Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου και η πρόεδρος της, Μελίνα Τραυλού, καλούν τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) να συμφωνήσει σε μεσοπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίου από τα πλοία, που δεν θα υπονομεύσουν τη βάση της ναυτιλίας ή την ασφάλεια των επενδύσεων που έγιναν από τους πρωτοπόρους πλοιοκτήτες.

Καθώς η κρίσιμη συνεδρίαση της 83ης Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC 83) του IMO ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα στο Λονδίνο, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού με δηλώσεις της στη βρετανική έκδοση Lloyd’s List., εστιάζει σε ορισμένες πλευρές της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη στη Βρετανική πρωτεύουσας μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών μελών του ΙΜΟ , και τονίζει ότι κρίσιμο θέμα είναι η σαφήνεια των μέτρων που θα ληφθούν, μέτρα τα οποία θα πρέπει να είναι βιώσιμε και αποτελεσματικά.

«Μια παγκόσμια λύση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα πρέπει να είναι και βιώσιμη και πρακτική», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού στη Lloyd’s List

Παράλληλα εστιάζει σε δύο ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Το πρώτο είναι η σαφήνεια των μέτρων που θα προκύψουν για τον ρόλο του εμπορικού διαχειριστή, ή του ναυλωτή, στην αλυσίδα ευθύνης και το δεύτερο η μεταχείριση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως ναυτιλιακού καυσίμου.

Όσον αφορά το πρώτο ενώ οι πλοιοκτήτες παραμένουν υπεύθυνοι για τις ποινές αν δεν τηρήσουν τους κανονισμούς, επιζητούν η τελική συνθήκη να επιτρέπει ρητά στις ναυτιλιακές πλοιοκτήτριες εταιρείες να ανακτούν τα κόστη συμμόρφωσης από τον εμπορικό διαχειριστή (ναυλωτή).

Σύμφωνα με τα μέτρα για το κλίμα που έλαβε η ΕΕ, οι ναυτιλιακές εταιρείες δικαιούνται να ανακτούν τα κόστη συμμόρφωσης όταν η αγορά του καυσίμου ή η λειτουργία του πλοίου αναλαμβάνεται από τον εμπορικό διαχειριστή. Στη ναυτιλία των τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, είναι συνηθισμένο η ναυτιλιακή εταιρεία να αναλαμβάνει επίσης και την εμπορική λειτουργία.

Αντιθέτως στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου ο οποίος αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μεταφορικό έργο στη παγκόσμια ναυτιλία, άλλος μπορεί να είναι ο πλοιοκτήτης και άλλο ο εμπορικός διαχειριστής, ο οποίος πρέπει να αναλαμβάνει και το κόστος συμμόρφωσης.

Η ΕΕ ως σύνολο υποστηρίζει την ένταξη στις αποφάσεις του ΙΜΟ μιας διάταξης που θα προβλέπει ότι ακριβώς και το κοινοτικό δίκαιο, να δικαιούνται δηλαδή, οι ναυτιλιακές εταιρείες να ανακτούν τα κόστη συμμόρφωσης όταν η αγορά του καυσίμου ή η λειτουργία του πλοίου αναλαμβάνεται από εμπορικό διαχειριστή. Η ΕΕ έχει μάλιστα θέσει την πρόταση αυτή ως μία από τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να εξεταστούν οποιεσδήποτε εναλλακτικές λύσεις «πράσινης μετάβασης» αντί του καθολικού φόρου σε συνδυασμό με ένα παγκόσμιο πρότυπο καυσίμου, που ήταν η βασική της θέση. Ωστόσο, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προειδοποιεί ότι εάν η πρόταση αυτή δεν γίνει απολύτως σαφής στη τελική συνθήκη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορική αναταραχή.

Μελίνα Τραυλού: Παγκόσμια λύση που να είναι βιώσιμη και πρακτική

«Μια παγκόσμια λύση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα πρέπει να είναι και βιώσιμη και πρακτική», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΕΠ, Μελίνα Τραυλού στη Lloyd’s List.
«Η προστασία του δικαιώματος του πλοίου να ανακτήσει από την οντότητα που είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό του φορτίου, της διαδρομής ή της ταχύτητας του πλοίου, τα κόστη συμμόρφωσης που συνδέονται με το μεσοπρόθεσμο μέτρο του IMO, που θα υιοθετηθεί, είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια της μετάβασης», πρόσθεσε. Η σαφήνεια στο κείμενο της συνθήκης είναι αναγκαία «για να αποφευχθούν περίπλοκες εμπορικές διαφορές», υπογράμμισε.

Ένα ακόμα αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι η μεταχείριση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως ναυτιλιακού καυσίμου. Η κα. Τραυλού υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει η ΕΕΕ στο LNG ως το «πιο βιώσιμο» μεταβατικό καύσιμο για τη μείωση των εκπομπών στην πορεία προς το μηδενικό αποτύπωμα.

«Το LNG παραμένει ένα πρακτικό, οικονομικό και ασφαλές εναλλακτικό καύσιμο, διαθέσιμο σε μεγάλη κλίμακα και με υφιστάμενη υποδομή ανεφοδιασμού», είπε. Καθώς άλλα καύσιμα απουσιάζουν υπήρξαν σημαντικές επενδύσεις σε πλοία που καίνε LNG καθώς και στην υποδομή για την προμήθεια της στόλου με LNG ως καύσιμο.

Συνεπώς «η εισαγωγή περιοριστικών κανονιστικών μέτρων που θα υπονομεύσουν πρόωρα τον ρόλο του LNG θα θέσει σε κίνδυνο αυτές τις επενδύσεις και θα διαταράξει την πορεία της βιομηχανίας προς την αποανθρακοποίηση», τονίζει η Μελίνα Τραυλού.

«Καλούμε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να διασφαλίσουν την ενσωμάτωση όλων των καυσίμων χαμηλών εκπομπών ως μέρος μιας βιώσιμης πορείας αποανθρακοποίησης», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΕΕ.

Η Lloyd’s List υπενθυμίζει ότι 638 πλοία διπλού καυσίμου LNG είναι σε λειτουργία παγκοσμίως, με περισσότερα από 1.200 να αναμένονται να λειτουργήσουν μέχρι το 2028.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Πλέοντας σε ταραγμένα νερά: Ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας
Ναυτιλία |

Πλέοντας σε ταραγμένα νερά: Ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας

Κορυφαίοι αξιωματούχοι, εφοπλιστές, αναλυτές και ακαδημαϊκοί συζητούν στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τις νέες γεωπολιτικές, τεχνολογικές και οικολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία