Οι εταιρείες αναζητούν δημιουργικούς τρόπους για να μειώσουν τη δασμολογητέα αξία των εισαγωγών τους στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τον οικονομικό αντίκτυπο που έχουν οι τιμωρητικοί δασμοί του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι σύμβουλοι λένε ότι υπάρχουν μέθοδοι για τη μείωση της αναφερόμενης αξίας των εισαγωγών κατά ένα πέμπτο ή περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά ενέχουν κινδύνους και θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις περίπλοκες στρατηγικές φορολογικού σχεδιασμού που έχουν δημιουργήσει οι πολυεθνικές εταιρείες εδώ και δεκαετίες, όπως επισημαίνουν οι Financial Times.

Στρατηγικές αποτίμησης και δασμοί Τραμπ

Με την ανακοίνωση της Τετάρτης για νέους δασμούς στις εισαγωγές από σχεδόν κάθε χώρα και στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, οι συζητήσεις για τις αποκαλούμενες στρατηγικές αποτίμησης έχουν πάρει νέα επείγουσα ανάγκη, λένε οι σύμβουλοι.

Συγκεκριμένα, δύο στρατηγικές αποτίμησης έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, είπαν σύμβουλοι μιλώντας στους FT, καθώς ο Τραμπ έχει στοχεύσει βιομηχανίες που είχαν συνήθως χαμηλούς ή καθόλου δασμούς. Η πρώτη περιλαμβάνει τη σύναψη συμβάσεων με προμηθευτές, έτσι ώστε ένας εισαγωγέας να μπορεί να αναφέρει νόμιμα μια προγενέστερη τιμή πώλησης, πριν από τις προσαυξήσεις από τους μεσάζοντες. Η δεύτερη περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των πληρωμών προς τους προμηθευτές σε δύο ποσά, εκ των οποίων μόνο ένα θα επιφέρει δασμούς.

Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένας εισαγωγέας οινοπνευματωδών ποτών του οποίου ο προμηθευτής όχι μόνο τους πούλησε το ποτό, αλλά παρείχε επίσης διαφημιστική και προωθητική βοήθεια, δήλωσε ο Mathew Mermigousis, επικεφαλής τελωνειακής πρακτικής της BDO.

«Σύμφωνα με τους τελωνειακούς κανόνες, γενικά η διαφήμιση και η προώθηση δεν είναι φορολογητέο κόστος», είπε. “Εάν μπορείτε να το εξαγάγετε και να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή πληρωμή υπηρεσίας για αυτό, μειώνετε τη φορολογητέα αξία για να μετριαστεί ο αντίκτυπος” των δασμών.

Τι… συστήνει η ΕΥ

Σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για πελάτες την Παρασκευή, η EY παρουσίασε μια πιο περίπλοκη εκδοχή που περιελάμβανε τον διαχωρισμό των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για τη χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας που διέπει ένα προϊόν. Τα δικαιώματα θα πρέπει «κατά προτίμηση» να καταβάλλονται σε ξεχωριστή εταιρεία από τον προμηθευτή του προϊόντος, συμβουλεύει.

Στο πλαίσιο των πολυεθνικών, οι οποίες διακινούν αγαθά σε ένα δίκτυο παγκόσμιων θυγατρικών, τέτοιες στρατηγικές μπορεί να αντιβαίνουν σε μακροχρόνια σχέδια φοροαποφυγής που συνήθως περιλαμβάνουν την πληρωμή υψηλών τιμών σε ξένες θυγατρικές. Αυτές οι πληρωμές έχουν σχεδιαστεί συχνά για να μειώσουν τα κέρδη που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ και να τα αυξήσουν σε ξένες δικαιοδοσίες όπου οι φόροι είναι χαμηλότεροι.

«Ιστορικά, πολλές εταιρείες έχουν κάνει πρώτο φορολογικό σχεδιασμό και τελωνειακό και δασμολογικό σχεδιασμό δεύτερο, ή 100ο», δήλωσε η Kristin Bohl, σύμβουλος τελωνείων στην PwC.

Οι δύο κλάδοι μπορεί να βρίσκονται σε «σύγκρουση», είπε, δεδομένου ότι η μείωση των δασμών μπορεί να αυξήσει τον φόρο εισοδήματός σας.

“Αν τραβήξετε έναν μοχλό και σκοντάψετε πάνω σε έναν άλλο, τότε δεν είστε σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι όταν ξεκινήσατε. Αλλά το μέγεθος του αντίκτυπου των δασμών έχει εξαναγκάσει τις εταιρείες να είναι πιο προσεκτικές όσον αφορά την εξισορρόπηση μεταξύ των δύο.”

Ο Andrew Siciliano, ηγέτης εμπορικών και τελωνειακών πρακτικών στην KPMG, είπε ότι αναμένει από τις πολυεθνικές να εξετάσουν τις πολιτικές που διέπουν τη φορολογική τους στρατηγική – γνωστές ως ρυθμίσεις τιμών μεταφοράς επειδή διέπουν τις τιμές που χρεώνονται μεταξύ θυγατρικών σε διαφορετικές δικαιοδοσίες – και θα μπορούσαν να διαπιστώσουν ότι έχουν περιθώριο να μειώσουν τις τιμές για τις θυγατρικές των ΗΠΑ μετά τις αυξήσεις των δασμών.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τις στρατηγικές αποτίμησης, δεδομένου ότι ενδέχεται να αμφισβητηθούν από τις τελωνειακές αρχές.

«Είναι περίπλοκο και επικίνδυνο αν δεν γίνει σωστά», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή