Για να είμαστε ειλικρινείς, ο Trump είχε προαναγγείλει τον προστατευτισμό, προεκλογικά.

Ήταν μέρος της ρητορικής του, και μάλιστα βαρύνουσας σημασίας, υπό τη γενικότερη θεώρηση “πρώτα η Αμερική”.

Θεωρώντας ότι με το να κλείσει τους εμπορικούς δρόμους με αυστηρή (όπως απεδείχθη αυτήν την εβδομάδα) δασμολογική πολιτική θα επέτρεπε στην αμερικανική οικονομία να ισχυροποιηθεί περαιτέρω, αναγκάζοντας πολλές αλλοδαπές επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ για την αποφυγή αυτού του επιπλέον κόστους.

Στο θεωρητικό σκέλος, η επικείμενη μείωση της φορολογίας στις εταιρείες, η πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια (μέσω μεταβολών στο ρυθμιστικό πλαίσιο στην πυρηνική ενέργεια και το LNG), και οι μηδενικοί δασμοί θα ήταν σημαντικές παράμετροι ώστε πραγματικά να εισρεύσουν επιχειρήσεις, κέντρα παραγωγής κ.α. στην αμερικανική Ήπειρο.

Προφανώς, το παιχνίδι πήρε άσχημη τροπή, κάτι που εδράζεται σε δύο πυλώνες: πρώτον, την αντίδραση (ίσως, μη αναμενόμενη) των εμπορικών εταίρων, που -έως και προσβεβλημένοι- εκκίνησαν αντίποινα. Σε αυτό το σημείο, κανείς δεν κερδίζει, μιας και η ύφεση και ο πληθωρισμός είναι μονόδρομος. Εξάλλου, αν ο προστατευτισμός είχε εν γένει θετικό πρόσημο, τότε όλες οι οικονομίες θα υιοθετούσαν τέτοιες πολιτικές εις το διηνεκές. Παρακάμπτοντας, όμως, τέτοια μακροσκελή ανάλυση για τα υπέρ και τα κατά τέτοιων μακροοικονομικών πολιτικών, η παρούσα συνθήκη δεν ευνοεί παρά μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα (ίσως και περί ων ο λόγος), και εκτρέπει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Δεύτερον, την εξαιρετικά αυστηρή (επίσης μη αναμενόμενη) επιβολή, υπό την έννοια ότι το ύψος των δασμών ήταν τέτοιο που πραγματικά διέλυσε κάθε θετική προσδοκία. Κι αυτό, διότι τέτοιες πολιτικές λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και στοχαστικά, ώστε να μην είναι δυνατόν καν να προβλεφθούν οι μεσο-μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Σε αυτό το μοτίβο, οι μετοχικές αγορές κατέρρευσαν αυτήν την εβδομάδα. Χωρίς να χρειάζεται να παραθέσουμε στατιστικά για όλα τα Χρηματιστήρια του κόσμου, ή έστω για τα μεγαλύτερα, μπορούμε να γενικεύσουμε λέγοντας ότι η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα ήταν η χειρότερη μετά από εκείνες του Μαρτίου 2020, όταν και ξέσπασε η πανδημία. Να τονιστεί, δε, ότι μιλώντας για “εβδομάδα”, ουσιαστικά μιλάμε για τις δύο, μονάχα, τελευταίες συνεδριάσεις, μιας και οι δασμοί ανακοινώθηκαν την Τετάρτη το βράδυ (ώρα Ελλάδος), με κλειστή τη Wall Street και τις ευρωαγορές. Σκεφτείτε τί θα γινόταν αν ανακοίνωνε δασμούς Κυριακή βράδυ..

Ενδεικτικά, 0 S&P500 κατέγραψε απώλειες 9,08%, με τις τρεις (από τις τέσσερις) εβδομάδες του Μαρτίου 2020 εν μέσω πανδημίας να κατέγραψαν πριν 5 χρόνια -11,49%, -8,79%, -14,98%.

Στη μεγαλύτερη εικόνα, σωρευτικά, ο Δείκτης έχει καταγράψει στις ατυχέστερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του: -35% από τα προ πανδημίας υψηλά του έως τα βαθιά χαμηλά τον Μάρτιο του 2020˙ -27,5% εξαιτίας της ουκρανικής γεωστρατηγικής κρίσης˙ -50% στην κρίση dot.com κατά τη διετία Μαρ2000-Σεπ.2002˙ -55% στην κρίση ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης της περιόδου Οκτ2007-Φεβ2009. Τη σήμερον, χάνει ήδη 17,5% με 6 πτωτικές εβδομάδες στις τελευταίες 7.

Στο διάγραμμα φαίνονται ξεκάθαρα τα εξής: πρώτον, κάθε “κρίση” (όπως και η διαφαινόμενη τρέχουσα) ήρθε σε ιστορικά υψηλά, βρίσκοντας κάθε φορά τους επενδυτές σε “ευφορία”. Δεύτερον, κάθε κρίση προσπελάστηκε με το πέρας του χρόνου και όχι σε λίγες εβδομάδες. Τρίτον, οι συνέπειες στην οικονομία δεν φάνηκαν από τις πρώτες ημέρες σε καμία κρίση, ακριβώς εξαιτίας του πολλαπλασιαστικού -ντόμινο- φαινομένου.

Η αναφορά μας στον S&P500 γίνεται διότι η εικόνα του αντικατοπτρίζει και τη γενικότερη κατάσταση σε όλα τα Χρηματιστήρια. Κλείνοντας την ανάλυσή του, μπορούμε να δούμε ότι η πρώτη στήριξη στην τριετή ανοδική κίνηση φαίνεται στη ζώνη των 4800-4830 μονάδων, που συνιστά απώλειες σχεδόν 22% από τις πρόσφατες κορυφές του. Εκεί θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα που θα δικαιολογούσαν είτε περαιτέρω πτώση, είτε κάποιου είδους σταθεροποίηση.

Περνώντας στα υπόλοιπα μεγάλα Χρηματιστήρια, τα πράγματα είναι παρεμφερή. O παρακάτω πίνακας συνοψίζει την έως τώρα πληροφορία, με την επόμενη εβδομάδα να είναι κρίσιμη για το αν θα βγουν αντανακλαστικά που θα αμβλύνουν την πτωτικότητα, ή θα υπάρξει συνέχιση στις ρευστοποιήσεις.

Ο Συμεών Μαυρουδής είναι Διαχειριστής Α/Κ και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Experts |

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία

Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Experts |

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου

Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.