
Σοβαρά προβλήματα πρόκειται να αντιμετωπίσει η εφοδιαστική αλυσίδα αθλητικών παπουτσιών, καθώς επίκεινται οι δασμοί Τραμπ.
Ο νέος δασμός του 46% στο Βιετνάμ που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος θα προστεθεί στο 20% των υφιστάμενων δασμών που καταβάλλονται για τις εισαγωγές αθλητικών υποδημάτων στις ΗΠΑ με υφασμάτινες επιφάνειες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ένδυσης & Υποδημάτων.
Οι δασμοί Τραμπ θα πλήξουν την αλυσίδα εφοδιασμού στο Βιετνάμ
Το Βιετνάμ έχει γίνει το παγκόσμιο κέντρο κατασκευής αθλητικών παπουτσιών αλλά τώρα υπόκειται σε ορισμένους από τους πιο αυστηρούς δασμούς που επιβλήθηκαν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα, αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.
Το Βιετνάμ έχει γίνει το παγκόσμιο κέντρο κατασκευής αθλητικών παπουτσιών.
Εν τω μεταξύ, η Nike, η Adidas και η Puma μετέφεραν την παραγωγή τους στο Βιετνάμ λόγω του φθηνού εργατικού δυναμικού, αλλά τώρα θα πλήττονται από επιβάρυνση 46%.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να επαναφέρει την παραγωγή στις ακτές των ΗΠΑ. Οι αναλυτές λένε ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι υψηλότερες τιμές για τα αθλητικά παπούτσια, καθώς οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν εργοστάσια με εξειδικευμένο εξοπλισμό για την κατασκευή παπουτσιών τρεξίματος και εργαζόμενους με την κατάλληλη γνώση για τη λειτουργία τους.
H Nike και η Adidas
Η Nike, η οποία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, άρχισε να κατασκευάζει στο Βιετνάμ το 1995, μέσω πέντε εργοστασίων υποδημάτων με συμβάσεις, και έγινε ένας από τους πρώτους ξένους επενδυτές στη χώρα, συμβάλλοντας στις εξαγωγές και την οικονομική ανάπτυξή της. Η εταιρεία διεύρυνε γρήγορα τη βάση προμηθευτών της τα επόμενα χρόνια και δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας τη φθηνότερη εργατική δύναμη.
Η Nike έχει τώρα 130 εργοστάσια προμηθευτών στο Βιετνάμ που παράγουν παπούτσια, ρούχα και εξοπλισμό, και η χώρα αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παραγωγής υποδημάτων της.
O ανταγωνιστής της Nike, η Adidas με έδρα τη Γερμανία, προμηθεύεται το 39% των υποδημάτων της από τη νοτιοανατολική ασιατική χώρα.
Τι υποστηρίζουν οι αναλυτές
Οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να ανοίξουν εργοστάσια για αθλητικά παπούτσια σε νέες χώρες, αλλά η μεταφορά αλυσίδων εφοδιασμού υποδημάτων συνήθως χρειάζεται περίπου δύο χρόνια, είπε ο Chris Rogers, επικεφαλής έρευνας αλυσίδας εφοδιασμού στη S&P Global Market Intelligence. Οι εταιρείες συνήθως σχεδιάζουν τέτοιες αλλαγές σε κύκλο πέντε ετών.
Ο Adam Cochrane, αναλυτής της Deutsche Bank, πρότεινε ότι το Μεξικό, η Βραζιλία, η Τουρκία και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να αποτελούν εναλλακτικές λύσεις για το Βιετνάμ ως κέντρα παραγωγής. Ωστόσο, λόγω της διάρκειας των συμβολαίων παραγγελιών με τους προμηθευτές, θα χρειαζόταν από 18 έως 24 μήνες για οποιαδήποτε απόφαση να οδηγήσει σε πραγματικές αλλαγές στην παραγωγή.
Επιπλέον, ο Τραμπ έχει επιβάλει τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς σε ελάχιστο ποσοστό 10% σε σχεδόν κάθε εμπορικό εταίρο.
Για μεγάλες χώρες παραγωγής υποδημάτων όπως η Κίνα και η Ινδονησία, οι νέοι δασμοί είναι περισσότερο από τριπλάσιοι. «Η εύρεση μιας φθηνότερης αγοράς χωρίς να φύγεις από τον πλανήτη θα είναι δύσκολη», είπε ο David Marcotte, ανώτερος αντιπρόεδρος λιανικής στην Kantar.
Σε μια τριμηνιαία έκθεση που κατατέθηκε την Πέμπτη από τη Nike, η εταιρεία δήλωσε: «Καθοδηγούμαστε από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες που δημιουργούν αβεβαιότητα και αστάθεια στο επιχειρηματικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών δυνάμεων, νέων δασμών, φορολογικών κανονισμών και μεταβαλλόμενων ισοτιμιών ξένου νομίσματος».
Η Nike τοποθέτησε φέτος τον Ελιοτ Χιλ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μετά την πτώση των πωλήσεών της, καθώς τα παπούτσια τρεξίματος από μικρότερες ανταγωνιστικές μάρκες όπως η On και η Hoka κέρδισαν μερίδιο αγοράς. Ο Χιλ πρέπει να ξανακερδίσει τους καταναλωτές που στρέφονται σε άλλα brands αθλητικών παπουτσιών τρεξίματος.
Ο Χιλ πρέπει να ξανακερδίσει τους καταναλωτές που στρέφονται σε άλλα brands αθλητικών παπουτσιών τρεξίματος
Οι μετοχές της Nike έφθασαν σε ιστορικό χαμηλό οκτώ ετών αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν για τα κόστη που συνδέονται με τους νέους δασμούς του Τραμπ.
Οι τρεις βασικές επιλογές των εταιρειών
Για μια μάρκα υποδημάτων, «έχετε τρεις βασικούς δρόμους από άποψη μείωσης κόστους», είπε ο Dylan Carden, αναλυτής στην William Blair. «Μπορείτε να πιέσετε για να σας χρεώσουν λιγότερο οι προμηθευτές σας. Μπορείτε να προσπαθήσετε να αυξήσετε την τιμή στους καταναλωτές, και να χρεώσετε περισσότερα. Ή μπορείτε να το απορροφήσετε».
Ο Cochrane εκτίμησε ότι η Adidas και η Puma, μια ακόμη γερμανική μάρκα με εκτεταμένες παραγωγικές δραστηριότητες στο Βιετνάμ, θα χρειαστεί να αυξήσουν τις τιμές στις ΗΠΑ περίπου κατά 20% για να διατηρήσουν τα μικτά περιθώρια κέρδους μετά τους δασμούς- αν και οι αυξήσεις τιμών μπορεί να εξαπλωθούν σταδιακά με τον καιρό για να περιορίσουν τη ζημιά στο μερίδιο αγοράς και τα λειτουργικά κέρδη. Και οι δύο εταιρείες όμως ίσως βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τη Nike, καθώς πωλούν λιγότερα στην Αμερική, είπε.
Ο Felix Dennl, αναλυτής στην τράπεζα Metzler, δήλωσε ότι η Adidas είναι «καλά τοποθετημένη» για αυξήσεις τιμών λόγω της «ευρείας δυναμικής της μάρκας τόσο στις κατηγορίες lifestyle όσο και στις επιδόσεις». Για την Puma, από την άλλη πλευρά, θα είναι «σημαντικά πιο δύσκολο να μετακυλήσει τα αυξημένα κόστη», καθώς οι προσπάθειές της να επανατοποθετήσει τη μάρκα της ως κατασκευαστή premium υποδημάτων δεν έχουν μέχρι στιγμής κερδίσει δυναμική — ένας από τους λόγους για την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της Puma, Arne Freundt, την Πέμπτη.
Συνολικά, οι κατασκευαστές αθλητικών ειδών θα «εξετάσουν προσεκτικά τη γκάμα προϊόντων τους στις ΗΠΑ», αποσύροντας λιγότερο κερδοφόρα προϊόντα, εξηγεί ο Dennl.
Η Puma δήλωσε ότι έχει «στρατηγική πολλών χωρών προέλευσης και πολλοί από τους μακροχρόνιους συνεργάτες στη βάση προμηθευτών μας μπορούν να παράγουν σε πολλές διαφορετικές χώρες».
Το Βιετνάμ δέχθηκε νέο κύμα επενδύσεων κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, όταν άρχισε έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, ο οποίος ώθησε τις εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Κίνας. Οι προμηθευτές των κατασκευαστών υποδημάτων στο Βιετνάμ δεν είναι μόνο τοπικές εταιρείες, αλλά και νοτιοκορεατικές και ταϊβανέζικες ομάδες που δραστηριοποιούνται εκεί.
Η μετανάστευση στο Βιετνάμ οδήγησε το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας με τις ΗΠΑ να εκτοξευτεί στα 123,5 δισ. δολάρια πέρυσι, το τρίτο μεγαλύτερο μετά την Κίνα και το Μεξικό. Ο Λευκός Οίκος χρησιμοποίησε τα στοιχεία της εμπορικής ισοτιμίας για να υπολογίσει τους «αντίστοιχους» δασμούς για κάθε χώρα. Ο Cochrane, ο αναλυτής της Deutsche Bank, δήλωσε ότι οι μάρκες υποδημάτων ίσως χρειαστεί να «μειώσουν τις ποσότητες παραγγελιών και να ανακατευθύνουν περισσότερα προϊόντα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο ανταγωνισμό σε αυτές τις περιοχές.
Στις ΗΠΑ, όπου το 99% των υποδημάτων εισάγεται, ο Carden δήλωσε ότι η αγορά μπορεί να γίνει παρόμοια με την Σοβιετική Ένωση, όταν οι Ρώσοι κάτοικοι πλήρωναν στους ξένους επισκέπτες ένα υψηλό ποσό για τα τζιν Levi’s. «Είμαστε πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα», είπε.


Latest News

Πάγωσε τα σχέδιά της για IPO - Τι σημαίνει η απόφαση της Klarna
Η σουηδική fintech Klarna στόχευε σε IPO στις ΗΠΑ με αποτίμηση έως και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Goldman Sachs: Στο 45% αυξήθηκε ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Η Goldman είχε αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ στο 35% από 20% μόλις τον περασμένο μήνα

Στουρνάρας σε FT: Κίνδυνος για «σοκ ζήτησης» στην ΕΕ λόγω των δασμών Τραμπ
Ο επικείμενος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανό να επιβαρύνει πολύ την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, δήλωσε στους FT ο Γιάννης Στουρνάρας

Άκμαν: Ο Τραμπ χάνει την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου – Δεν είναι αυτό που ψηφίσαμε
Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων Μπιλ Άκμαν προειδοποιεί για αυτοπροκαλούμενο «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα»

Ατακτη υποχώρηση Ζιμπάμπουε στην πολιτική Τραμπ - Τέλος οι δασμοί σε προϊόντα των ΗΠΑ
Την αναστολή των δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα

Ο Τραμπ και η μακρά ιστορία των αμερικανικών δασμών
Προηγούμενες περίοδοι προστατευτισμού δείχνουν ότι όταν έχουν υψωθεί εμπορικοί φραγμοί, μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να καταργηθούν

Γιατί η Βρετανία κινδυνεύει με κρίση χρέους... ελληνικού τύπου από τους δασμούς Τραμπ
Μια ασθενής οικονομία σε συνδυασμό με τα λεπτά περιθώρια ελιγμών του υπουργείου Οικονομικών αφήνει τη Βρετανία εκτεθειμένη σε ένα «αρνητικό σπιράλ», αναφέρει η βρετανική Telegraph

Ο δασμός 20% του Τραμπ... θολώνει το μέλλον των ιταλικών κρασιών στις ΗΠΑ
Τα ιταλικά κρασιά εξάγονται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ούτε η πιθανή ύφεση, ούτε τα sell off «τρομάζουν» τη διοίκηση Τραμπ - Έπεται συνέχεια στους δασμούς
Πώς οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου του Τραμπ υπερασπίστηκαν τις υπερπροστατευτικές εμπορικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ

«Χειρόφρενο» της JLR στις αποστολές οχημάτων στις ΗΠΑ - Πώς επηρεάζουν οι δασμοί
Η Jaguar Land Rover εξετάζει τρόπους απορρόφησης του κόστους των τελωνειακών δασμών 25% που ανακοίνωσε ο Τραμπ