Οι δασμοί Τραμπ έχουν σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια οικονομία.

Οι συνέπειες, αν και δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να καταγραφούν με ακρίβεια, εντούτοις εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές στο παγκόσμιο εμπόριο.

Κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ύφεση και υψηλό πληθωρισμό.

Τα εμπόδια που φέρνει ο προστατευτισμός που επιχειρεί να υψώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για την αμερικάνικη αγορά δεν θα αφήσουν κανέναν ανεπηρέαστο. Είτε άμεσα είτε έμμεσα η «ζημιά» θα αγγίξει όλο τον κόσμο.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία, τέσσερα αιτήματα πληρωμής και το συνολικό ποσό εκταμιεύσεων από το ΤΑΑ ανέρχεται σε 18,2 δισ. Ευρώ

Ο Τραμπ και το… υπερόπλο που τελειώνει

Μπροστά στα νέα δεδομένα, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η συζήτηση για την ελληνική οικονομία και την επόμενη μέρα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένα… υπερόπλο που αξιοποιεί συστηματικά η χώρα μας τα τελευταία χρόνια -έστω και με κάποιες αρρυθμίες- και τροφοδοτεί την μηχανή της ανάπτυξης. Πετυχαίνοντας να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (πέρυσι 2,1% έναντι 0,8%).

Υπάρχει ζωή μετά το Ταμείο Ανάκαμψης;

Μπορεί η Ελλάδα να ζήσει χωρίς τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης όταν εκπνεύσει η περίοδος εφαρμογής του;

Η απάντηση σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της PwC είναι καταφατική.

Η ελληνική οικονομία, όπως λένε, έχει τις δυνατότητες με βάση το μομέντουμ που έχει πετύχει να διατηρήσει τη δυναμική της.

Και αυτό, μπορεί να γίνει, χάρη στα κεφάλαια που μπορεί να προσελκύσει στον τομέα των επενδύσεων. Ελληνικά και ξένα.

Τα ελληνικά assets στο ραντάρ μεγάλων funds

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη δύναμη πυρός στην αγορά», ανέφερε ο Deals Partners of Μ&Α της PwC Ελλάδας, Γιώργος Μακρυπίδης στο πλαίσιο παρουσίασης της έρευνας «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις».

«Όσο είναι ελκυστικά τα ελληνικά assets δεν θα έχουν πρόβλημα», υπογράμμισε και τόνισε πως οι τοποθετήσεις που κάνουν σήμερα οι επενδυτές στοχεύουν στην περίοδο μετά το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).

Κάτι που όπως είπε, «σημαίνει πως βλέπουν με ενδιαφέρον και την επόμενη μέρα», προσθέτοντας πως «με το ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς και τα κεφάλαια που υπάρχουν μπορούν να το αντικαταστήσουν.

Η έκρηξη των deals και το σήμα της Moody’s

Είναι ενδεικτικό πως μόνο πέρυσι στην ελληνική οικονομία «έπεσαν» πάνω από 20 δισ. Ευρώ σύμφωνα με την έρευνα της PwC από 8,4 δισ. Ευρώ το 2023, αριθμός υπερδιπλάσιος!

Ενώ εκτιμάται ότι η ανοδική πορεία θα συνεχισθεί -εκτός απροόπτου- με δεδομένη και την ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Moody’s, την πιο «σκληρή» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την έλευση περισσότερων και ισχυρότερων επενδυτών που αναζητούν κερδοφόρες αποδόσεις σε όλο τον κόσμο.

Η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, μεγαλύτερων από την Ευρωζώνη είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

Ο ρόλος της σταθερότητας

Στα… πλεονεκτήματα της χώρας θεωρείται και ο συγκριτικά καλύτερος βαθμός σταθερότητας που εμφανίζει εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας.

Η αίσθηση που εκπέμπεται είναι πως η Ελλάδα φαντάζει πολύ πιο ασφαλής προορισμός, έναντι άλλων χωρών πολύ πιο ανεπτυγμένων και εύρωστων οικονομικά, όπως η Γερμανία.

Οι επιπτώσεις από τους δασμούς του προέδρου Τραμπ αναμένονται πολύ πιο ισχυρές και επίπονες απ’ ό,τι στην Ελλάδα, η οποία με δεδομένη τη μικρή έκθεσή της φαίνεται… να γλιτώνει (με κάποιες βέβαια πολύ σημαντικές συνέπειες στις εξαγωγές συγκεκριμένων τροφίμων, όπως το λάδι, οι ελιές, η φέτα και το κρασί).

Το καμπανάκι Μητσοτάκη και τα… πολλά «ΕΣΠΑ»

Μια ακόμη διάσταση που βάζουν στο τραπέζι τα στελέχη της PwC είναι οι διαθέσιμοι πόροι από άλλα προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ που θα συνεχίσουν να «τρέχουν» και μετά τη λήξη του RRF.

Σημειώνουν ακόμη ότι δεν αποκλείεται να αποφασισθεί ανακατεύθυνση των πόρων του RRF που δεν καταστεί εφικτό να εκταμιευθούν λόγω καθυστερήσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χτυπήσει ήδη καμπανάκι για να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες, τη στιγμή που η Κομισιόν ξεκαθάρισε πως ότι δεν θα υπάρξει παράταση πέραν του 2026.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία, τέσσερα αιτήματα πληρωμής και το συνολικό ποσό εκταμιεύσεων από το ΤΑΑ ανέρχεται σε 18,2 δισ. Ευρώ.

Τα ελληνικά… funds

Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και τα ελληνικά private equity funds (SMERC, EOS Capital, κα.) τα οποία έχουν συγκεντρώσει νέα κεφάλαια (πάνω από 1 δισ.), τα οποία θα διαθέσουν τα επόμενα χρόνια.

Ήδη, όπως λένε και παράγοντες της αγοράς έχουν προχωρήσει σε ένα σημαντικό κύκλο επενδύσεων, οι οποίες έχουν αρχίσει να παράγουν καρπούς και να δημιουργούν αξία.

Το 2024 υπήρξε αύξηση των επενδύσεων με τον Ακαθάριστο Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου να εκτιμάται ότι ξεπέρασε για πρώτη φορά μετά το 2010 τα 30 δισ. ευρώ ενώ το 2025 προβλέπεται ότι θα αγγίξει τα 37 δισ. Ευρώ.

Το (επόμενο) μεγάλο στοίχημα

Η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, μεγαλύτερων από την Ευρωζώνη είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

«Τα ποσοστά που εμφανίζει θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα», σημειώνει κορυφαίος αναλυτής με δεδομένο τον όγκο των κεφαλαίων που εισρέουν.

Μεγαλύτερων ακόμη και από αυτές που προβλέπει η Κομισιόν (στο 2,3% το 2025 και στο 2,2% το 2026 -πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ).

Και αυτό μπορεί να προέλθει μέσα από την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το μήνυμα Θεοδωρικάκου και η σύσκεψη στο Μαξίμου

Την ανάγκη παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ σχολιάζοντας νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ανακοίνωση των δασμών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα νέο, ολοκληρωμένο παραγωγικό μοντέλο και, όπως σημειώνει, αυτό είναι που, ήδη, κάνει πράξη η κυβέρνηση.

Η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στους δασμούς Τραμπ αναμένεται να εξετασθεί αύριο σε σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που έχει προγραμματιστεί από τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακρίβεια: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου
Οικονομία |

Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS – Φόροι, ενέργεια, ενοίκια ροκανίζουν τα έσοδα

Πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Φόροι, ενεργειακό κόστος και κόστος στέγασης βασικές απειλές για την επιβίωση τους.

Πιερρακάκης: Επενδύσεις 584 εκατ. ευρώ σε πέντε χρόνια προβλέπουν 13 αιτήσεις για ιδιωτικά πανεπιστήμια
Οικονομία |

Πιερρακάκης: Επενδύσεις 584 εκατ. ευρώ σε πέντε χρόνια προβλέπουν 13 αιτήσεις για ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν παράλληλα με το ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, που είναι εξωστρεφές και ελκυστικό, δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης