
Η κεντρική τράπεζα στη Λιβύη υποτίμησε το δηνάριο κατά 13%, καθώς το διχασμένο κράτος – μέλος του ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει μια μείωση των εσόδων του αργού κι ενώ η βουτιά των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου πρόκειται να επιδεινωθεί.
Το λιβυκό νόμισμα θα διαπραγματεύεται πλέον στα 5,5677 ανά δολάριο ΗΠΑ, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή στη σελίδα της στο Facebook την Κυριακή. Η κίνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ισορροπία στην οικονομία εν μέσω υψηλής ζήτησης συναλλάγματος, ενώ η στήριξη του δηναρίου με αποθεματικά είναι μη βιώσιμη, όπως ανέφερε.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του 2025, πολύ χαμηλότερα από τις δεσμεύσεις δαπανών για τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της Λιβύης που ανέρχονται σε περίπου 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με την νομισματική υποτίμηση η κεντρική τράπεζα της Λιβύης επιδιώκει να δημιουργήσει ισορροπία στην οικονομία εν μέσω υψηλής ζήτησης συναλλάγματος, ενώ η στήριξη του δηναρίου με αποθεματικά είναι μη βιώσιμη
Η αδυναμία του ενεργειακού εισοδήματος να καλύψει «διπλάσιες δημόσιες δαπάνες» και η αυξημένη ζήτηση συναλλάγματος είναι ένα «σοβαρό ζήτημα», δήλωσε η κεντρική τράπεζα με έδρα την Τρίπολη. Μπορεί να γίνει «πιο σοβαρό σε περίπτωση μείωσης της παραγωγής πετρελαίου», αλλαγών στον όγκο των εξαγωγών ή «επιδείνωση2 των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου».
Οι τιμές του αργού υποχώρησαν περισσότερο από 10% την περασμένη εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε τους υψηλότερους δασμούς εδώ και έναν αιώνα στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ένα σχέδιο για αύξηση της προσφοράς τον Μάιο κατά τριπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Αναταραχές στη Λιβύη
Η Λιβύη, η οποία φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής και μπορεί να παράγει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μαστίζεται από αναταραχές μετά τη χαοτική ανατροπή του μακροχρόνιου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, το 2011.
Η παραγωγή μειώθηκε για αρκετές εβδομάδες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αφού οι αρχές στην ανατολική Λιβύη επέβαλαν αποκλεισμό εν μέσω διαφωνίας με τον δυτικό αντίπαλό της για το ποιος θα ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας, η οποία είναι θεματοφύλακας των τεράστιων εσόδων της χώρας από το πετρέλαιο. Τα Ηνωμένα Έθνη βοήθησαν στην επίτευξη συμβιβασμού.
Η Λιβύη έβαλε στα κρατικά ταμεία 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις πετρελαίου το 2024, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η κεντρική τράπεζα, ποσό χαμηλότερο από περίπου 20,7 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.


Latest News

Πώς τo Μεξικό... σώζει τις τηλεοράσεις Samsung από τους δασμούς Τραμπ
Η Samsung αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά τηλεοράσεων από κινεζικές εταιρείες όπως η TCL και η Hisense

Επαφές φον ντερ Λάιεν με εκπροσώπους της βιομηχανίας για την αντίδραση στους δασμούς των ΗΠΑ
Εχει προγραμματιστεί επικοινωνία με εκπροσώπους της αυτοκινητοβιομηχανίας και αύριο με τη βιομηχανία φαρμάκου

H FED σε ρόλο... πυροσβέστη - Προς έκτακτη μείωση επιτοκίων;
Τι περιμένουν οι traders για την πορεία μείωσης των επιτοκίων και τις κινήσεις του Πάουελ - Τι βλέπουν για τις άλλες κεντρικές τράπεζες

Καμπανάκι Ντίμον για τους δασμούς: Θα πλήξουν την ανάπτυξη και θα ανεβάσουν τις τιμές
Η ετήσια επιστολή του Τζέιμι Ντίμον, CEO της JPMorgan, αναφέρει ότι ελπίζει σε μακροπρόθεσμα οφέλη, αλλά υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες

Πάγωσε τα σχέδιά της για IPO - Τι σημαίνει η απόφαση της Klarna
Η σουηδική fintech Klarna στόχευε σε IPO στις ΗΠΑ με αποτίμηση έως και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Goldman Sachs: Στο 45% αυξήθηκε ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Η Goldman είχε αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ στο 35% από 20% μόλις τον περασμένο μήνα

Στουρνάρας σε FT: Κίνδυνος για «σοκ ζήτησης» στην ΕΕ λόγω των δασμών Τραμπ
Ο επικείμενος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανό να επιβαρύνει πολύ την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, δήλωσε στους FT ο Γιάννης Στουρνάρας

Άκμαν: Ο Τραμπ χάνει την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου – Δεν είναι αυτό που ψηφίσαμε
Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων Μπιλ Άκμαν προειδοποιεί για αυτοπροκαλούμενο «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα»

Ατακτη υποχώρηση Ζιμπάμπουε στην πολιτική Τραμπ - Τέλος οι δασμοί σε προϊόντα των ΗΠΑ
Την αναστολή των δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα

Ο Τραμπ και η μακρά ιστορία των αμερικανικών δασμών
Προηγούμενες περίοδοι προστατευτισμού δείχνουν ότι όταν έχουν υψωθεί εμπορικοί φραγμοί, μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να καταργηθούν