
Οι νέοι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να πλήξουν τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), απειλώντας να ανεβάσουν τις τιμές, να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να υπονομεύσουν τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ να ηγηθούν της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσαν στελέχη καθαρής τεχνολογίας.
Οι δασμοί από 10% έως 49% σε ηλεκτρικά εξαρτήματα, αποθήκευση μπαταριών και άλλον εξοπλισμό από την Κίνα, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη αποτελούν γροθιά σε μια βιομηχανία που ήδη παρασύρεται από την… αδυναμία του Τραμπ για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και την περιορισμένη διάθεσή του για καθαρή ενέργεια.
Τα στελέχη προειδοποίησαν ότι το πρόσθετο κόστος από τους δασμούς θα προκαλούσε με τη σειρά του υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν δύο φορές ταχύτερα από τον πληθωρισμό πέρυσι, σύμφωνα με την Bank of America, με αρκετές εταιρείες κοινής ωφέλειας να ζητούν διψήφιες αυξήσεις τιμών από τις ρυθμιστικές αρχές για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος εργασίας, υλικών και αναβαθμίσεων στο δίκτυο.
«Αυτό θα μπορούσε πιθανόν να προκαλέσει εκτροχιασμό όταν πρέπει πραγματικά να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα εποχή ενεργειακής κυριαρχίας για να θέσουμε τις ΗΠΑ στο επίκεντρο των data centers και της τεχνολογίας AI», δήλωσε στους Financial Times ο Σαντία Γκαναπάθι, διευθύνων σύμβουλος της EDP Renewables North America, ενός από τους μεγαλύτερους developers αποθήκευσης αιολικής, ηλιακής ενέργειας και μπαταρi;vn στις ΗΠΑ.
«Είναι ανησυχητικό από επιχειρηματική σκοπιά και δημιουργεί αναστάτωση», πρόσθεσε.
Ο Τζούλιεν Ντουμούλιν Σμιθ, αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Jefferies, είπε στους FT ότι οι δασμοί δημιούργησαν «πολλές αναταραχές» σε μια εποχή που η βιομηχανία ήταν ήδη αβέβαιη για το εάν ο Τραμπ θα αποκόψει τα προσοδοφόρα κίνητρα για την πράσινη ενέργεια που παρείχε ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Οι δασμοί Τραμπ καθυστερούν επενδύσεις
Όπως είπε: «Οι δασμοί παρέχουν έναν άλλο λόγο για τις εταιρείες να καθυστερούν τις επενδύσεις. Και το τρέχον πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη αρκετά μεγάλη εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού στις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια, η αποθήκευση μπαταριών και η αιολική ενέργεια. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές παρά να αγοράσετε από το εξωτερικό».
Ο Μπάιντεν πυροδότησε μια αναζωογονητική έκρηξη προσφέροντας εκπτώσεις φόρου εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια ριζική ανατροπή της βιομηχανικής πολιτικής μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και του νόμου για τα τσιπ και την επιστήμη. Περισσότερα από 200 μεγάλης κλίμακας έργα στον τομέα της μεταποίησης έχουν ξεκινήσει από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος πριν από δυόμισι χρόνια, αν και πολλά εργοστάσια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την παραγωγή.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η πράσινη ενέργεια είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στους δασμούς δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής της από εισαγωγές και της μειωμένης κρατικής υποστήριξης. Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να διαλύσει τον νόμο IRA, αποκαλώντας τον «νέα πράσινη απάτη», διέκοψε τις αδειοδοτήσεις και τα δάνεια για ορισμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έδωσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη έργων ορυκτών καυσίμων. Αυτό έχει παγώσει τις επενδύσεις στη βιομηχανία της πράσινης ενέργειας, η οποία αντιμετωπίζει το πρόσθετο κόστος προμήθειας εξοπλισμού από χώρες που υπόκεινται σε τιμωρητικούς δασμούς.
Μία από τις πιο εκτεθειμένες αλυσίδες εφοδιασμού είναι η αποθήκευση μπαταριών, η οποία είναι απαραίτητη για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας. Πέρυσι, περισσότερο από το 90% των κυψελών αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου που αναπτύχθηκαν στην αγορά αποθήκευσης των ΗΠΑ προέρχονταν από την Κίνα, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας δεδομένων Rho Motion. Παρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία εγχώριας παραγωγής στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει αρκετή εθνική ικανότητα για την κάλυψη της ζήτησης.
Οι εισαγωγές κινεζικών κυψελών αποθήκευσης αντιμετωπίζουν επιπλέον ποσοστό 34%, επιπλέον του 20% που είχε ανακοινώσει προηγουμένως η διοίκηση. Συνολικά, οι υφιστάμενοι δασμοί στην αποθήκευση μπαταριών, οι νέοι δασμοί Τραμπ και οι προηγουμένως προγραμματισμένες αυξήσεις δασμών που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανεβάσουν τους συνολικούς δασμούς στις κινεζικές κυψέλες έως και 82,4% το 2026.
Αναντικατάστατες εισαγωγές
«Η βιομηχανία αποθήκευσης των ΗΠΑ θα πληρώσει πολύ περισσότερα για κυψέλες από ό,τι αλλού», δήλωσε η Ιόλα Χιουζ, αναλύτρια της Rho Motion.
Η Χιουζ είπε ότι ορισμένοι εγχώριοι κατασκευαστές κυψελών αποθήκευσης στις ΗΠΑ αυξάνουν παραγωγή, αλλά ακόμη και αυτά τα εργοστάσια θα παραμείνουν εξαρτημένα από τις εισαγωγές καθόδων από την Κίνα.
Η βιομηχανία κατασκευής ηλιακών πάνελ των ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η χώρα εισήγαγε περίπου 95 εκατομμύρια φωτοβολταϊκά πάνελ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Rystad Energy.
Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών προήλθε από χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλούς δασμούς. Ο Μάριους Μόρνταλ Μπάκε, αντιπρόεδρος ηλιακής έρευνας στην Rystad, αναμένει από τις ΗΠΑ να αρχίσουν να εισάγουν περισσότερες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Ο αιολικός τομέας των ΗΠΑ εισάγει πολλά εξαρτήματα όπως πτερύγια, συστήματα μετάδοσης κίνησης και ηλεκτρικά συστήματα, με σχεδόν τις μισές εισαγωγές του 2024 να προέρχονται από την ΕΕ το 2024, σύμφωνα με την Rystad.
Οι ΗΠΑ εισάγουν επίσης πολλά εξαρτήματα που είναι κρίσιμα για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι μπορούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας. Αυτά πλέον θα γίνουν πιο ακριβά και θα αυξήσουν τις τιμές του ρεύματος για τους πελάτες, λένε στελέχη.


Latest News

Ομάδα Task Force από την Messaritis Ανανεώσιμες για έργα της Ομάδας Β
Tην Κυριακή 6 Απριλίου, η Messaritis Ανανεώσιμες κλήθηκε να αποκόψει περί τους 80 σταθμούς και το κατάφερε με επιτυχία

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Συνεργασία Schneider Electric-Dimand για πιο βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια
Μέχρι σήμερα, οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί, τόσο σε νέα κτίρια, όσο και σε ανακαινισμένες εμβληματικές δομές που αναβαθμίζουν το αστικό τοπίο της Αθήνας και του Πειραιά

Αυξημένη επιφυλακή για μπλακ άουτ στο ρεύμα – Ζητά περικοπές σε φωτοβολταϊκά ο ΑΔΜΗΕ
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ – Γιατί ζητά να βγουν από την «πρίζα» φωτοβολταϊκά

Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν - Έρχονται μέτρα για την Καθαρή Ενέργεια στη βιομηχανία
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της ΕΕ - Tα μέτρα για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Η Ιταλία τα γυρίζει στην... πράσινη συμφωνία - Ζητά αναστολή στη σκιά των δασμών Τραμπ
Τι είπε ο υπουργός Βιομηχανίας στην Ιταλία για την αναστολή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας - Τι προβλέπει για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα

Κλιματική κρίση VS καπιταλισμός - Απειλούνται επενδύσεις, δάνεια, ασφαλιστικές εταιρείες
Οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα για τη δεκαετία έως το 2023 έφθασαν τα 2 δισ. δολάρια - Συνολικά 400 δισ. δολάρια για το 2024

Ερχεται το μεγαλύτερο δίκτυο φορτιστών στην Ευρώπη - Το σχέδιο του συνασπισμού των «Big 4»
Τέσσερις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν το μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο για φόρτιση EV στην Ευρώπη

«Κλειδώνουν» έξτρα μπόνους για τα έργα στην αποθήκευση ενέργειας
Αποφασίζονται την Πέμπτη 3 Απριλίου από την Ολομέλεια της Αρχής τα νέα κίνητρα για τα έργα στην αποθήκευση ενέργειας

Με δέλεαρ άτοκα δάνεια, η Tesla... σπρώχνει το Model Y στην Κίνα
Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ιλον Μασκ, Τesla, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των οχημάτων της στην Κίνα