
Σε μια δύσκολη συγκυρία για τις αγορές παγκοσμίως, το ελληνικό χρηματιστήριο ενδεχομένως να βρει ένα «σωσίβιο» που μπορεί να αναχαιτίσει σε μεγάλο βαθμό τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει η αλλαγή των όρων του διεθνούς εμπορίου από την αμερικανική διοίκηση. Και αυτό το σωσίβιο, αν και όχι του μεγέθους της Morgan Stanley Capital International (MSCI), πιθανότατα θα δοθεί από τον FTSE Russell, ο οποίος αύριο (8/4) τη νύχτα θα δώσει ημερομηνία αναβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις αναπτυγμένες.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ήταν της τάξεως των 252 εκατ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά
Χωρίς να αποκλείεται κάποια αρνητική έκπληξη, οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές έχουν τονίσει ότι θεωρητικά το ΧΑ έχει “τσεκάρει” όλα τα κριτήρια μιας αναβάθμισης. Ουσιαστικά αυτό που του έλειπε ήταν η επενδυτική βαθμίδα από τους τρεις κύριους οίκους, Fitch, S&P και Moody’s, με την τελευταία να προχωρά στην αναβάθμιση μόλις πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, ανοίγοντας το δρόμο της επιστροφής του Χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές.
Ουσιαστικά αυτό έδειξε και η αγορά όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς δέχτηκε σημαντικές εισροές κεφαλαίων, που προεξοφλούσαν μια αλλαγή επιπέδου για τη Λ. Αθηνών. Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αποτυπώθηκε στον τζίρο, καθώς ενώ η χρονιά τρέχει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές της τάξεως των 172 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 23% σε σχέση με πέρυσι, τον Μάρτιο η εικόνα έγινε ακόμη καλύτερη.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ήταν της τάξεως των 252 εκατ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με το επίπεδο να ανεβαίνει στα 275,6 εκατ. ευρώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο, ήτοι μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s.
Οι δεύτερες σκέψεις…
Τα παραπάνω επουδενί δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες, δεδομένου ότι οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Μια εικόνα που μπορεί να μην αλλάξει την απόφαση του οίκου FTSE Russell, αλλά μπορεί να την αναβάλει μέχρι νεωτέρας.
Το αρνητικό σενάριο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη έχει ακόμη μικρές πιθανότητες, εντούτοις ουδείς μπορεί να το αποκλείσει, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει όλες τις μακροοικονομικές του προβλέψεις μετά τους σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κίνηση που πιθανόν να τροφοδοτήσει ανησυχίες για νέο κύμα υποβαθμίσεων αξιόχρεου.
Η εβδομάδα που προηγήθηκε έδειξε μάλιστα ότι ένα βίαιο risk off ήταν σε εξέλιξη, καθώς μέσα σε πέμπτε συνεδριάσεις χάθηκαν 7,8 δισ. ευρώ. Η ένταση της πτώσης ήταν ενδεικτική, καθώς την Παρασκευή οι συναλλαγές προσέγγισαν τα 400 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχουν ειδικές συναλλαγές διάθεσης μετοχών ή αναδιαρθρώσεις δεικτών γεγονός που δείχνει ότι τα «αδύναμα χέρια» έχουν εξέλθει της αγοράς.
Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Παρασκευής η αγορά μάζεψε μέρος των απωλειών της δείχνοντας κάποια αντανακλαστικά στις έξωθεν πιέσεις αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας ανοδικής αντίδρασης στις επόμενες συνεδριάσεις. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι δεν έχουν υπάρξει επαρκείς ενδείξεις για το τέλος της διόρθωσης από τα υψηλά των 14,5 ετών.
Η επόμενη ημέρα
Σαφώς μια αναβάθμιση από τον FTSE Russell θα είναι μικρότερης σημασίας από μια αναβάθμιση από τον MSCI. Άλλωστε, το 70% των funds με ενεργητικό 12 τρισ. δολάρια, ακολουθούν τους δείκτες MSCI, καθιστώντας την αναβάθμιση από τον οίκο MSCI κρίσιμο παράγοντα.
Εντούτοις, είναι σημαντικό να ανοίξει ο δρόμος των αναβαθμίσεων, σε μια συγκυρία μάλιστα που η αγορά το χρειάζεται ώστε να αντέξει τις διεθνείς πιέσεις. Και όχι μόνο δηλαδή, καθώς και οι εισηγμένες θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια, που επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές, ενισχύοντας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε λίστα παρακολούθησης (watchlist) για πιθανή αναβάθμιση έχει το ΧΑ και ο οίκος S&P, ενώ ο ΜSCI στην τελευταία αναθεώρησή του δεν προχώρησε στην ένταξη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε «watch list για αναβάθμιση».


Latest News

Βαρύς ο «πέλεκυς» στο ΧΑ από τους δασμούς Τραμπ - Νέα βουτιά 7,4%
Το Χρηματιστήριο Αθηνών σβήνει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που κατέγραψε από την αρχή της χρονιάς

Παλεύει να κρατήσει τις 1.500 μονάδες το ΧΑ, στη σκιά του παγκόσμιου sell off
Στα χαμηλά ημέρας, δηλαδή στις 1.455 μονάδες, το ΧΑ σχεδόν έχασε τα κέρδη που καταγράφει από την αρχή του έτους

Βαρύτατες απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τράπεζες έως -10%
Η τεράστια αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως έχει «ξυπνήσει» μνήμες από την εποχή της πανδημίας

Στον δρόμο προς τις ώριμες αγορές το ΧΑ - Σε αναμονή της απόφαση της FTSE
Η αναβάθμιση από τον οίκο Moody΄s, μπορεί να οδηγήσει και τον οίκο FTSE να ανοίξει τον δρόμο για το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές

Μετά το sell off τι; - Η επόμενη μέρα στο ΧΑ και οι υπερβολές της bull market
Πάνω από 100 μονάδες η «ζημιά» των πρώτων ημερών των δασμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεχίζεται ο καταποντισμός στις παγκόσμιες αγορές - Σε bear market ο Nasdaq, έχασε πάνω από 2.000 μονάδες ο Dow
Οι επενδυτές στράφηκαν ξανά σε ομόλογα εν μέσω «καταιγίδας» πωλήσεων - Πτώση 5,8% στον S&P - Η εικόνα στις παγκόσμιες αγορές

Βουτιά 8% έφερε στο ΧΑ ο Απρίλιος και ο... Τραμπ
Η ελληνική αγορά ακολούθησε το σοκ της επιβολής των «αμοιβαίων» δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση όπως και όλες οι Ευρωπαϊκές αγορές

Σφοδρό sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών με καταιγισμό εντολών
Στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, ο γενικός δείκτης οδεύει πλέον με μεγάλη συναλλακτική ταχύτητα προς τα χαμηλά ενός μήνα

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στο ΧΑ, αναζητά φρένο στις 1.650 μονάδες
Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει σήμερα και τις 1.650 μονάδες,

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps