Αν η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ζοφερή για τις αγορές, τότε περιμένετε τις επόμενες.
Αυτό μου ανέφεραν οι πηγές μου στο Λονδίνο, συστήνοντας μου ψυχραιμία, εωσότου δούμε πως θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα των εξαγγελιών της αμερικανικής διοίκησης για τους δασμούς.
Δηλαδή ποιοι θα απαντήσουν με αντί – δασμούς και ποιοι θα κάτσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν μια μέση λύση.
Για τη ιστορία, πάνω από 50 χώρες έχουν ζητήσει από τον Λευκό Οίκο εμπορικές συνομιλίες, αλλά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα κανείς δεν γνωρίζει.

————-
Οδηγός επιβίωσης
Ο καταιγισμός βέβαια των «οδηγών επιβίωσης» είναι μεγάλος, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα βρίσκεται πλέον σε πανδημικά επίπεδα.
Εξού και βλέπουμε να συρρέουν κεφάλαια σε «ασφαλείς» προορισμούς, όπως είναι τα ομόλογα.
Αλλά η αβεβαιότητα αυτήν την εβδομάδα που ανοίγει σήμερα δεν θα σταματήσει. Όχι μόνο γιατί περιμένουμε τις προεκτάσεις, αλλά γιατί περιμένουμε και τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου στις ΗΠΑ.
Την Παρασκευή θα ανακοινώσουν οι JPMorgan, Wells Fargo, Morgan Stanley, Blackrock και Bank of New York.
Και τα αποτελέσματα συνήθως συνοδεύονται και με εκτιμήσεις.
Εκεί θα δούμε τι σκέφτονται και οι «μεγάλοι».
Και στους μικρούς η ουσία
Χωρίς να παραβλέπεται άλλωστε και η θέση των μικρών, ειδικά των αμερικανικών.
Διότι είναι δεκάδες χιλιάδες αυτές που εισάγουν πρώτες ύλες ή μηχανήματα ή εργαλεία ή αναλώσιμα από αλλού για να φτιάχνουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ.
Αν ισχύσουν οι δασμοί, ένα τεράστιο ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ίδια την επιβίωσή τους.
—————–
Αύριο και η εκτίμηση της ΤτΕ
Κεντρικό γεγονός της εβδομάδας, την Τρίτη 8 Απριλίου δηλαδή, θα διεξαχθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Και φυσικά το ενδιαφέρον εστιάζει στην έκθεση του διοικητή και τις μακροοικονομικές προβλέψεις του 2025 για την ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατες δηλώσεις του, είχε αναφέρει ότι οι δασμοί που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να «επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της ευρωζώνης με μια πρώτη εκτίμηση της τάξης του 0,3% έως 0,4% το πρώτο έτος».
Όσο για τον αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, «οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν περίπου στο 4,5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, οπότε οι άμεσες επιπτώσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές.
Ωστόσο, η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί έμμεσα μέσω του αρνητικού αντίκτυπου στην αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης», είχε αναφέρει ο επικεφαλής της ΤτΕ.
————————–
Για τις έμμεσες επιπτώσεις
Για τις έμμεσες επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στην ελληνική οικονομία μίλησε και η ηγεσία του ΣΕΒ με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Όπως ανέφερε και η Ράνια Αικατερινάρη, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, στη συνάντηση συζητήθηκε η ενίσχυση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Για την Ελλάδα, οι εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 4,8% των συνολικών εξαγωγών.
Δεδομένου ότι το μερίδιο αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (8,5%), οι άμεσες επιπτώσεις αναμένονται περιορισμένες.
Παρόλα αυτά, οι έμμεσες συνέπειες στην ελληνική οικονομία – ιδίως μέσω της επίπτωσης στο ΑΕΠ της ευρωζώνης – ενδέχεται να είναι σημαντικές, ανέφερε η κα Αικατερινάρη.
———————-
Σύγκληση και του ΚΥΣΟΙΠ
Οι επιπτώσεις των δασμών στην ελληνική οικονομία θα συζητηθούν σήμερα και στην έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε ανέφερε για το ΚΥΣΟΙΠ ότι βασικός στόχος είναι να εκτιμηθεί το ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της χώρας μας και το πως πρέπει να τοποθετηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και το πως μπορεί να θωρακιστεί η ελληνική οικονομία.
Στο ΚΥΣΟΙΠ συμμετέχουν εκτός από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
———————–
Το βράδυ της Τρίτης
Όλα τα παραπάνω, τουλάχιστον στο εσωτερικό, ενδεχομένως να περάσουν σε δεύτερο πλάνο, εάν τελικά επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι θα δοθεί ημερομηνία αναβάθμισης του χρηματιστηρίου Αθηνών σε καθεστώς ανεπτυγμένης.
Το βράδυ της Τρίτης 8 Απριλίου ο οίκος FTSE θα δημοσιεύσει την ετυμηγορία του και θα θέσει μια παράμετρο εξαιρετικής σημασίας λόγω των τελευταίων εξελίξεων αλλά και των διαφορετικών εκτιμήσεων για την ομαλή μετάβαση στο νέο status.
Η παρατεταμένη πάντως τοποθέτηση επενδυτών το τελευταίο διάστημα σχετίζεται ως ένα βαθμό με αυτή την προσδοκία, και η μεταβλητότητα είναι δεδομένη. Το μόνο σίγουρο, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι ότι ό,τι είναι να γίνει, θα συμβεί πολύ γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερα περιθώρια αντίδρασης από τους συμμετέχοντες.
——————-
Επ’ ευκαιρία
Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και αν δεν έρθει, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν το αίτημα για ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με εξειδικευμένα στελέχη, την οποία ζήτησε η επικεφαλής, Βασιλική Λαζαράκου, κατά την ακρόαση των φορέων στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχέδιου για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.

Με την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της στα πεδία της εποπτείας, της κυβερνοασφάλειας και της επιχειρησιακής ανάκαμψης αλλά και της εποπτείας των κρυπτοστοιχείων η Επιτροπή έχει ανάγκη από εξειδικευμένα στελέχη όπως αναλυτές δεδομένων κι διαχειριστές κινδύνου.
————–
Καύσιμο τα αποτελέσματα
Για να επιστρέψω όμως στους «οδηγούς επιβίωσης» στην εγχώρια αγορά, οι δημοσιεύσεις για τα αποτελέσματα χρήσης θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα, καθώς μόνο το 36% των εισηγμένων (52 εταιρίες) έχει ανακοινώσει μεγέθη.
Αυτοί θα είναι και οι οδηγοί στο άμεσο μέλλον, καθώς θα προσφέρουν ευκαιρίες ανασύνταξης χαρτοφυλακίων.
Αν και οι «καλές περιπτώσεις» έχουν ήδη φανεί.
———————
Όπως και η Performance Technologies
Όπως και η Performance Technologies άλλωστε, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Διονύση Χιντζίδη, να ενημερώνει τους αναλυτές για το φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης.
Ουσιαστικά οι στόχοι είναι σε 2-3 νέες εξαγορές ή μετοχικές συνεργασίες, στην οργανική ανάπτυξη με είσοδο σε καινούργιες κάθετες αγορές και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω των θυγατρικών σε Κύπρο και Βουλγαρία.
Με βάση αυτό το πλάνο, η διοίκηση της εταιρείας πληροφορικής προσβλέπει για το τρέχον έτος σε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 20% σε έσοδα και EBITDA.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες της Performance Technologies έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία τριετία, είτε πρόκειται για έσοδα, μικτά κέρδη ή EBITDA.
———————-
Στη THALIS η υποστήριξη της ΔΙΑΔΥΜΑ
Δυναμικό παρόν δίνει η THALIS στην επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Thalis
Η THALIS, μέλος του ομίλου Motor Oil, ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης προς τη «ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε», για τη συλλογή και μεταφορά σύμμεικτων, ανακυκλώσιμων, βιοαποδομήσιμων, προς ΟΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Η σύμβαση, συνολικού προϋπολογισμού 9,27 εκατ. ευρώ, θα εκτελεστεί την τριετία 2025-2028 και δύναται να παραταθεί για επιπλέον δύο έτη (δικαίωμα προαίρεσης), με πρόσθετη συμβατική αμοιβή 6,18 εκατ. ευρώ.
——————-
Επεκτείνεται η Παπαστράτος
Με τη διοίκηση της AVAX Group, εκτελεστικό πρόεδρο, Χρήστο Ιωάννου, και Κωνσταντίνο Μιτζάλη, Διευθύνοντα Σύμβουλο, συναντήθηκε η διοίκηση της Παπαστράτος, προκειμένου να επιταχυνθεί η επέκταση του εργοστασίου.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, έχει ήδη μιλήσει για τις επενδύσεις που κάνει ώστε να ενισχύσει το εξαγωγικό αποτύπωμα της εταιρείας.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, όπως και ο μεγάλος εταιρικός μας μετασχηματισμός με επενδύσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, βρίσκεται στην τρίτη φάση της υλοποίησης του υπερσύγχρονου Βιομηχανικού Megaplant στον Ασπρόπυργο.
Στόχοι
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο LinkedIn, ο κ. Μαργώνης, «με την AVAX σημειώθηκε ένα σημαντικό ορόσημο: την έναρξη της επέκτασης του εργοστασίου της Παπαστράτος – μια επένδυση που ενισχύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της για ανάπτυξη και καινοτομία.
Με την ολοκλήρωση, αυτό το έργο θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγική της ικανότητα, προσθέτοντας αρκετές νέες γραμμές και ενισχύοντας περαιτέρω τις εξαγωγικές μας δυνατότητες.
Οι στόχοι μάλιστα παραμένουν σταθεροί: 7 χρόνια, επένδυση 700 εκατ., 1.000 νέες προσλήψεις».
Latest News

Πάγωσε τον κόσμο ο Τραμπ, ο «καθρέπτης» του ΧΑ, το δεύτερο μήνυμα PwC, τι ζήτησε ο Θεοδωρόπουλος από τους τραπεζίτες, ο Απρίλης της Ελλάκτωρ
Όλα έχουν παγώσει...

Τι όνειρο είδε ο Τραμπ, έχασε 5,7 δισ. το ΧΑ σε 4 ημέρες, το «16άρι» της Coca Cola, αλλάζει η Δυτ. Μακεδονία, ζωντανεύει το Ξενία Ουρανούπολης, το βιομεθάνιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τι όνειρο είδε...

Δασμολογικό μπρα – ντε – φερ, τα επόμενα βήματα του Νικολακόπουλου, οι «12» της Νέας Υόρκης, οι αποπληρωμές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι «σκελετοί» του ΕΦΚΑ, τι ετοιμάζει ο Peter Economides
Και τώρα... η απάντηση

Έφτασε η μεγάλη μέρα, «κλειδώνει» το τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Μερτς, τα περιθώρια Metlen, η σειρά της Qualco, το project του Χατζηδάκη και το στοίχημα Ανδρεάδη
Με κομμένη την ανάσα...

Το χέρι Τραμπ στη Λ. Αθηνών, με τους Ανιέλλι ο Μυτιληναίος, ανοίγει τη «βεντάλια» ο Ψάλτης, το «κλειδί» του Στάσση, στο τηλέφωνο του Παπασταύρου, τα εκπαιδευτικά… funds
Κακό κλείσιμο ενός καλού μήνα…

Τα 11 δισ. των 37 εισηγμένων, συζητήσεις για Πύργο του Πειραιά και ΜΙΝΙΟΝ, περιμένει η Trastor, διευρύνει την παρουσία του ο Νάτσης, έρχεται νέα αγορά στην ενέργεια
Αντίστροφη μέτρηση

Το σενάριο για Chevron και ExxonMobil, το ν/σ για την κεφαλαιαγορά, οι παρουσίες Χατζηδάκη, πόσο παραγωγικό είναι το Δημόσιο και το οικόπεδο του… Ιπποδρόμου
Τα θετικά νέα για τους υδρογονάνθρακες

Προκαλεί το DNA της Ευρώπης ο Τραμπ, το hub της Πτολεμαΐδας, το story της Ideal, τα επόμενα βήματα Μυτιληναίου, ο «γρήγορος» Παπασταύρου, το εργοστάσιο του Τιτάνα, οι «21» στην Κύπρο
Παγκόσμιος «ταραξίας»

Βιάστηκε (;) ο Πόλσον, κάτι διαφεύγει στην κυβέρνηση, το 6% του τουρισμού, τα «νοίκια» της Chevron, το φράγμα της ΔΕΗ, τι είδε ο Εξάρχου, η τρεχάλα του Παπαστεργίου
Ακόμη και γκουρού κάνουν λάθη

Τι μισεί ο Βανς, ο νέος κατώτατος μισθός, τα ραντεβού Πιερρακάκη, η μεταγραφή της Attica Bank, τα σχέδια Δασκαλόπουλου, το μυστικό της Helleniq Energy
Ιστορική «γκάφα»