
Την πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης. Από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τριών συστημικών Τραπεζών και μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ.κ. Φωκίων Καραβίας, Παύλος Μυλωνάς και Βασίλης Ψάλτης και από το στελεχιακό δυναμικό της ΕΕΤ η acting Γενική Διευθύντρια κ. Χαρ. Απαλαγάκη και ο Ανώτερος Διευθυντής κ. Βασίλης Παναγιωτίδης.
Οι δυο πλευρές συζήτησαν τις διεθνείς εξελίξεις και στάθηκαν ιδιαίτερα στην ενισχυμένη ρευστότητα και το σημαντικά μειωμένο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων που ενισχύει τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συζητήθηκε, επίσης, η θετική επίδραση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στο τραπεζικό σύστημα και συμφωνήθηκε ότι κοινός στόχος είναι αυτό το θετικό αποτύπωμα να διοχετευτεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με βάση τον καταλυτικό ρόλο που επιτελούν διαχρονικά οι τράπεζες στην ελληνική οικονομία.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις τεχνολογικές προκλήσεις που αναδύονται στον τραπεζικό τομέα προς όφελος του καταναλωτή, όπως είναι οι άμεσες πληρωμές, χωρίς προμήθεια, μέσω του συστήματος IRIS, του οποίου η επέκταση στην αγορά ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη να ενταθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η απλούστευση των τραπεζικών διαδικασιών με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση πολιτών και επιχειρήσεων.
Πιερρακάκης: Να περάσει στους πολίτες το θετικό αποτύπωμα των τραπεζών
Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Ο επόμενος στόχος για όλους μας οφείλει να είναι, αυτό το θετικό αποτύπωμα να περάσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες διαχρονικά ήταν ο αναπτυξιακός καταλύτης της ελληνικής οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και σήμερα.

Σε μια περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας και διεθνών ανατροπών, το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι δυνατό και ικανό όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις τυχόν δυσκολίες αλλά και να σταθεί με σιγουριά δίπλα στους συναλλασσόμενους, είτε αυτοί είναι απλοί καταθέτες, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε μια μικρή επιχείρηση.
Επιστροφή στην κανονικότητα σαφώς σημαίνει επιβράβευση των μετόχων που ανέλαβαν κινδύνους σε δύσκολες εποχές. Επιστροφή στην κανονικότητα όμως οφείλει επίσης να σημαίνει και δάνεια για τις επιχειρήσεις και ευκαιρίες απόδοσης για τον απλό καταθέτη. Εκείνον, δηλαδή, που με τη σταδιακή αλλά σταθερή βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος του, θα μπορεί ξανά να επιστρέψει στο πιστωτικό σύστημα, αν φυσικά έχει ως κίνητρο ένα καλύτερο επιτόκιο απόδοσης».
Χαρδούβελης: Προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Οικονομικών διαχρονικά, σε σειρά θεμάτων που αφορούν καίριους τομείς της ελληνικής Οικονομίας. Σε εξαίρετα θετικό κλίμα ανταλλάξαμε και σήμερα με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πιερρακάκη πρακτικές ιδέες και απόψεις. Διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, που, ιδίως στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, θα βελτιώσουν σημαντικά τη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, γενικότερα».


Latest News

Η Ελλάδα έχει πάψει να είναι το «μαύρο πρόβατο» - Το σχόλιο Χατζηδάκη για την έκθεση ΔΝΤ
Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζεται κι από τον πιο αυστηρό κριτή της, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης

Πιερρακάκης: Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της οικονομίας
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης για την έκθεση του ΔΝΤ

Εύσημα με αστερίσκους από ΔΝΤ σε Ελλάδα: «Βάλτε φρένο στις αυξήσεις μισθών»
Το ΔΝΤ ολοκλήρωσε τη διαβούλευση για το άρθρο IV με την Ελλάδα - Θετικές προοπτικές αλλά και προκλήσεις

ΚΕΠΕ: Σε υγειονομική ένδεια ένα στα 10 παιδιά στην Αττική
Κρίσιμος παράγοντας για την επίλυση του δημογραφικού η δημόσια υγεία, επισημαίνει το ΚΕΠΕ
![Δασμοί: Ποιες ελληνικές Περιφέρειες θα δεχτούν ισχυρότερο πλήγμα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/img_dasmoi_eksagoges_perifereies-600x360.png)
Ποιες περιφέρειες θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ [γραφήματα]
Η ανάλυση σε περιφερειακή βάση αποκαλύπτει σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τον βαθμό εξάρτησης από την αμερικανική αγορά

Οι 3+1 κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας
Περιλαμβάνει και μέτρα που σχετίζονται με τις δημόσιες επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εν γένει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
![ΙΟΒΕ: Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ellada-germania-600x375.jpg)
Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας - Τι δείχνει η έκθεση του ΙΟΒΕ [γραφήματα]
Για κάθε ένα ευρώ ΑΕΠ που παράγουν οι επιχειρήσεις της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται συνολικά κατά 1,6 ευρώ, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ
![Εμπορικό έλλειμμα: Στα 5,26 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2025 – Άνοδος 1,6% στις εξαγωγές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/unnamed-41-1.jpg)
Στα 5,26 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα στο πρώτο δίμηνο - Άνοδος 1,6% στις εξαγωγές [γράφημα]
Μειωμένο κατά 5,6% εμφανίζεται το εμπορικό έλλειμμα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Νέο ψηφιακό εργαλείο για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας και κτιρίου - Τι αναφέρει η ΡΑΑΕΥ
Ο Καταναλωτής (χρήστης του ΒΕΕΜ) δημιουργεί στην πλατφόρμα λογαριασμό μέσω μίας απλής επιβεβαίωσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
![JP Morgan: Παραμένει θετική για την Ελλάδα – Πώς θα την επηρεάσουν οι δασμοί [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/container-export-768x481-1-600x376.jpg)
Παραμένει θετική για την Ελλάδα η JP Morgan - Πώς θα την επηρεάσουν οι δασμοί [πίνακας]
Όπως αναφέρει η JP Morgan, η ελληνική αγορά είναι από εκείνες που είναι λιγότερο εκτεθειμένες στους δασμολογικούς κινδύνους