Όλα έχουν παγώσει...

Μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη στον καταναλωτή αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι από το 2007, όταν και ξέσπασε η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ, μετράω πολλά σοκ.

Λίγο αργότερα ήρθε στην Ευρώπη η κρίση, με τη μορφή που όλοι ξέρουμε, ειδικά οι Έλληνες.

Λίγο μετά ήρθε η κρίση της πανδημίας.

Και τώρα ο Λευκός Οίκος γεννά μία ακόμη κρίση. Αυτή του εμπορικού πολέμου.

Που θα καταλήξει, ουδείς γνωρίζει, γι’ αυτό και όλα έχουν παγώσει.

Όλες οι επενδυτικές δραστηριότητες που αφορούν εξαγορές, συγχωνεύσεις ή διασυνοριακές χρηματοδοτήσεις έχουν παγώσει, μου μεταφέρουν οι πηγές μου από την Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχει πλέον ορατότητα.

——————————————————-

Καθρέπτης

Και μπορεί τον μέσο Έλληνα να μην τον αγγίζει ακόμη το μίνι κραχ που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις αγορές του κόσμου, αλλά αυτό που παρακολουθούμε εδράζεται στο ότι ουδείς μπορεί να μοντελοποιήσει το μέλλον.

Δηλαδή να φτιάξει εκτιμήσεις, προβλέψεις και σενάρια για τις αποφάσεις που θέλει να πάρει ή είχε στα σκαριά. Και όσο και να περνά αδιάφορο, αργά ή γρήγορα θα φανεί στα «μαλακά δεδομένα» (δείκτες προμηθειών, προσλήψεων, κλίματος κλπ) και στη συνέχεια στα «σκληρά» (ανεργία, παραγωγή, κλπ).

Κακό το timing

Και μέσα σε όλα αυτά, πάλι το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να μπαίνει στην παγίδα της παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Εκεί που είχε θέσει τις βάσεις δηλαδή για ένα ακόμη καλό έτος, το πέμπτο στη σειρά, έρχονται οι διεθνείς εξελίξεις να ανατρέψουν τα πάντα.

Έτσι πέρασε μία από τις χειρότερες εβδομάδες από τον περασμένο Αύγουστο, χάνοντας σχεδόν 8%.

Μία εβδομάδα που ενδεχομένως να είναι και αυτή πριν πάρει την πολυπόθητη ημερομηνία για την αναβάθμισή του στις αναπτυγμένες αγορές από τον FTSE Russell.

Δεν θα είναι ο MSCI, αλλά όσο και να κάνει, θα ήταν μια θετική εξέλιξη.

Χρηματιστήριο Αθηνών

————————-

Θετικό το μήνυμα

Θετική εξέλιξη που θα στηρίζεται μεταξύ άλλων και στα καλά θεμελιώδη της ελληνικής αγοράς.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα κορυφαία στελέχη την PwC, στο πλαίσιο της έρευνας για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε στη σχετική εκδήλωση, δεν έρχεται κάποιος στην Ελλάδα να τοποθετηθεί πλέον πιο φθηνά.

Αλλά να τρέξει πιο γρήγορα και με αποδόσεις που έχουν χαμηλό επίπεδο ρίσκου.

—————————————————-

Το αρνητικό σενάριο

Ωστόσο, το αρνητικό σενάριο για την 8η Απριλίου δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Άλλωστε, μέχρι και ο οίκος Standard & Poor’s ανέφερε ότι θα θέσει υπό αξιολόγηση τις βαθμολογίες εταιρειών και κρατών, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα.

Τώρα πότε θα έχουμε τα νέα δεδομένα όλα στο τραπέζι;

Ουδείς το γνωρίζει και δεν αποκλείεται να δούμε όλους τους αξιολογητές/αναλυτές να παγώνουν αυτές τις αποφάσεις μέχρι νεωτέρας.

Πάντως, μετά την Κίνα, η απάντηση της Ευρώπης με νέους δασμούς θα πρέπει να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο των μέτρων-αντίμετρων, βάζοντας πλέον όλες τις πληροφορίες στο τραπέζι χωρίς βέβαια να αποκλείεται και νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

——————————

Κεκλεισμένων των θυρών

Η αναταραχή αυτή φυσικά έχει περάσει και στο ελληνικό επιχειρείν, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, να καλεί προ ημερών τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε μια κεκλεισμένων των θυρών στρογγυλή τράπεζα.

Εκεί συζήτησαν τα επίμονα εμπόδια στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και άλλα μείζονα ζητήματα.

Τι ανέφερε ο Θεοδωρόπουλος

Τα βασικά ζητήματα που ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΕΒ ήταν το μέγεθος της μικρής επιχείρησης, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία, τη μαύρη λίστα από το πιστωτικό μητρώο «Τειρεσίας» και την έλλειψη εξασφαλίσεων.

Συζητήθηκαν επίσης οι διαφορές κόστους χρηματοδότησης και επιτοκίων σε σχέση με τους μέσους όρους της ΕΕ.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών αναγνώρισαν μεν το χάσμα, αλλά σημείωσαν ότι τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Μάλιστα δεν παρέλειψαν να αναφέρουν και το ότι το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας περιορίζει τη συγκρισιμότητα με μεγαλύτερες, πιο ώριμες αγορές.

—————————————-

Ναι μεν αλλά…

Για να επιστρέψω τώρα στο δύσκολο διεθνές τοπίο, αυτό που γνωρίζει η στήλη είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν γίνει σημαντικές διεργασίες. Μάλιστα η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών συμμετείχε σε αρκετές off the record επαφές. Όπως και το Μαξίμου.

Θα δούμε όμως τα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες, αναφορικά με την ευρωπαϊκή απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς. Από εκεί και κάτω…. δύσκολα τα πράγματα.

Ενδεικτικό

Ενδεικτικό της διαφορετικής φάση στην οποία βρίσκεται η Βουλή είναι η τελευταία ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές της ΝΔ σε Νίκη Κεραμέως, Κυριάκο Πιερρακάκη και Θοδωρή Λιβάνιο για την «ανάγκη αύξησης των θέσεων απασχόλησης ανέργων 55+ετών».

Δεν διαφωνεί κανείς βέβαια ότι έθιξαν το ότι τα 2/3 των δήμων της χώρας αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα με τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Άλλωστε καλύφθηκαν μόνο 3.800 από τις 6.000 διαθέσιμες θέσεις.

Αλλά ουδείς σκέφτηκε να προτείνει μέτρα απορρόφησης των ανέργων 55+ ετών από τον ιδιωτικό τομέα.

Την ώρα μάλιστα που παγκοσμίως θεωρείται μάλιστα από τις καλύτερα παραγωγικές ηλικιακές ομάδες, λόγω της εμπειρίας της.

———————–

Το ίδιο ισχύει και για την αντιπολίτευση

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη ούτε και στην αντιπολίτευση, καθώς μάθαμε εσχάτως ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του… λιγνίτη.

Με αφορμή τις εξαγγελίες της ΔΕΗ για το μέλλον της «Πτολεμαΐδας 5», το ΠΑΣΟΚ βλέπει να θυσιάζεται η αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη και να αποδυναμώνεται η στρατηγική αυτονομία της χώρας.

Μάλιστα μιλά για αμφιβόλου απόδοσης σχέδια της Διοίκησης της ΔΕΗ, καθώς προτάσσει, για ακόμη μια φορά την κερδοφορία και παραβλέπει τον κρίσιμο ρόλο της για την ενεργειακή ασφάλεια και, κυρίως, για φθηνότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για εκατομμύρια νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Κάποιος να τους ενημερώσει για τα πρόστιμα που πλήρωνε η χώρα για την «αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη».

——————————-

Το τοπίο στην Ελλάκτωρ

Ο Απρίλιος θα είναι ένας καθοριστικός μήνας για την Ελλάκτωρ.

Χθες έγινε γνωστό ότι η Reggeborgh θα ασκήσει το call option για την αγορά και του τελευταίου πακέτου των μετοχών της Motor Oil στον όμιλο παραχωρήσεων και real estate.

Έτσι ολοκληρώνεται η συμφωνία ανάμεσα στους Ολλανδούς και τον όμιλο συμφερόντων Βαρδινογιάννη ώστε οι πρώτοι να επαναγοράσουν πακέτο μετοχών της τάξης του 7,5%.

Η άσκηση του δικαιώματος θα γίνει μέχρι τις 18 Απριλίου.

Ελλάκτωρ

Ο Όμιλος AKTOR

Ο Απρίλιος, όμως, θα έχει άλλη μία εξέλιξη για την Ελλάκτωρ.

Ως γνωστόν ο Όμιλος AKTOR υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου βρίσκεται σε συζητήσεις με τους μετόχους της Ελλάκτωρ για την απόκτηση και της θυγατρικής Άκτωρ Παραχωρήσεις μετά την προηγούμενη εξαγορά της Άκτωρ Κατασκευές.

Το περιθώριο που έχουν δώσει οι δύο πλευρές για τις διαπραγματεύσεις είναι μέχρι τις 30 Απριλίου…

Για να δούμε… Θα έχουμε deal; Κι αν έχουμε deal ποιο θα είναι το μέλλον της Ελλάκτωρ…;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories