
Η «Μαύρη Πέμπτη» από τη «βαριά σφύρα» του Τραμπ προκαλεί «μαύρη τρύπα» στα ταμεία όλου του πλανήτη. Ολοι χαμένοι. Οι δασμοί του αμερικανού προέδρου πλήττουν εξαγωγές της ΕΕ ύψους 370 δισ. ευρώ, σχεδόν το 70% της.
Το πλήγμα είναι τεράστιο σε αυτοκίνητα, χάλυβα, αλουμίνιο, ενώ επόμενος στόχος είναι η φαρμακοβιομηχανία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Βρυξελλών, αν οι εισαγωγές από την ΕΕ παραμείνουν σταθερές, οι ΗΠΑ μπορεί να εισπράξουν έως 81 δισ. ευρώ ετησίως από τους νέους δασμούς. Μια τεράστια αύξηση σε σχέση με τα 7 δισ. ευρώ που εισπράττει σήμερα η Ουάσιγκτον από δασμούς στην ΕΕ. Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη αλλαγή στο παγκόσμιο εμπόριο τα τελευταία 100 χρόνια», ομολογούν οι οικονομικοί αναλυτές.
Η απάντηση της Κίνας
Την επόμενη ημέρα, δηλαδή χθες, ήλθε η ηχηρή απάντηση της Κίνας. Ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 34% σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, αρχής γενομένης στις 10 Απριλίου, ενώ έθεσε ήδη από χθες σε ισχύ ελέγχους στις εξαγωγές ορισμένων σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ, προσέθεσε 16 αμερικανικές οντότητες σε κατάλογο ελέγχου εξαγωγών, κατηγοριοποίησε άλλες 11 ως «μη αξιόπιστες» και υπέβαλε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, χαρακτηρίζοντας τους αμερικανικούς δασμούς μονομερή εκβιασμό.
Η αντίδραση Τραμπ
«Η Κίνα το χειρίστηκε λάθος, πανικοβλήθηκε – το μόνο πράγμα που δεν έχει περιθώριο να κάνει», αντέδρασε σε οξείς τόνους ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μέσω σερί αναρτήσεων στην πλατφόρμα του Truth Social, την ώρα που η Wall Street άνοιγε με σημαντικές απώλειες και τους βασικούς δείκτες στο «κόκκινο», με φόντο τη συνεχιζόμενη «αιμορραγία» στις διεθνείς αγορές. «Οι πολιτικές μου δεν θα αλλάξουν ποτέ», επέμεινε ο Τραμπ, διαβεβαιώνοντας «τους πολλούς επενδυτές που έρχονται στις ΗΠΑ» ότι «αυτή είναι μια καλή στιγμή για να γίνετε πλούσιοι, πιο πλούσιοι από ποτέ!», εν μέσω φόβων για περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και ύφεση. Απτόητος, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ηγέτη του Βιετνάμ, η ασιατική χώρα «θέλει να μειώσει τους δασμούς της στο μηδέν, εάν μπορεί να έλθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ». Αξίωσε, δε, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ να μειώσει τα επιτόκια, τονίζοντας πως είναι η «τέλεια στιγμή». «Μείωσε τα επιτόκια, Τζερόμ, και σταμάτα να παίζεις πολιτική!», έγραψε στο Truth Social, την ώρα που ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ προειδοποιούσε για υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, λόγω των «μεγαλύτερων από το αναμενόμενο» νέων δασμών του προέδρου Τραμπ.
Επιπτώσεις
Η νέα «εμπορική καταιγίδα» αναμένεται να μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,4 έως 0,8 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2025 και να αυξήσει τον πληθωρισμό κατά περίπου 0,5 μονάδα (0,4 στην ΕΕ). Παράλληλα, θα μπορούσε να προκαλέσει την απώλεια άνω των 300.000 θέσεων εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Από τις 9 Απριλίου, οι δασμοί 10% (γενικοί) και 20% (στην ΕΕ) τίθενται σε ισχύ, μεταβάλλοντας δραστικά τους παγκόσμιους εμπορικούς συσχετισμούς. Ο ΠΟΕ εκτιμά ότι θα προκληθεί συρρίκνωση 1% στο παγκόσμιο εμπόριο.
Εξαγωγές
Η Citi προβλέπει μείωση 7%-17% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. Η Γερμανία πλήττεται περισσότερο λόγω αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ η πτώση του ΑΕΠ της ΕΕ αναμένεται να φτάσει ως το 0,55% το 2029. Τα χρηματιστήρια «ματώνουν», ενώ η Apple είδε τη μετοχή της να πέφτει κατακόρυφα (-9%). Η Ισπανία ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ύψους 14,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μετριάσει τις επιπτώσεις στους πληγέντες τομείς, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και τα βιομηχανικά προϊόντα. Η Αυστρία φοβάται μείωση του ΑΕΠ έως και 0,35% για φέτος, η Πολωνία υπολογίζει απώλειες 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι φτωχότερες οικογένειες της Αμερικής θα δουν τα εισοδήματα να μειώνονται έως και 5,5%.
Ο χρυσός, παρά τον ρόλο του ως ασφαλούς καταφυγίου, έχασε 1%. Το δολάριο υποχώρησε πάνω από 2% έναντι του γεν και περίπου 1% έναντι της στερλίνας. Οι αποδόσεις των ομολόγων έπεσαν κατακόρυφα. Το 10ετές αμερικανικό στο 4,04% (-8 μονάδες βάσης), το γερμανικό bund στο 2,6% και το ισπανικό 10ετές από 3,35% σε 3,29%. Το bitcoin είναι κάτω από τα 82.000 δολάρια. Από τα υψηλά μετά την ορκωμοσία του Τραμπ έχει χάσει πάνω από 20%, μπαίνοντας σε «bear market». Το πετρέλαιο Brent έχασε 6%, κάτω από τα 70 δολάρια/βαρέλι.
Οι δασμοί σε χώρες – παραγωγούς παπουτσιών και ρούχων όπως το Βιετνάμ και η Ινδονησία έπληξαν από 4% ως και 11% τις μεγάλες εταιρείες ένδυσης. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας επίσης επλήγη ως και 8%.
Στον αγροδιατροφικό τομέα η εκτιμώμενη πτώση φτάνει το 6%, αλλά βασικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το κρασί θα μπορούσαν να ξαναζήσουν την ύφεση που υπέστησαν μεταξύ 2019 και 2020, όταν οι δασμοί που επιβλήθηκαν μείωσαν τις πωλήσεις του ελαιολάδου στην αγορά των ΗΠΑ κατά 70%, ενώ ο κλάδος του κρασιού αντιμετωπίζει χειρότερη απειλή, με το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί δασμός 200% ως αντίποινα για τους ευρωπαϊκούς δασμούς στο μπέρμπον.
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Ατακτη υποχώρηση Ζιμπάμπουε στην πολιτική Τραμπ - Τέλος οι δασμοί σε προϊόντα των ΗΠΑ
Την αναστολή των δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα

Ο Τραμπ και η μακρά ιστορία των αμερικανικών δασμών
Προηγούμενες περίοδοι προστατευτισμού δείχνουν ότι όταν έχουν υψωθεί εμπορικοί φραγμοί, μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να καταργηθούν

Γιατί η Βρετανία κινδυνεύει με κρίση χρέους... ελληνικού τύπου από τους δασμούς Τραμπ
Μια ασθενής οικονομία σε συνδυασμό με τα λεπτά περιθώρια ελιγμών του υπουργείου Οικονομικών αφήνει τη Βρετανία εκτεθειμένη σε ένα «αρνητικό σπιράλ», αναφέρει η βρετανική Telegraph

Ο δασμός 20% του Τραμπ... θολώνει το μέλλον των ιταλικών κρασιών στις ΗΠΑ
Τα ιταλικά κρασιά εξάγονται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ούτε η πιθανή ύφεση, ούτε τα sell off «τρομάζουν» τη διοίκηση Τραμπ - Έπεται συνέχεια στους δασμούς
Πώς οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου του Τραμπ υπερασπίστηκαν τις υπερπροστατευτικές εμπορικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ

«Χειρόφρενο» της JLR στις αποστολές οχημάτων στις ΗΠΑ - Πώς επηρεάζουν οι δασμοί
Η Jaguar Land Rover εξετάζει τρόπους απορρόφησης του κόστους των τελωνειακών δασμών 25% που ανακοίνωσε ο Τραμπ

Πώς το Μεξικό απέφυγε νέους δασμούς Τραμπ - Το colpo grosso της προέδρου
Το Μεξικό γλύτωσε ανταποδοτικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στις 2 Απριλίου ακόμη και στους πιγκουίνους

Η Λιβύη υποτιμά το νόμισμα κατά 13% μετά την πτώση των εσόδων από το πετρέλαιο
Το λιβυκό νόμισμα θα διαπραγματεύεται πλέον στα 5,5677 ανά δολάριο ΗΠΑ, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή στη Λιβύη

Φον ντερ Λάιεν: Διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΗΠΑ για τους δασμούς – Αναλογικά αντίμετρα εάν χρειαστεί
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των δασμών

Οι πρώτοι... καρποί των δασμών Τραμπ - 50 χώρες έχουν ζητήσει εμπορικές συνομιλίες
Ο Κέβιν Χάσετ αρνήθηκε ότι οι δασμοί ήταν μέρος μιας στρατηγικής του Τραμπ για να οδηγήσε σε κατάρρευση τις χρηματοπιστωτικές αγορές