
Η αξία των αποθεμάτων χρυσού της Ρωσίας έχει αυξηθεί κατά 72%, ή 96 δισεκατομμύρια δολάρια, από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Η φυσική ποσότητα χρυσού στα ταμεία της Τράπεζας της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, παραμένοντας περίπου στα 75 εκατομμύρια ουγγιές, σύμφωνα με στοιχεία αναφέρει το Bloomberg.
Η τύχη των αποθεμάτων της χώρας που είχαν παγώσει στο εξωτερικό ως τιμωρία για την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το 2022 στην Ουκρανία παραμένει αβέβαιη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα κονδύλια για να βοηθήσει το Κίεβο να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας ή να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση μετά το τέλος της σύγκρουσης.
Στο χειρότερο σενάριο, όπου κανένα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία δεν ανακτηθεί, η αύξηση της αξίας του χρυσού της Ρωσίας θα αντιστάθμιζε περίπου το ένα τρίτο των πιθανών απωλειών. Σε περίπτωση που οι προσπάθειες του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο οδηγήσουν στο ξεπάγωμα όλων των εναπομεινάντων αποθεμάτων, το Κρεμλίνο θα καθόταν σε ένα οικονομικό μαξιλάρι όπως το οποίο δεν είχε ποτέ πριν.
«Ο χρυσός είναι σχετικά μη ρευστοποιημένος σε σύγκριση με άλλα παραδοσιακά αποθεματικά, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ή τα ευρωπαϊκά χρεόγραφα», δήλωσε η Τατιάνα Ορλόβα, οικονομολόγος στην Oxford Economics. Ωστόσο, η υψηλή τρέχουσα παγκόσμια ζήτηση για χρυσό θα μπορούσε να διευκολύνει την κεντρική τράπεζα να πουλήσει ένα σχετικά μεγάλο ποσό από αυτόν σε περίπτωση κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών, είπε.
Αύξηση αποθεμάτων

Τα αποθέματα της Ρωσίας σε χρυσό και η άνοδος της τιμής του πολύτιμου μετάλλου
Η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει τις ποσότητες το 2014, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία προκάλεσε κυρώσεις από τη Δύση και την απέλασή της από την Ομάδα των Οκτώ χωρών. Μεταξύ 2014 και 2020, μια εποχή που η τιμή του χρυσού κυμαινόταν από περίπου 1.100 έως 1.500 δολάρια ανά ουγγιά, αύξησε τα αποθέματά της σε πολύτιμο μέταλλο κατά 40 εκατομμύρια ουγγιές.
Έκτοτε, η τιμή του μετάλλου έχει υπερδιπλασιαστεί, ωθώντας τα συνολικά διεθνή αποθέματα της Ρωσίας κοντά στο ιστορικό υψηλό των σχεδόν 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την 1η Απριλίου.
Η Τράπεζα της Ρωσίας συγκαταλέγεται επί του παρόντος στους πέντε μεγαλύτερους κατόχους χρυσού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, με αποθέματα αξίας 229 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν ένα νέο κύμα σαρωτικών κυρώσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας και κρατικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος ορισμένων από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη δομή των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, τα δεσμευμένα κεφάλαια μπορεί να ανέρχονται σε περίπου 322 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκτακτη ανάγκη
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Ρωσία διατηρούσε το ήμισυ των αποθεματικών της σε δολάρια, ευρώ και λίρες στερλίνας. Το υπόλοιπο επενδύθηκε σε γιουάν και χρυσό, τα οποία παραμένουν προσβάσιμα για χρήση έκτακτης ανάγκης. Από την έναρξη του πολέμου, η κεντρική τράπεζα σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία για τη συγκεκριμένη σύνθεση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.
Ο χρυσός έφτασε στο ρεκόρ των 3.167,84 δολαρίων ανά ουγγιά την Πέμπτη πριν περιορίσει κάποια από αυτά τα κέρδη, καθώς η αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων, που τροφοδοτείται από τους πρόσφατους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στέλνει τους εμπόρους σε «καταφύγια».
Εκτός εάν αντιμετωπίσει μια σοβαρή κρίση, η άνοδος της τιμής του χρυσού είναι απίθανο να ωθήσει την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αρχίσει να πουλάει, δεδομένων των περιορισμένων επιλογών της για ανακατανομή κεφαλαίων εν μέσω κυρώσεων.
Η Τράπεζα της Ρωσίας αναγνώρισε τις «περιορισμένες» δυνατότητές της να επενδύσει σε χρηματοπιστωτικά μέσα άλλων χωρών λόγω των «κινδύνων που ενυπάρχουν στις οικονομίες, τα νομίσματα και τις χρηματοπιστωτικές αγορές τους» στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.
«Δεν υπάρχει ανάγκη να ξοδέψουμε τα αποθεματικά τώρα», δήλωσε ο Ολεγκ Κουζμίν, επικεφαλής έρευνας της Renaissance Capital. «Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει αρκετή ρευστότητα σε γουάν σε περίπτωση οποιουδήποτε σοκ».


Latest News

Η εξαγορά της Rheinmetall που θα ενισχύσει την παραγωγή πυρομαχικών
Η Rheinmetall, η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας σε συμφωνία να αγοράσει τον κατασκευαστή προωθητικών πυρομαχικών

Ο πόλεμος στη Γάζα εκτίναξε στα ύψη τις εξαγωγές της πολεμικής βιομηχανίας του Ισραήλ
Το Ισραήλ αναγκάστηκε λόγω συνθηκών να αναπτύξει εγχώριες δυνατότητες κατασκευής όπλων και καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες

Ποιες τεχνικές... στρίβειν από τους δασμούς Τραμπ εγκαινιάζουν οι εταιρείες
Εταιρείες συμβούλων δηλώνουν ότι υπάρχουν μέθοδοι για τη μείωση της αναφερόμενης αξίας των εισαγωγών κατά ένα πέμπτο ή περισσότερο

Γιατί ζητούν από τον Ζάκερμπεργκ αποζημίωση $2,4 δισ. - Τι συμβαίνει στην Αφρική
Οι ενάγοντες ζητούν επίσης αλλαγές στον αλγόριθμο του Facebook και πρωτοβουλίες για την ειρήνη στην Αφρική

Αντεπίθεση ΕΕ με αντιδασμούς 25% - Ποια αμερικανικά προϊόντα στοχοποιούνται και από πότε
Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε ότι οι αντιδασμοί θα είναι πιο κάτω από τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ

O CEO της Blackrock βλέπει ήδη ύφεση και βουτιά στις αγορές έως και 20%
Ο CEO της Blackrock, Λάρι Φινκ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πληθωριστική πίεση από ό,τι αναμένει η αγορά

Τι ζητά ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας απο τον Τραμπ
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο για το θέμα και να ορίσουν υπουργούς υπεύθυνους για τις συζητήσεις

Μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, βλέπουν οι αναλυτές
Η αυξανόμενη ανησυχία για την ανάπτυξη αλλάζει τη ρότα των κεντρικών τραπεζών στην Ευρώπη

Καθεστώς δασμών «μηδέν προς μηδέν» προσφέρει η ΕΕ στον Τραμπ
Η ΕΕ έχει προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα καθεστώς δασμών «μηδέν προς μηδέν», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν

Χαμόγελα στις ΗΠΑ για το μπέρμπον - Τι σχεδιάζει η ΕΕ με τα αντίποινα στους δασμούς
«Αισιόδοξος» ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Βιομηχανική Στρατηγική ότι το μπλοκ δεν θα στοχεύσει το αμερικανικό μπέρμπον με δασμούς