Η Βουλγαρία και η Τουρκία πρόκειται να εξετάσουν επιλογές για την αύξηση της χωρητικότητας διαμετακόμισης φυσικού αερίου στα κοινά τους σύνορα, μια κίνηση που ενδέχεται να επιτρέψει μεγαλύτερες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την περιοχή της Κασπίας προς την κεντρική Ευρώπη.

Οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων συμφωνιών έως τις 2 Μαΐου, πριν ληφθεί πολιτική απόφαση για την επέκταση των επιλογών διαμετακόμισης στα σύνορα. Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας το Σάββατο, μετά από συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Η Βουλγαρία φιλοξενεί τη μοναδική ενεργή διαδρομή αγωγού για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει μια μακροχρόνια σύμβαση με τη ρωσική Gazprom PJSC για τη διαμετακόμιση έως και 40 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, στο τέλος του περασμένου έτους. Η διαδρομή μέσω Βουλγαρίας, η οποία αυτή τη στιγμή μεταφέρει περίπου 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και λειτουργεί σχεδόν στο μέγιστο της χωρητικότητάς της, αποτελεί επέκταση του TurkStream, ενός αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα που σχεδιάστηκε για να παρακάμψει την Ουκρανία και ολοκληρώθηκε πριν από την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Ποιες χώρες τροφοδοτούνται από τον Turkstream

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν διατηρήσει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Σερβία, εξαρτώνται από τη Gazprom για το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών τους. Παρόλα αυτά, ορισμένες από αυτές έχουν αρχίσει να εξετάζουν εναλλακτικές πηγές, όπως το Αζερμπαϊτζάν, μετά τη διακοπή των παραδόσεων λόγω του πολέμου της Ρωσίας. Η Σλοβακία έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του TurkStream από τον Απρίλιο.

«Η Τουρκία είναι στρατηγικός μας εταίρος στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων μας που σχετίζονται με τη διαφοροποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Ζέχο Στάνκοφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Βουλγαρία έχει επίσης πρόσβαση σε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας, καθώς και σε τουρκικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), βάσει συμφωνίας με την κρατική εταιρεία Botas.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός δικού της μείγματος φυσικού αερίου, καθώς ορισμένες από τις μακροχρόνιες συμβάσεις της με τη Gazprom λήγουν φέτος.

Οι υψηλές τιμές έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατο για την Bulgargaz, τον κρατικό διανομέα της Βουλγαρίας, να αξιοποιήσει τη συμφωνία με την Botas, βάσει της οποίας πρέπει να πληρώνει ανεξάρτητα από τις ποσότητες που χρησιμοποιούνται. Η πιθανή επαναδιαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο των συνομιλιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Παπασταύρου: Το ενδιαφέρον της Chevron είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα
Ενέργεια |

Πιο κοντά Ελλάδα και ΗΠΑ - Ο ρόλος της Chevron

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση των συζητήσεων με τη Chevron και η αποδοχή του ενδιαφέροντος για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτη 1 και 2 είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα