των νοικοκυριών και η εκτίναξη του κόστους των επιχειρήσεων έχουν οδηγήσει σε συζητήσεις για έναν « φρικτό Απρίλιο ». Οποιοδήποτε άλλο σοκ – όπως ένα μεγάλο πλήγμα από έναν εμπορικό πόλεμο – θα μπορούσε να μετατρέψει τον απαίσιο Απρίλιο σε ένα ολόκληρο καλοκαίρι θλίψης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Χοσέ Μανουέλ Κάμπα: «Μπροστά σε κατακερματισμό των παγκόσμιων αγορών»
Διεθνή |

Χοσέ Μανουέλ Κάμπα: «Μπροστά σε κατακερματισμό των παγκόσμιων αγορών»

«Είναι σημαντικό οι τράπεζες να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και οι δείκτες δείχνουν ότι έχουν δυνατότητα να το κάνουν», λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος της ΕΒΑ