
Έκκληση στην ΕΕ να αναπτύξει μία ανεξάρτητη πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έτσι ώστε να περιορίσει την εξάρτησή της από ξένους γίγαντες, όπως Visa και Mastercard, εξασφαλίζοντας την χρηματοοικονομική ανεξαρτησία της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι «η Visa, η MasterCard, η PayPal και η Alipay ελέγχονται όλες από αμερικανικές ή κινεζικές εταιρείες», υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή προσφορά».
Λαγκάρντ: Θα ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για το ψηφιακό ευρώ
Μάλιστα, πρόσφατα, η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για το ψηφιακό ευρώ έως τον Οκτώβριο του 2025.
«Δεν θα πρέπει να εστιάζουμε αποκλειστικά σε ό,τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά να επικεντρωθούμε στις δυνάμεις που έχουμε εδώ, στο σπίτι μας, και στο πώς μπορούμε να ανακτήσουμε ένα βαθμό ανεξαρτησίας που μας λείπει. Και αυτό ισχύει για την άμυνα, για το εμπόριο, φυσικά για τα οικονομικά, και από την δική μου άποψη, ισχύει και για τον τρόπο που το χρήμα κινείται στην Ευρώπη», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Εννοώ τις κεφαλαιαγορές, οι οποίες είναι εντελώς διασκορπισμένες σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να οργανωθούν καλύτερα, να ενοποιηθούν, να συγκλίνουν και πιθανώς να εποπτεύονται από έναν μόνο φορέα. Αυτό είναι το ένα».
Να επικεντρωθούμε στις δυνάμεις που έχουμε εδώ, στο σπίτι μας, και στο πώς μπορούμε να ανακτήσουμε ένα βαθμό ανεξαρτησίας που μας λείπει
Mία πλήρως ενοποιημένη αγορά κεφαλαίου θα άνοιγε το δρόμο για βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση με μία εν δυνάμει προστιθέμενη αξία έως και 3 τρισ. ευρώ ετησίως.
«Το δεύτερο, που θεωρώ πραγματικά σημαντικό για όλους μας, είναι να έχουμε υπό τον έλεγχό μας τις ψηφιακές πληρωμές. Αν το σκεφτείτε, αυτή τη στιγμή, πολλές από τις ψηφιακές μας πληρωμές, είτε μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε μεταξύ χρηστών (P2P), είτε με κάρτα ή κινητό, βασίζονται σε μη ευρωπαϊκή υποδομή. Είτε χρησιμοποιείτε κάρτα είτε κινητό, συνήθως περνάτε από συστήματα όπως η Visa, η MasterCard, η PayPal ή η Alipay. Από πού προέρχονται όλες αυτές οι εταιρείες; Είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Κίνα. Σίγουρα γίνεται σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», συμπλήρωσε εξηγώντας ότι πρέπει να υπάρξουν ευρωπαϊκές υποδομές.
«Εχουμε τα μέσα, τις δυνατότητες να το αλλάξουμε. Σκεφτείτε για μια στιγμή: αν καταργούσαμε τα εσωτερικά εμπόδια που έχουμε θέσει στον εαυτό μας στην Ευρώπη, ο οικονομικός μας πλούτος θα αυξανόταν σημαντικά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει δημοσιεύσει μελέτες που το επιβεβαιώνουν· είναι ξεκάθαρο ότι τα εσωτερικά μας εμπόδια, π.χ. στον τομέα των υπηρεσιών, ισοδυναμούν αυτή τη στιγμή με δασμούς 110%», κατέληξε.


Latest News

Πάγωσε τα σχέδιά της για IPO - Τι σημαίνει η απόφαση της Klarna
Η σουηδική fintech Klarna στόχευε σε IPO στις ΗΠΑ με αποτίμηση έως και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Goldman Sachs: Στο 45% αυξήθηκε ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Η Goldman είχε αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ στο 35% από 20% μόλις τον περασμένο μήνα

Στουρνάρας σε FT: Κίνδυνος για «σοκ ζήτησης» στην ΕΕ λόγω των δασμών Τραμπ
Ο επικείμενος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανό να επιβαρύνει πολύ την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, δήλωσε στους FT ο Γιάννης Στουρνάρας

Άκμαν: Ο Τραμπ χάνει την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου – Δεν είναι αυτό που ψηφίσαμε
Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων Μπιλ Άκμαν προειδοποιεί για αυτοπροκαλούμενο «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα»

Ατακτη υποχώρηση Ζιμπάμπουε στην πολιτική Τραμπ - Τέλος οι δασμοί σε προϊόντα των ΗΠΑ
Την αναστολή των δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα

Ο Τραμπ και η μακρά ιστορία των αμερικανικών δασμών
Προηγούμενες περίοδοι προστατευτισμού δείχνουν ότι όταν έχουν υψωθεί εμπορικοί φραγμοί, μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να καταργηθούν

Γιατί η Βρετανία κινδυνεύει με κρίση χρέους... ελληνικού τύπου από τους δασμούς Τραμπ
Μια ασθενής οικονομία σε συνδυασμό με τα λεπτά περιθώρια ελιγμών του υπουργείου Οικονομικών αφήνει τη Βρετανία εκτεθειμένη σε ένα «αρνητικό σπιράλ», αναφέρει η βρετανική Telegraph

Ο δασμός 20% του Τραμπ... θολώνει το μέλλον των ιταλικών κρασιών στις ΗΠΑ
Τα ιταλικά κρασιά εξάγονται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ούτε η πιθανή ύφεση, ούτε τα sell off «τρομάζουν» τη διοίκηση Τραμπ - Έπεται συνέχεια στους δασμούς
Πώς οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου του Τραμπ υπερασπίστηκαν τις υπερπροστατευτικές εμπορικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ

«Χειρόφρενο» της JLR στις αποστολές οχημάτων στις ΗΠΑ - Πώς επηρεάζουν οι δασμοί
Η Jaguar Land Rover εξετάζει τρόπους απορρόφησης του κόστους των τελωνειακών δασμών 25% που ανακοίνωσε ο Τραμπ