Ο Dow Jones υποχώρησε για τρίτη ημέρα στη Wall Steet σήμερα, μετά την εισαγωγή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον αμερικανό πρόεδρο να απειλεί με ακόμη υψηλότερους δασμούς κατά της Κίνας τη Δευτέρα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε 349,26 μονάδες ή 0,91%, κλείνοντας στις 37.965,60 μονάδες. Ο μέσος όρος των 30 μετοχών είχε υποχωρήσει περισσότερες από 1.700 μονάδες κατά τη διάρκεια του χαμηλού της συνεδρίασης της Δευτέρας. Στη συνέχεια, κατέγραψε 2.595 μονάδες από το χαμηλό στο υψηλό, σε μια αντιστροφή ρεκόρ.

Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,23% και έκλεισε στις 5.062,25 μονάδες. Ο γενικός μέσος όρος της αγοράς υποχώρησε 4,7% στα χαμηλά της συνεδρίασης. Εισήλθε για λίγο σε bear market κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά σημείωσε τελευταία πτώση σχεδόν 18% από το πρόσφατο υψηλό της.

Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,10% στις 15.603,26 μονάδες. Οι επενδυτές παρενέβησαν για να αγοράσουν ορισμένες μετοχές τεχνολογίας megacap όπως η Nvidia και η Palantir. Στα χαμηλά του στη συνεδρίαση, ο τεχνολογικός δείκτης σημείωσε πτώση άνω του 5%.

Η συνεδρίαση ήταν άγρια ​​καθώς οι traders προσπάθησαν να υποθέσουν πότε η αγορά θα πέσει στο κατώτατο όριο με τη νέα κατάσταση των δασμών Τραμπ.

Ο αρχικός μονομερής δασμός 10% του Τραμπ τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο. Οι επενδυτές ήλπιζαν για νέα το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνηση είχε επιτυχείς διαπραγματεύσεις με χώρες για να μειώσει τους δασμολογικούς συντελεστές ή, τουλάχιστον, εξέταζε το ενδεχόμενο καθυστέρησης του συνόλου των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών που θα τεθούν σε ισχύ στις 9 Απριλίου. Αντίθετα, ο πρόεδρος και οι βασικοί του σύμβουλοι υποτίμησαν το sell-off. Ο Τραμπ είπε το βράδυ της Κυριακής σχετικά με την αγορά: «Δεν θέλω να πέσει τίποτα, αλλά μερικές φορές πρέπει να πάρεις φάρμακα για να διορθώσεις κάτι».

Στη συνέχεια, ο Τραμπ απείλησε την Κίνα τη Δευτέρα μέσω του Truth Social: «Εάν η Κίνα δεν αποσύρει την αύξηση κατά 34% πάνω από τις ήδη μακροπρόθεσμες εμπορικές καταχρήσεις της μέχρι αύριο, 8 Απριλίου 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν πρόσθετους δασμούς στην Κίνα 50%, από τις 9 Απριλίου. Επιπλέον, όλες οι συνομιλίες με την Κίνα σχετικά με τις συναντήσεις που ζητήθηκαν μαζί μας θα τερματιστούν!».

Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ είπε στο CBS News ότι οι δασμοί δεν θα αναβληθούν. «Έρχονται…», είπε, και «θα παραμείνουν στη θέση τους για μέρες και εβδομάδες».

Οι επενδυτές εξεπλάγησαν πρώτα από το μέγεθος ορισμένων δασμών που εφαρμόζονταν στους εμπορικούς εταίρους που φαινόταν να βασίζονται σε μια φόρμουλα χωρίς έγκυρη λογική βασισμένη σε καθιερωμένη οικονομική θεωρία. Ταράχτηκαν περαιτέρω όταν η Κίνα αποφάσισε την Παρασκευή να ανταποδώσει με δασμούς 34% σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, αντί να διαπραγματευτεί πρώτα. Τώρα φαίνεται να είναι πιθανός ένας ολοκληρωτικός εμπορικός πόλεμος με την Κίνα.

Βαρύς ο «πέλεκυς» στο ΧΑ – Νέα βουτιά 7,4%

Όλο και βαρύτερος είναι ο λογαριασμός που πληρώνει το χρηματιστήριο Αθηνών στη σκιά του παγκόσμιου sell off που έφεραν οι αμερικανικοί δασμοί, καθώς σήμερα βυθίστηκε και πάλι, σβήνοντας πλέον το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που κατέγραφε από την αρχή του έτους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,43% στις 1.478,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.455,08 μονάδων (-8,92%) και 1.597,43 μονάδων (-0,01%). Ο τζίρος ανήλθε στα 403,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 97,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια αξίας 11 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 7,72% στις 3.620,66 μονάδες, ενώ στο -7,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.301,12 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,87% στις 1.330,35 μονάδες.

Η αγορά πάλεψε πραγματικά πολύ τόσο με τους πωλητές όσο και με τους φόβους της, προκειμένου να κρατήσει τα επίπεδα των 1.500 μονάδων, αλλά δεν τα κατάφερε με την επόμενη ημέρα μόνο βέβαιη να μην είναι. Άλλωστε, στα χαμηλά ημέρας, δηλαδή στις 1.455 μονάδες, το ΧΑ σχεδόν έχασε τα κέρδη που κατέγραφε από την αρχή του έτους, σβήνοντας ουσιαστικά μια ανοδική πορεία που το έφερε στην πέμπτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως.

Στο ταμπλό τώρα, η Optima Bank έχασε 14,98%, με τις ΔΕΗ και Ελλάκτωρ να κλείνουν στο -11,79% και -11,31% αντίστοιχα. Άνω του 10% ήταν οι απώλειες σε ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Alpha Bank και Eurobank και άνω του 9% σε Πειραιώς και Aktor.

Η πτώση σε Λάμδα και Coca Cola ξεπέρασε το 8%, σε ΟΤΕ και Cenergy το 7% και σε ΓΕΚ Τέρνα, Metlen, Helleniq Energy και Εθνική το 6%. Άνω του 5% ήταν οι απώλειες σε Τιτάν και ΟΠΑΠ και άνω του 4% σε ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, Motor Oil και Aegean. Ο ΔΑΑ έχασε 3,53% και η Jumbo έκλεισε με απώλειες 0,92%.

Βουτιά άνω του 4% στις ευρωαγορές

Με σημαντικές απώλειες και έντονη μεταβλητότητα έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τους μεγάλους δείκτες να βυθίζονται στην αβεβαιότητα που έφεραν οι τελευταίες ανακοινώσεις για τους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Στο μεταξύ όλοι περιμένουν την «απάντηση» της Ευρώπης, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Stephane Sejourne, να αποκαλύπτει ότι η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ από τις δημόσιες συμβάσεις της Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 4,54%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 4,38% στις 7.702 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 4,26% στις 19.761 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 4,78% στις 6.927 μονάδες.

Η σημερινή εικόνα προστέθηκε στην καταστροφική προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 8,4%, ολοκληρώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα του εδώ και πέντε χρόνια.

Παρόλα αυτά, ο δείκτης DAX ήταν ασταθής, αφού σημείωσε πτώση έως και 10% το πρωί, κινήθηκε στο πράσινο πριν υποχωρήσει ξανά στο -2,2%.

Υποχωρούν οι αποδόσεις στα ομόλογα

Με τα χρηματιστήρια να κατακρημνίζονται εν μέσω της δασμολογικής φρενίτιδας του Ντόναλντ Τραμπ, οι traders στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, με τα ομόλογα να καταγράφουν ράλι, και τις αποδόσεις τους να μειώνονται σημαντικά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας – το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ – μειώθηκε από 2,72% την Τετάρτη σε 2,59% το απόγευμα της Δευτέρας. Η απόδοση ξεπέρασε το 2,9% τον περασμένο μήνα, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για ένα ξεφάντωμα δημοσιονομικών δαπανών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι αποδόσεις κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση των τιμών, με χαμηλότερη απόδοση να υποδηλώνει μεγαλύτερη ζήτηση για το δημόσιο χρέος.

Παράλληλα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου τη Γερμανίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022 και διαμορφώνεται στο 1,78%.

Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, οι αποδόσεις του 10ετούς τίτλου διαμορφώνονται στο 3,5% με το spread να «τσιμπά» λίγο και να ανέρχεται στις 84 μονάδες.

Βουτιά τιμών στο πετρέλαιο μετά τους δασμούς

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραφαν σημαντική βουτιά φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από 2021. Το αργό τύπου Brent που είναι το συμβόλαιο αναφοράς μαύρου χρυσού για την Ευρώπη και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate –WTI υποχωρούσαν κατά 16% περίπου μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλλει υψηλούς δασμούς σε όλο τον κόσμο.

Το αργό τύπου Brent στην Ευρώπη έφτασε να υποχωρεί στα 62,70 δολάρια στο άνοιγμα της Δευτέρας (7/4) ενώ στις 2 Απριλίου άγγιζε τα 75 δολάρια (74,95) το βαρέλι. Στη συνέχεια της ημέρας οι τιμές κινήθηκαν πάνω από τα 66 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου WTI έπεφτε ακόμη και κάτω από τα 60 δολάρια, στα 59,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις αρχές του μήνα η τιμή διαπραγματευόταν στα 71,70 δολάρια το βαρέλι. Στη συνέχεια οι τιμές κινήθηκαν στα 62,4 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται, εν μέσω της μεγάλης αναστάτωσης για τις εξελίξεις στο μέτωπο του παγκόσμιου εμπορίου, για ανάσα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που αναμένεται να δουν το κόστος της ενέργειας να γίνεται πιο φθηνό. Σε αυτό συνηγορεί και η υποχώρηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ, καθώς ο μαύρος χρυσός τιμολογείται στο αμερικανικό νόμισμα. Η ισοτιμία του ενός ευρώ ξεπερνά πλέον το 1,1 δολάρια από 1,75 δολάρια που ήταν στα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα στις αρχές του έτους η ισοτιμία του ευρώ δεν ξεπερνούσε τα 1,03 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street