Ο εμπορικός πόλεμος τον οποίο έχει εξαπολύσει ο Ντόναλντ Τραμπ ενέχει τον κίνδυνο να βυθίσει τη Βρετανία σε μια κρίση χρέους ελληνικού τύπου, προειδοποίησαν οι επενδυτές.

Μια ασθενέστερη οικονομία σε συνδυασμό με τα λεπτά περιθώρια ελιγμών του υπουργείου Οικονομικών αφήνει τη Βρετανία εκτεθειμένη σε ένα «αρνητικό σπιράλ» παρόμοιο με την κατάρρευση του χρέους της Ελλάδας πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες του κόσμου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ο Νιλ Ρόμπσον, επικεφαλής παγκόσμιων μετοχών της Columbia Threadneedle, δήλωσε στην εφημερίδα ότι το χρέος της Βρετανίας, ύψους 2,7 τρισεκατομμυρίων λιρών, το οποίο ξεπερνά το μέγεθος της οικονομίας, την καθιστά ευάλωτη, καθώς οι δασμοί Τραμπ αυξάνουν τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Ο κίνδυνος κρίσης χρέους… ελληνικού τύπου

Είπε ακόμα ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Βρετανίας αντικατοπτρίζει την πορεία προς την κατάρρευση της ευρωζώνης, όταν οι αγορές ομολόγων στράφηκαν επιθετικά κατά της Ελλάδας, όταν οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ξαφνικά ότι η χώρα δεν μπορούσε να ισοσκελίσει τα βιβλία της.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Αν σκεφτείτε το πρόβλημα του να είσαι πολύ χρεωμένος, μπορείς να είσαι όσο χρεωμένος θέλεις, αρκεί η ονομαστική σου ανάπτυξη να είναι υψηλότερη από το επιτόκιό σου.

«Αλλά αν ποτέ η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ σας σταματήσει – όχι μόνο προσωρινά – κάτω από το κόστος των τόκων σας, τότε βρίσκεστε σε ένα πραγματικό αρνητικό σπιράλ και μπορεί να κινηθεί πολύ γρήγορα. Το είδαμε αυτό με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Οι δασμοί της «ημέρας απελευθέρωσης»

Η προειδοποίηση έρχεται μετά τους λεγόμενους δασμούς της «ημέρας απελευθέρωσης» του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι εξαφάνισαν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και μείωσαν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.

Η υπουργός Οικονομικών της χώρας (καγκελάριος σύμφωνα με τη βρετανική ορολογία) είχε ποντάρει στην ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη για να αντισταθμίσει τον αυξανόμενο λογαριασμό χρέους της Βρετανίας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά η αναμενόμενη οικονομική ύφεση από τον εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου έχει ρίξει το σχέδιο αυτό στα τάρταρα, αναφέρει η Telegraph.

Ο πρόεδρος επέβαλε έναν ενιαίο δασμό 10% σε όλες τις χώρες, ο οποίος θα έφτανε μέχρι και 50% για ορισμένες από αυτές. Παρόλο που η Βρετανία γλίτωσε με τον ενιαίο συντελεστή 10%, η έκθεσή της στην παγκόσμια οικονομία σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι πιθανό να μειωθούν και θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση για το βρετανικό χρέος, γνωστό ως gilts, το οποίο αγοράζεται και πωλείται από παγκόσμιους επενδυτές.

«Διπλό χτύπημα» για τη Βρετανία

Ο Μπρούνο Σνέλερ, διευθύνων σύμβουλος της Erlen Capital Management, προειδοποίησε ότι οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου εάν οι επενδυτές χάσουν την πίστη τους στο οικονομικό σχέδιο της υπουργού Οικονομικών Ριβς.

«Ο δασμολογικός αιφνιδιασμός του Τραμπ κινδυνεύει να προκαλέσει ένα παγκόσμιο σοκ στασιμοπληθωρισμού – και για το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό είναι μια συνταγή για μια κρίση χρυσών ομολόγων», δήλωσε.

«Η επιβράδυνση της ανάπτυξης, ο υψηλότερος πληθωρισμός και η νευρικότητα των επενδυτών θα μπορούσαν να συνδυαστούν για να ωθήσουν το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου υψηλότερα στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Αυτό δεν είναι μόνο οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, είναι το είδος του εξωτερικού σοκ που μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στις ήδη εύθραυστες αγορές χρέους».

Και πρόσθεσε: «Οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να επιφέρουν διπλό πλήγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο – ανακόπτοντας την παγκόσμια ανάπτυξη και τροφοδοτώντας παράλληλα τον πληθωρισμό. Αυτό είναι ένας εφιάλτης για κάθε καγκελάριο που προσπαθεί να σταθεροποιήσει το χρέος. Αν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη δημοσιονομική πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα ξεπούλημα των χρυσών ομολόγων δεν είναι απλώς πιθανό – είναι πολύ πιθανό».

Η δραματική εβδομάδα που έρχεται

Η αναταραχή ώθησε την επενδυτική τράπεζα JP Morgan να αυξήσει τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης φέτος στο 60% από 40%, καθώς ο πανικός των επενδυτών ταρακούνησε τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο.

Αν και τα βρετανικά gilts έχουν ενισχυθεί μέχρι στιγμής από τους δασμούς του κ. Τραμπ, οι επενδυτές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει.

«Αν ο Τραμπ δεν διορθώσει την πορεία του, αυτή η κρίση θα επηρεάσει πολλούς διαφορετικούς τομείς στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Harald Berlinicke, εταίρος της Sarnia Asset Management.

Κίνδυνος για περισσότερες αυξήσεις φόρων

Το δυσοίωνο μήνυμα έρχεται λίγο μετά την περικοπή των κοινωνικών παροχών από την καγκελάριο για να αποκαταστήσει δημοσιονομικό περιθώριο 9,9 δισ. λιρών στην εαρινή αναθεώρηση.

Το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό προειδοποίησε ότι σε ένα χειρότερο σενάριο, ένας ολοκληρωτικός εμπορικός πόλεμος κινδυνεύει να εξαλείψει όλο το περιθώριο λάθους που είχε αφήσει η ίδια η Ριβς έναντι των δημοσιονομικών της κανόνων.

Αυτό σημαίνει ότι μετά από έναν προϋπολογισμό ρεκόρ ύψους 40 δισ. λιρών για την αύξηση των φόρων τον Οκτώβριο, η Ριβς μπορεί να αναγκαστεί να επιστρέψει για περισσότερες αυξήσεις φόρων στον προϋπολογισμό του φθινοπώρου.

Ο Τραμπ έχει ορκιστεί να επιμείνει στους επιθετικούς δασμούς του παρά το λουτρό αίματος στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, επιμένοντας ότι «πάει πολύ καλά» και ότι η οικονομία «επουλώνεται».

Η αναταραχή θα είναι «κάτι που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό», δήλωσε ο Ρόμπσον. «Οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν σαφώς αυξηθεί. Δεν βλέπω γιατί δεν θα υπάρξει ύφεση αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολο να δούμε ποια είναι η λύση, εκτός αν η Αμερική κάνει πίσω», είπε.

Οι οικονομικοί ηγέτες προειδοποιούν

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους οικονομικούς ηγέτες του κόσμου έχουν προειδοποιήσει τον κ. Τραμπ ότι οι επιθετικές εμπορικές πολιτικές του θα προκαλέσουν χάος, καθώς θα συμπιέσουν την ανάπτυξη και θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.

Ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αυξήσεις των δασμών του προέδρου ήταν «σημαντικά μεγαλύτερες από ό,τι αναμενόταν» και έτσι το ίδιο «πιθανότατα θα ισχύει και για τις οικονομικές επιπτώσεις».

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποίησε επίσης: «Τα δασμολογικά μέτρα αντιπροσωπεύουν σαφώς έναν σημαντικό κίνδυνο για τις παγκόσμιες προοπτικές σε μια περίοδο υποτονικής ανάπτυξης».

Έρχεται σε μια στιγμή που πολλές βρετανικές επιχειρήσεις ήδη αγωνίζονται μπροστά στα ακόμη υψηλά επιτόκια, σε μια φορολογική επιδρομή 26 δισ. λιρών στους εργοδότες που τίθεται σε ισχύ την Κυριακή και σε μια αδύναμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ADS, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είχε ήδη υποχωρήσει κατά ένα τρίτο μεταξύ των μέσων και του τέλους του 2024. Η εμπορική ένωση αεροδιαστημικής, άμυνας, ασφάλειας και διαστήματος προειδοποίησε ότι οι μισές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να μειώσουν τις επενδύσεις τους φέτος.

Η Έιμι Στόουν, επικεφαλής οικονομολόγος της ADS, δήλωσε ότι η έρευνα «θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποιητικό σήμα ότι η εμπιστοσύνη της βιομηχανίας κλονίζεται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή