Η ελληνική αγορά, ως μέτριας απόδοσης με χαμηλό κίνδυνο, δικαιολογεί τη στάση overweight, αναφέρει η JP Morgan στο σημερινό της σχόλιο για τις αγορές παγκοσμίως, μετά από τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η JP Morgan, η ελληνική αγορά είναι από εκείνες που είναι λιγότερο εκτεθειμένες στους δασμολογικούς κινδύνους, δεδομένου ότι ο τουρισμός είναι η βασική εξαγωγική της δραστηριότητα. Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος προσφέρει σημαντικές επιστροφές κεφαλαίου (απόδοση μερίσματος 10% + εξαγορές), ενώ το ΑΕΠ είναι σε καλό δρόμο για αύξηση 2%.

Σε εξέλιξη το re-rating

Γενικά για τις αγορές, η JP Morgan υπενθυμίζει ότι με τον S&P 500 να έχει μειωθεί κατά 17% από το υψηλό Φεβρουάριο και το VIX να έχει εκτοξευτεί στις 45 μονάδες, έχουν ήδη γίνει πολλές επανατιμολογήσεις από την εξαιρετικά συγκεντρωτική ρύθμιση της αγοράς στην αρχή του έτους. Ιστορικά, μετά τις απότομες αιχμές του VIX, οι μετοχές έτειναν να αυξάνονται στο 85% των περιπτώσεων, εκτός αν υπάρξει ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η JP Morgan θεωρεί ότι χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη προκειμένου να αποτιμηθεί ο κίνδυνος της ύφεσης. Και αυτό διότι θα πρέπει να φανεί ο αντίκτυπος του συνδυασμού των εμπορικών πολιτικών και δημοσιονομικών προβλημάτων, μαζί με την πιθανή απόσβεση από τον προεφοδιασμό των παραγγελιών πριν από τους δασμούς.

Η «Ημέρα της Απελευθέρωσης» (σ.σ. ημέρα ανακοίνωσης των δασμών από τις ΗΠΑ) της περασμένης εβδομάδας μπορεί να σηματοδοτήσει την κορύφωση της εμπορικής αβεβαιότητας, αλλά σίγουρα όχι το τέλος, ειδικά με τα πιθανά αντίποινα να πλησιάζουν, εξηγεί επίσης η JP Morgan.

Σε κάθε περίπτωση, για να υποχωρήσουν οι εταιρείες και τελικά να μεταφέρουν την παραγωγή στις ΗΠΑ, οι δασμοί πρέπει να παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη. Ακόμα κι αν ορισμένοι δασμοί αποσυρθούν, ο αρνητικός αντίκτυπος στο συναίσθημα θα μπορούσε να είναι το τελικό αποτέλεσμα, αναφέρει.

Μην αγνοείτε τον κίνδυνο

Η JP Morgan συστήνει στους επενδυτές να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τον κίνδυνο, καθώς η παραπάνω ρύθμιση είναι πιθανό να συνεχίσει να συνεπάγεται τη μετατόπιση σε πιο αμυντικούς τίτλους και σε χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων, με περαιτέρω ισοπέδωση της καμπύλης.

Για να αγοράσει κανείς βιώσιμα μετοχές, πέρα από απλές τεχνικές αναπηδήσεις, θα πρέπει να δει τη ροή εμπορικών ειδήσεων να αποκαθίσταται. Δηλαδή να μην υπάρχουν αντίποινα, ή αναστροφή στην κίνηση δημοσιονομικής εξυγίανσης, ή ακόμη και αντίδραση από τη Fed. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό πριν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η εικόνα διεθνώς

Οι διεθνείς μετοχές θα μπορούσαν να αντέξουν έναντι των ΗΠΑ, σε αντίθεση με το τυπικό πρότυπο κατά τη διάρκεια περιόδων εκτός κινδύνου, καθώς το δολάριο και ο κλάδος της τεχνολογίας ενδέχεται να μην είναι τα συνήθη ασφαλή καταφύγια…

Τώρα, εάν οι φόβοι για την ύφεση συνεχίσουν να κυριαρχούν, το ερώτημα είναι εάν θα λειτουργήσει η εναλλαγή προς την περιφέρεια. Εδώ, σίγουρα, κατά την JP Morgan, δεν προβλέπεται το σκηνικό του 2017, όπου η Ευρωζώνη ξεπέρασε εντελώς τις ΗΠΑ.

Ο εμπορικός πόλεμος συνήθως επηρεάζει περισσότερο τους εξαγωγείς και τα κίνητρα που ετοιμάζει η Ευρωζώνη θα πάρουν χρόνο για να δείξουν έναν ουσιαστικό δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan παραμένει ουδέτερη στις αναδυόμενες αγορές, έναντι των αναπτυγμένων, αλλά περιμένει να διευθετηθούν οι ανακοινώσεις για τους δασμούς και τα αντίποινα προτού εξετάσει το ενδεχόμενο να προσθέσει περαιτέρω έκθεση στις αναδυόμενες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Πιερρακάκης: Συναντήθηκε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών – Τι συζήτησαν
Οικονομία |

Συνάντηση Πιερρακάκη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών - Τι συζήτησαν

Ο ΥΠΕΘΟ κ. Πιερρακάκης σημείωσε: «Ο επόμενος στόχος για όλους μας οφείλει να είναι, αυτό το θετικό αποτύπωμα να περάσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία»

ΙΟΒΕ: Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας [γραφήματα]
Οικονομία |

Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας - Τι δείχνει η έκθεση του ΙΟΒΕ [γραφήματα]

Για κάθε ένα ευρώ ΑΕΠ που παράγουν οι επιχειρήσεις της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται συνολικά κατά 1,6 ευρώ, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ