
Δώδεκα αιτήσεις για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, ζητώντας να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο του 2025 και ακόμη μία για το 2026 βάσει του σχετικού νόμου, συνολικών επενδύσεων ύψους 584 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη πενταετία.
Αυτό ανφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης, σχολιάζοντας πως «η σταθερή ανάπτυξη που επιδιώκει η Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στους αριθμητικούς δείκτες. Πρέπει να έχει στο επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό, την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Μόνο η επένδυση στη γνώση λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και οδηγεί σε μια οικονομία ανθεκτική απέναντι σε στροβιλισμούς και κρίσεις».
Οπως αναφέρει ο ίδιος, «η κυβέρνηση πέρυσι τέτοια εποχή έκανε ένα θαρραλέο βήμα ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο των ευκαιριών για γνώση. Η κατάθεση 12 αιτήσεων για την ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που ζητούν να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2025, συν μία ακόμη για το 2026, είναι η δικαίωση της απόφασής μας να συνταχθούμε με τις ανάγκες της κοινωνίας, να παλέψουμε με ιδεοληψίες και στερεότυπα και να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε εκπαιδευτικό hub της Ευρώπης».
Εφόσον εγκριθούν οι αιτήσεις, οι οποίες, όπως επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές, από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας, «το όφελος για τη χώρα θα είναι τεράστιο. Αντιστροφή του brain drain, προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών, νέες θέσεις εργασίας για το πανεπιστημιακό δυναμικό που μεγαλουργεί στο εξωτερικό, νέοι δρόμοι στην έρευνα».
Οι επενδύσεις
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημειώνει, ακόμη, πως: «η αξία της επένδυσης στη γνώση είναι ανεκτίμητη. Το κόστος της δαπάνης όμως που προτίθενται να κάνουν αυτά τα 12 Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, είναι μετρήσιμο για την ελληνική οικονομία. Οι προτάσεις που κατέθεσαν για επενδύσεις σε κτίρια και ανθρώπινο δυναμικό αγγίζουν αθροιστικά τα 584 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη πενταετία».
Πιο αναλυτικά, στη δήλωσή του στη Real News, αναφέρει πως «τα 243 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε campus και ακίνητα που θα στεγάσουν τα πανεπιστήμια και τα 341 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στο ανθρώπινο δυναμικό. Μόνο μία από τις προτάσεις αφορά επένδυση 92 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις και 65 εκατ. ευρώ για το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Μία δεύτερη αφορά επένδυση 50 εκατ. ευρώ για κτίρια και 35 εκατ. ευρώ για το ανθρώπινο δυναμικό, πάντα στην πενταετία. Ακόμη και όσα από αυτά τα πανεπιστήμια είχαν κάποιας μορφής συνεργασία με εγχώρια κολλέγια, υπό ένα θολό καθεστώς, με τον νέο νόμο υποχρεώνονται να αποκτήσουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, ακαδημαϊκούς με περγαμηνές και να δώσουν χρήματα για υποτροφίες και έρευνα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν παράλληλα με το ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, που είναι εξωστρεφές και ελκυστικό. Το ενδιαφέρον φημισμένων ξένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όπως το Yale, το Columbia ή το Harvard να επενδύσουν σε κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ διέψευσε όσους, ηττοπαθείς και φοβικούς, προεξοφλούσαν ότι το εγχείρημα της αλλαγής σελίδας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αποτύχει».
Και καταλήγει πως «το αποτέλεσμα δικαιώνει τις επιλογές μας και τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα που έχει ανάγκη η χώρα. Η εκπαίδευση θα καταστεί βασικός πυλώνας της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Και είμαστε ακόμη στην αρχή».


Latest News

Οι 3+1 κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας
Περιλαμβάνει και μέτρα που σχετίζονται με τις δημόσιες επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εν γένει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
![ΙΟΒΕ: Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ellada-germania-600x375.jpg)
Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας - Τι δείχνει η έκθεση του ΙΟΒΕ [γραφήματα]
Για κάθε ένα ευρώ ΑΕΠ που παράγουν οι επιχειρήσεις της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται συνολικά κατά 1,6 ευρώ, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ
![Εμπορικό έλλειμμα: Στα 5,26 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2025 – Άνοδος 1,6% στις εξαγωγές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/unnamed-41-1.jpg)
Στα 5,26 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα στο πρώτο δίμηνο - Άνοδος 1,6% στις εξαγωγές [γράφημα]
Μειωμένο κατά 5,6% εμφανίζεται το εμπορικό έλλειμμα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Νέο ψηφιακό εργαλείο για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας και κτιρίου - Τι αναφέρει η ΡΑΑΕΥ
Ο Καταναλωτής (χρήστης του ΒΕΕΜ) δημιουργεί στην πλατφόρμα λογαριασμό μέσω μίας απλής επιβεβαίωσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
![JP Morgan: Παραμένει θετική για την Ελλάδα – Πώς θα την επηρεάσουν οι δασμοί [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/container-export-768x481-1-600x376.jpg)
Παραμένει θετική για την Ελλάδα η JP Morgan - Πώς θα την επηρεάσουν οι δασμοί [πίνακας]
Όπως αναφέρει η JP Morgan, η ελληνική αγορά είναι από εκείνες που είναι λιγότερο εκτεθειμένες στους δασμολογικούς κινδύνους

Πότε θα καταβληθούν δώρο Πάσχα και επιδόματα - Οι δικαιούχοι
Οι πληρωμές είναι διαθέσιμες για ανάληψη και ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω των προπληρωμένων καρτών

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης

Τελευταία ευκαιρία για τη Δ. Μακεδονία - Το σχέδιο της ΔΕΗ και το «καμένο» master plan του 2020
Το ρεαλιστικό σχέδιο της ΔΕΗ για τη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία - Η αποτυχία του master plan του 2020 για την απολιγνιτοποίηση

Πότε ξεκινάει το καλάθι του Πάσχα - Τι θα περιλαμβάνει
Φέτος και μετά από τρία χρόνια εφαρμογής δεν θα υπάρξει το «καλάθι των νονών»

Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS – Φόροι, ενέργεια, ενοίκια ροκανίζουν τα έσοδα
Πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Φόροι, ενεργειακό κόστος και κόστος στέγασης βασικές απειλές για την επιβίωση τους.