
Πρωτοφανείς είναι οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τους μεγάλους δείκτες να βυθίζονται στην αβεβαιότητα που έφεραν οι τελευταίες ανακοινώσεις για τους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 6,01%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 5,41% στις 7.624 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 7,04% στις 19.188 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 5,97% στις 6.840 μονάδες.
Η σημερινή εικόνα προστίθεται στην καταστροφική προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 8,4%, ολοκληρώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα του εδώ και πέντε χρόνια.
Το Bitcoin έπεσε κάτω από το επίπεδο των 78.000 δολαρίων – από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου έχει υποχωρήσει κατά 28%
Και όλα αυτά, αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε τον πλήρη κατάλογο των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών, με τους επενδυτές να εκπλήσσονται από το βαθμό στον οποίο οι εισαγωγές από βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ θα πλήττονταν με νέους δασμούς.
Η κίνηση πυροδότησε επίσης φόβους για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, με την Κίνα να ανταποδίδει με δασμούς 34% σε προϊόντα των ΗΠΑ και την ΕΕ και να δεσμεύεται να επιβάλει δικά της αντίμετρα εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Αμερική.
Απογοητευτική η εικόνα και στην Ασία
Η εικόνα στην Ασία δεν ήταν διαφορετική, με τους δείκτες να υποκύπτουν σε ένα σφοδρό sell off, ειδικά στην Κίνα. Οι ασιατικές οικονομίες αναμένεται να είναι μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο από τους αμοιβαίους δασμούς, ενώ πολλές διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις αλυσίδες εφοδιασμού διεθνών εταιρειών.
Ενδεικτικό της εικόνας που υπήρξε σήμερα ήταν ότι στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 11,70%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο -13%. Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 8,47%.
Στις υπόλιπες αγορές, ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας έχασε 7,83% για να φτάσει σε χαμηλό 18 μηνών, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε 7,79%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε πτώση 5,57%, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε κατά 5,25%.
Παρά την αντίδραση της αγοράς, ο Τραμπ έχει ενισχύσει τις προστατευτικές εμπορικές του πολιτικές. Την Κυριακή, είπε στους δημοσιογράφους ότι ενώ δεν ήθελε οι αγορές να υποχωρήσουν, «μερικές φορές πρέπει να πάρεις το πικρό φάρμακο για να διορθώσεις κάτι».
Την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 8,4%, ολοκληρώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα του εδώ και πέντε χρόνια
Βουτιά και στα κρυπτονομίσματα
Η εικόνα δεν είναι διαφορετική και στο Bitcoin, το οποίο έπεσε κάτω από το επίπεδο των 78.000 δολαρίων. Από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου έχει υποχωρήσει κατά 28%.
Το εμβληματικό κρυπτονόμισμα συνήθως διαπραγματεύεται σαν μια μεγάλη μετοχή τεχνολογίας και συχνά θεωρείται από τους traders ως ηγετικός δείκτης του κλίματος της αγοράς. Αλλά την περασμένη εβδομάδα αντιστάθηκε στην ευρύτερη κατάρρευση της αγοράς – παραμένοντας μεταξύ 82.000 και 83.000 δολάρια.
Άλλα κρυπτονομίσματα υπέστησαν μεγαλύτερες απώλειες. Το Ether και το Solana χάνουνπερίπου 12% το καθένα.
Η καθοδική κίνηση του Bitcoin προκάλεσε ένα κύμα ρευστοποιήσεων, καθώς οι έμποροι που στοιχημάτιζαν σε αύξηση της τιμής του αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία για να καλύψουν τις ζημίες τους. Τις τελευταίες 24 ώρες, το bitcoin έχει περισσότερα από 247 εκατ. δολάρια σε μεγάλες εκκαθαρίσεις, σύμφωνα με την CoinGlass.
Υπό πίεση και ο χρυσός
Αν και ο χρυσός ακολουθούσε αυτήν την περίοδο μια αντίθετη πορεία, σήμερα οι τιμές υποχώρησαν σε χαμηλό άνω των τριών εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ για να καλύψουν τις απώλειές τους σε άλλες συναλλαγές υπό τους φόβους μιας παγκόσμιας ύφεσης λόγω του κλιμακούμενου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,3% στα 3.027,90 δολάρια η ουγγιά, αφού έχανε πάνω από 1% νωρίτερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Μαρτίου.
Ο χρυσός υποχώρησε περισσότερο από 3% την Παρασκευή, παγιδευμένος στη σπείρα της αγοράς μετά τα μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα δασμολογικά μέτρα του προέδρου των ΗΠΑ.
Η πτώση του χρυσού, συνήθως ένα ασφαλές καταφύγιο σε αβέβαιες περιόδους, έκανε τους αναλυτές να εικάζουν ότι οι επενδυτές μπορεί να πουλήσουν τα συμβόλαιά τους για να κατοχυρώσουν κέρδη και ενδεχομένως να καλύψουν ζημίες ή απαιτήσεις margin σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.


Latest News

Βουτιά τιμών πετρελαίου μετά τους δασμούς
Προϋποθέσεις για πτώση στις τιμές των καυσίμων για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Βαρύς ο «πέλεκυς» στο ΧΑ από τους δασμούς Τραμπ - Νέα βουτιά 7,4%
Το Χρηματιστήριο Αθηνών σβήνει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που κατέγραψε από την αρχή της χρονιάς

Νέο αιματοκύλισμα στις αγορές - Πώς έγιναν «καπνός» 10 τρισ. δολ.
Το δασμολογικό κρεσέντο του Τραμπ προκαλεί χάος στις παγκόσμιες αγορές - Συνεχίζει η βουτιά

Παλεύει να κρατήσει τις 1.500 μονάδες το ΧΑ, στη σκιά του παγκόσμιου sell off
Στα χαμηλά ημέρας, δηλαδή στις 1.455 μονάδες, το ΧΑ σχεδόν έχασε τα κέρδη που καταγράφει από την αρχή του έτους

Βαρύτατες απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τράπεζες έως -10%
Η τεράστια αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως έχει «ξυπνήσει» μνήμες από την εποχή της πανδημίας

Ποιοι μεγάλοι παγκόσμιοι «παίκτες» εξετάζουν την «έξοδο» από τις αγορές - Τι εξετάζουν
Πολλοί μεγάλοι επενδυτές μιλούν με συμβούλους και εξετάζουν την επιλογή να πουλήσουν τα μερίδιά τους σε αμοιβαία κεφάλαια μετά την κατάρρευση στις αγορές

Κλυδωνίζονται οι ασιατικές αγορές - Βουτιά άνω του 11% στον Hang Seng
Οι φόβοι για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που πυροδοτήθηκε από τους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ κατρακύλησαν τις ασιατικές αγορές

Βουτιά για τις τιμές του χρυσού - Επεσαν σε χαμηλό 3,5 εβδομάδων
Ο χρυσός χάνει τη λάμψη του ως ασφαλές καταφύγιο από τον ευρύτερο πανικό που επικρατεί στις αγορές

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Πού προβλέπουν οι αναλυτές πως θα φτάσουν
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φουντώνει τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση και λιγότερη ζήτηση για πετρέλαιο

Θα ρίξει το σωσίβιο της αναβάθμισης του ΧΑ ο FTSE Russell;
Με το βλέμμα στην ετυμηγορία του FTSE Russel το Χρηματιστήριο Αθηνών - Τι λένε οι αναλυτές και οι εισροές κεφαλαίων