
Το δασμολογικό κρεσέντο του Αμερικανού προέδρου, εντείνει τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και πλήττει τις αγορές… Από την αναστάτωση αυτή δεν ξεφεύγει ούτε το φυσικό αέριο, με τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να υποχωρούν, πλησιάζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2024.
Ειδικότερα, το ολλανδικό TTF υποχωρεί κατά περίπου 5% στα 35 ευρώ/MWh, επεκτείνοντας τη βουτιά του 10% της περασμένης εβδομάδας. Οι τιμές τη Δευτέρα έφτασαν να χάνουν έως και 8%.
Οι ανησυχίες της αγοράς ότι οι εμπορικοί περιορισμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επιβραδύνουν την οικονομία έχουν προκαλέσει την κατακόρυφη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, με τους εμπόρους να αναμένουν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν τη βιομηχανική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση τη ζήτηση φυσικού αερίου.
Το στοίχημα της αποθήκευσης
Με τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σχεδόν στο μισό επίπεδο από την πρόσφατη κορύφωση τον Φεβρουάριο, οι πρόσφατες εξελίξεις μπορεί να βοηθήσουν την περιοχή να γεμίσει εγκαίρως τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης για τον επόμενο χειμώνα.
Το premium που καταγραφόταν στις καλοκαιρινές τιμές έναντι των χειμερινών έχει πλέον περιοριστεί σημαντικά, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση μέρους του οικονομικού κινήτρου για τη συγκέντρωση αποθεμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrustructure οι αποθήκες είναι γεμάτες κατά 34,76%
Τα καλά νέα για το φυσικό αέριο από την Κίνα
Ενισχυτικά στο κλίμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας, σε ό,τι αφορά την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη επιδρά η Κίνα: σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παραθέτει το Bloomberg, εδώ και περίπου 60 ημέρες η Κίνα δεν εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο διάστημα εδώ και πέντε χρόνια.
Η εταιρεία ανάλυσης, που παρακολουθεί δεδομένα πλοίων, Kpler αναφέρει ότι επί του παρόντος, καμία αποστολή από τις ΗΠΑ δεν κατευθύνεται προς την Κίνα.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εμπορικού πολέμου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Κίνα δεν έλαβε αποστολή από τις ΗΠΑ για περίπου 400 ημέρες έως τον Απρίλιο του 2020.
Η τρέχουσα γεωπολιτική σύγκρουση αρχίζει να αποσυνδέει τον μεγαλύτερο πωλητή και αγοραστή LNG στον κόσμο. Το Πεκίνο επέβαλε δασμούς 15% στις αποστολές LNG των ΗΠΑ από τις 10 Φεβρουαρίου ως αντίποινα στις αμερικανικές εισφορές, οι οποίες επιδεινώθηκαν περαιτέρω την Παρασκευή από μια άλλη σειρά κινεζικών εισφορών σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις
Οι Κινέζοι αγοραστές LNG λαμβάνουν αποστολές από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο δεσμευτικών μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Ο περασμένος ήπιος χειμώνας και τα ισχυρά αποθέματα σήμαιναν ότι η Κίνα δεν είχε απόλυτη ανάγκη για LNG, δίνοντας στους εμπόρους της χώρας μεγαλύτερη ευελιξία να μεταπωλήσουν την προμήθεια των ΗΠΑ σε ανταγωνιστές στην Ευρώπη και την Ασία.
Η κίνηση ήταν μια ανακούφιση για την Ευρώπη, η οποία χρειαζόταν περισσότερο LNG για να ξαναγεμίσει τα αποθέματα και να αντικαταστήσει την απώλεια των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω ρωσικών αγωγών.
Η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί έως και 250 επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος, με κόστος τουλάχιστον 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθηκών φυσικού αερίου της πριν από τον χειμώνα, με την Ουκρανία να απαιτεί τουλάχιστον άλλα 30 φορτία, σύμφωνα με αναλυτές .
Η ζήτηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2024-25 ήταν υψηλότερη, με αποτέλεσμα οι αποθήκες της Ευρωπαϊκής να αδειάσουν γρηγορότερα.
Με βάση τους τρέχοντες στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχουν τεθεί για να βοηθήσουν στην αποφυγή ελλείψεων εφοδιασμού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ πρέπει να είναι ξανά γεμάτοι κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου.
Με περισσότερο αέριο για αγορά και λιγότερες προμήθειες που έρχονται μέσω αγωγών, η Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται στο LNG που διακινείται παγκοσμίως και να πληρώσει ένα ασφάλιστρο για να προσελκύσει φορτία σε ανταγωνισμό με αγοραστές στην Ασία.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να αγοράσει αρκετά επιθετικά αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι για να ξαναγεμίσει τα αποθέματα», δήλωσε σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο ο Jason Feer, παγκόσμιος επικεφαλής επιχειρηματικής ευφυΐας στη χρηματιστηριακή εταιρεία ενέργειας και ναυτιλίας Poten and Partners.
Η επίτευξη του στόχου του 90% θα απαιτούσε 57,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καθαρών εγχύσεων, 25,8 bcm περισσότερα από έτος σε έτος ή έως και 250 επιπλέον φορτίων LNG, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Kpler.


Latest News

Task Force για την αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα - Τι έδειξε το πρώτο crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ανανεώσιμες πηγές

Νέα επένδυση από RWE και ΔΕΗ - Τα δύο φωτοβολταϊκά 567 MW
Η έναρξη της κατασκευής τους αναμένεται φέτος την άνοιξη και η λειτουργία τους υπολογίζεται να ξεκινήσει το 2027

«Έπεσαν» οι υπογραφές με τη Chevron - Εν αναμονή νέων υπουργικών αποφάσεων
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος που υποβλήθηκε από την αμερικανική εταιρεία αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης («Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2»)

Νέο σινιάλο από την ExxonMobil για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης
Η ExxonMobil ζήτησε και πήρε 12μηνη παράταση για την αξιολόγηση του δυναμικού του θαλάσσιου μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης»

Αυξημένη επιφυλακή για μπλακ άουτ στο ρεύμα – Ζητά περικοπές σε φωτοβολταϊκά ο ΑΔΜΗΕ
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ – Γιατί ζητά να βγουν από την «πρίζα» φωτοβολταϊκά

Μια νέα εποχή πετρελαίου εγκαινιάζει η Ουγγαρία στην Ευρώπη
Η Ουγγαρία επενδύει δυναμικά στην εξόρυξη εγχώριου αργού πετρελαίου.

Βουλγαρία και Τουρκία εξετάζουν αύξηση της χωρητικότητας ροής φυσικού αερίου μέσω Turkstream
Η Βουλγαρία φιλοξενεί τη μοναδική ενεργή διαδρομή αγωγού για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Έρχεται το πρώτο crash test για το ηλεκτρικό ρεύμα - Ο ΑΔΜΗΕ, το Πάσχα και το... μπλακάουτ
Γιατί ο ΑΔΜΗΕ έδωσε εντολή περικοπών πράσινης ενέργειας σε ιδιοκτήτες σταθμών ΑΠΕ που συνδέονται στο δίκτυο διανομής

Πιο κοντά Ελλάδα και ΗΠΑ - Ο ρόλος της Chevron
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση των συζητήσεων με τη Chevron και η αποδοχή του ενδιαφέροντος για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτη 1 και 2 είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Προς επανεκκίνηση οι έρευνες στα διεθνή ύδατα – Το αίτημα για NAVTEX
Για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου το ειδικό σκάφος NG WORKER έχει υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, αίτημα για έκδοση NAVTEX