Η ExxonMobil, που είναι operator στην κοινοπραξία με την HELLENiQ ENERGY στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την αξιολόγηση του δυναμικού σε πιθανά κοιτάσματα με φυσικό αέριο στο πρώτο θαλάσσιο μπλοκ.

Η ExxonMobil, έχοντας ήδη για το άλλο θαλάσσιο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» περάσει στο δεύτερο στάδιο των ερευνών στέλνει νέο σινιάλο για το ενδιαφέρον που κρύβουν οι παραχωρήσεις της στην Κρήτη.

Παρέχεται η συναίνεση του Εκμισθωτή στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Μισθωτή κατά δώδεκα  μήνες, ήτοι μέχρι και την 9η Απριλίου 2026, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του δυναμικού της συμβατικής περιοχής σε υδρογονάνθρακες βάσει των πιο πρόσφατων σεισμογραφικών δεδομένων

Η 12μηνη παράταση στην ExxonMobil

Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) συναίνεσε σε νέο αίτημα της ExxonMobil για παράταση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της κοινοπραξίας που αφορούν στο πρώτο στάδιο των ερευνών στα «Δυτικά της Κρήτης».

«Παρέχεται η συναίνεση του Εκμισθωτή στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Μισθωτή κατά δώδεκα  μήνες, ήτοι μέχρι και την 9η Απριλίου 2026, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του δυναμικού της συμβατικής περιοχής σε υδρογονάνθρακες βάσει των πιο πρόσφατων σεισμογραφικών δεδομένων», αναφέρει σχετικά η ΕΔΕΥΕΠ στην απόφαση επί του αιτήματος της ExxonMobil.

Αναφορικά με το θαλάσσιο μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης» το γεγονός ότι η ExxonMobil ζήτησε νέα 12μηνη παράταση δείχνει το ενδιαφέρον της για την περιοχή. Σε μία διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να επιστρέψει την έκταση στο ελληνικό δημόσιο

Αξίζει να τονιστεί ότι η ΕΔΕΥΕΠ τον περασμένο Οκτώβριο είχε χορηγήσει εξάμηνη παράταση μέχρι τις 9 Απριλίου 2025 στην ExxonMobil, και πλέον δίνει και νέα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

Σε αναμονή της επενδυτικής απόφασης για την ερευνητική γεώτρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης»

Τον περασμένο Οκτώβριο, η ΕΔΕΥΕΠ είχε ανακοινώσει την είσοδο του σχήματος των μισθωτών της παραχώρησης «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» στο δεύτερο στάδιο των ερευνών. Οι ExxonMobil και HELLENiQ ENERGY, ουσιαστικά βρίσκονται πιο μπροστά από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο θαλάσσιο μπλοκ, και σε συνδυασμό με την απόφαση τους να εισέλθουν στο δεύτερο στάδιο των ερευνών, φανερώνει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το που εστιάζει ως προς την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Αναφορικά με το θαλάσσιο μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης» το γεγονός ότι η ExxonMobil ζήτησε νέα 12μηνη παράταση δείχνει το ενδιαφέρον της για την περιοχή. Σε μία διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να επιστρέψει την έκταση στο ελληνικό δημόσιο.

Η έλευση της Chevron

Η έλευση της Chevron στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το ενδιαφέρον που εκδήλωσε για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης Ι» και «Νότια της Κρήτης ΙΙ», έρχεται να ενισχύσει τις εκτιμήσεις για σημαντικά κοιτάσματα στις θαλάσσιες περιοχές του νότια της Ελλάδας.

Η ExxonMobil βρίσκεται πιο μπροστά χρονικά σε σχέση με τη Chevron, οπότε οι κινήσεις του πρώτου αμερικανικού κολοσσού σηματοδοτούν και τις όποιες εξελίξεις γύρω από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Chevron: Υπεγράφη η υπουργική απόφαση – Εν αναμονή νέων υπουργικών αποφάσεων
Ενέργεια |

«Έπεσαν» οι υπογραφές με τη Chevron - Εν αναμονή νέων υπουργικών αποφάσεων

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος που υποβλήθηκε από την αμερικανική εταιρεία αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης («Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2»)

Παπασταύρου: Το ενδιαφέρον της Chevron είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα
Ενέργεια |

Πιο κοντά Ελλάδα και ΗΠΑ - Ο ρόλος της Chevron

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση των συζητήσεων με τη Chevron και η αποδοχή του ενδιαφέροντος για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτη 1 και 2 είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα