Οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι του Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκαν να συνεχίσουν με σκληρούς δασμούς σε εισαγωγές από όλο τον κόσμο, απορρίπτοντας τους φόβους για επικείμενη ύφεση καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για νέα αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως επισημαίνουν οι Financial Times.

Σε μια έκρηξη τηλεοπτικών συνεντεύξεων το πρωί της Κυριακής, ο Σκοτ Μπέσεντ, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, και ο Χάουαρντ Λούτνικ, υπουργός Εμπορίου, υπερασπίστηκαν τις υπερπροστατευτικές εμπορικές πολιτικές του Tραμπ ως απαραίτητη αναδιάταξη του παγκόσμιου εμπορίου και απέρριψαν το ξέφρενο sell off στις μετοχές της περασμένης εβδομάδας.

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε το νέο του δασμολογικό σχέδιο, περισσότερες από 50 χώρες είχαν έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση για να επιδιώξουν διαπραγματεύσεις για τη χαλάρωση των δασμών

Πρότειναν επίσης ότι οι πρόσθετοι δασμοί στις εισαγωγές από ένα ευρύ φάσμα χωρών, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη, δεν θα καθυστερήσουν. Αυτά είναι πέρα ​​από έναν δασμό «βασικής γραμμής» 10% που εφαρμόστηκε το Σάββατο και έχει πλήξει τα περισσότερα εισαγόμενα αγαθά.

«Το ανακοίνωσε και δεν αστειευόταν. Οι δασμοί έρχονται, φυσικά», δήλωσε ο Λούτνικ στο CBS την Κυριακή, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε “αναβολή” των δασμών. «Ο πρόεδρος πρέπει να επαναφέρει το παγκόσμιο εμπόριο».

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε το νέο του δασμολογικό σχέδιο την περασμένη Τετάρτη στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, περισσότερες από 50 χώρες είχαν έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση για να επιδιώξουν διαπραγματεύσεις για τη χαλάρωση των δασμών.

Όμως, ενώ άφησαν την πόρτα ανοιχτή στις συνομιλίες, ήταν δύσπιστοι ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί γρήγορα μια διαδοχική σειρά συμφωνιών που θα οδηγούσε σε ευρεία υποχώρηση των αμερικανικών δασμών.

«Δεν είναι κάτι που μπορείς να διαπραγματευτείς σε μέρες ή εβδομάδες… θα πρέπει να δούμε τι προσφέρουν οι χώρες και αν είναι πιστευτό», είπε ο Μπέσεντ, μιλώντας στο NBC.

«Μετά από 20, 30, 40, 50 χρόνια κακής συμπεριφοράς, δεν μπορείς απλώς να ξεχάσεις ό,τι έχει προηγηθεί».

Αυξάνονται στις ΗΠΑ οι αντιδράσεις για το σχέδιο Τραμπ

Η πολιτική πίεση στον Τραμπ και την ομάδα του σχετικά με τα δασμολογικά σχέδια έχει αυξηθεί άμεσα. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα έκανε τους Δημοκρατικούς να οξύνουν τις επιθέσεις τους κατά της κυβέρνησης και ακόμη και ορισμένους Ρεπουμπλικάνους να αποκρούσουν την εμπορική ατζέντα του Λευκού Οίκου.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε ότι οι δασμοί που όρισε ο Τραμπ κινδυνεύουν να επιφέρουν υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αποκαλύπτοντας ανησυχία για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η κίνηση της Κίνας να ανταποκριθεί στον τελευταίο γύρο των αμερικανικών δασμών με δικές της εισφορές σε αμερικανικά προϊόντα αύξησε περαιτέρω τους φόβους για τις συνέπειες.

Όμως ο Μπέσεντ αρνήθηκε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ή οι οικονομικές προοπτικές θα πληγούν από μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις. «Δεν χρειάζεται να υπάρξει ύφεση», είπε.

Οι εισφορές είναι μια «εφάπαξ προσαρμογή των τιμών», πρόσθεσε, και οι Αμερικανοί δεν θα ενοχληθούν πολύ από την αστάθεια στη Wall Street.

«Ποιος ξέρει πώς θα αντιδράσει η αγορά σε μια μέρα, σε μια εβδομάδα;» είπε ο Μπέσεντ.

«Οι Αμερικανοί που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν αυτή τη στιγμή, οι Αμερικανοί που έχουν χάσει για χρόνια τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου τους, νομίζω ότι δεν εξετάζουν τις καθημερινές διακυμάνσεις του τι συμβαίνει».

Ωστόσο, ο Λόρενς Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο των Δημοκρατικών Μπιλ Κλίντον, προειδοποίησε ότι «περισσότερες αναταράξεις» είναι πιθανό να πλήξουν τις αγορές εκτός εάν ο Τραμπ αλλάξει πορεία.

«Μέχρι ο πρόεδρος να αναγνωρίσει ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος που είναι πιθανό να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες, νομίζω ότι είναι πιθανό να κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα», είπε ο Σάμερς στο ABC.

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν δίκιο να καθυστερούν να κάνουν μεγάλες νέες αγορές, οι επιχειρήσεις έχουν δίκιο να είναι προσεκτικές. Οι άνθρωποι έχουν δίκιο να θέλουν να κρατούν μετρητά. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αντιστροφή αυτών των πολιτικών και μέχρι να έχουμε μια αντιστροφή, νομίζω ότι θα έχουμε πραγματικό πρόβλημα.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή