Η φύση απεχθάνεται το κενό κι ακόμα περισσότερο το απεχθάνονται η ανθρώπινη φιλοδοξία και η επιχειρηματικότητα. Ο ηττοπαθής προστατευτισμός της διακυβέρνησης Τραμπ – Μασκ οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου διεθνή αναδίπλωση των ΗΠΑ και η μεγάλη ανταγωνίστριά τους, η Κίνα, δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ ενώπιον ομίλου στελεχών ξένων (κυρίως αμερικανικών) επιχειρήσεων και διεθνών επενδυτών διαβεβαίωσε ότι η παγκοσμιοποίηση δεν πέθανε και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πάρει από τις ΗΠΑ τη σκυτάλη της πρωτοπορίας στο διεθνές εμπόριο, την καινοτομία και τις επενδύσεις.

Ηταν μια καταφανής προσπάθεια σαγήνευσης της διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας και προσέλκυσης κεφαλαίων που ανέλαβε ο κινέζος ηγέτης, τονίζοντας ότι η χώρα του «είναι σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στο άνοιγμα των αγορών». Ως εκ τούτου, «η Κίνα θα ανοίγει όλο και ευρύτερα τις πόρτες της στις ξένες επενδύσεις». Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, θα παρατηρούσε κανείς, που με την αλλοπρόσαλλη πολιτική Τραμπ έχουν βαλθεί να κλείνουν όλο και περισσότερο τις δικές τους πόρτες στα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Δίδυμα fora

Η επιχείρηση σαγήνης του Σι Τζινπίνγκ εκτυλίχθηκε στο Πεκίνο με την ευκαιρία της διοργάνωσης δύο μεγάλων συνάξεων επιχειρηματικών και επενδυτικών στελεχών που διοργάνωσε η κομματική νομενκλατούρα, του «Κινεζικού Αναπτυξιακού Φόρουμ» στις 23 και 24 Μαρτίου και του «Φόρουμ Boao για την Ασία» από τις 25 έως τις 28 Μαρτίου.

Μεταξύ εκείνων που έδωσαν το παρών (μιλάμε για περίπου 80 μάνατζερ ισάριθμων επιχειρηματικών κολοσσών) ήταν ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Κένεθ Γκρίφιν της Citadel Investment, ο Μπομπ Στέρνφελς της McKinsey, ο Μπράιαν Σάικς της Cargill, ο Ραγιές Σουμπραμανιάμ της FedEx, ο Ρέι Ντάλιο της Bridgewater, ο Λι Τζάε Γιονγκ της Samsung, ο Αλβέρτος Μπουρλά της Pfizer.

«Η Κίνα έχει δεσμευθεί για να προωθήσει μια υψηλής ποιότητας ανάπτυξη και να επιταχύνει τον πράσινο, ψηφιακό και ευφυή μετασχηματισμό της διεθνούς οικονομίας, καθώς διαθέτει ισχυρή βιομηχανική ικανότητα υποστήριξης του στόχου αυτού» είπε χαρακτηριστικά ο Σι Τζινπίνγκ.

Μιλώντας στους κατάλληλους ανθρώπους ο κινέζος ηγέτης υποστήριξε ότι «οι ξένες εταιρείες στην Κίνα μπορούν να αναπτύξουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό». Διότι «η πολυμέρεια και το ελεύθερο εμπόριο αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις», όπως επισήμανε ο Σι, υπονοώντας – δίχως να τον κατονομάζει –τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ άμα τη επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Εκφράζοντας την «ειλικρινή ευγνωμοσύνη» του προς τις ξένες εταιρείες που έχουν ήδη στηρίξει τη χώρα του επενδύοντας σε αυτήν, ο Σι υποσχέθηκε «ακόμα πιο ευνοϊκές πολιτικές και ακόμα πιο πρόσφορο νομικό περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

30 εκατ. θέσεις εργασίας

Ο Σι υπενθύμισε στους συνομιλητές του ότι «οι ξένες εταιρείες συμβάλλουν κατά το ένα τρίτο στις συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές της Κίνας και έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 30 εκατ. θέσεις εργασίας», για να καταλήξει με ένα πανηγυρικό κάλεσμα: «Διαλύστε τις αμφιβολίες σας, ενισχύστε την αυτοπεποίθησή σας και ελάτε εδώ για να μοιραστείτε τις αναπτυξιακές ευκαιρίες της Κίνας».

Οι πρωτοβουλίες εξωστρέφειας του κινέζου ηγέτη συμπίπτουν με μια όχι ευνοϊκή συγκυρία για την κινεζική οικονομία. Πέρα από την αναιμική οικονομική ανάπτυξη (5% το 2024 είναι χαμηλό ποσοστό για τα κινεζικά δεδομένα), πέρα από το δημογραφικό πρόβλημα και τη συναφή στεγαστική κρίση, η χώρα βιώνει και μια μεγάλη κάμψη των ξένων επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης του Πεκίνου, οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 27,1% το 2024 σε ετήσια βάση – είναι η μεγαλύτερη πτώση που καταγράφεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Λίγες ημέρες νωρίτερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινώσει ότι ο μάνατζερ της Apple Τιμ Κουκ διαβεβαίωσε το Πεκίνο πως θα συνεχίσει να αυξάνει τις επενδύσεις του σε αλυσίδες εφοδιασμού, έρευνα και κοινωνική πρόνοια στην Κίνα. Φτάνοντας μάλιστα στο σημείο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να περιγράψει ο Κουκ την ανάπτυξη της Apple στην Κίνα ως μοντέλο αμοιβαία επωφελούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας!

Ετοιμη η Apple

«Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι μια φυσική γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας, και η Apple είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στη σταθερή και υγιή ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε ο Κουκ σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Παρών στην πρώτη γραμμή των μεγαλομάνατζερ που τίμησαν με την παρουσία τους την ορκωμοσία Τραμπ, χορηγός του αμερικανού προέδρου με 1 εκατ. δολάρια από το δικό του πορτοφόλι (χώρια οι χορηγίες της Apple), δεσμευθείς δημοσίως στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς «να συνεχίσει η Apple να εφαρμόζει το στρατηγικό της σχέδιο για καινοτομίες και δημιουργία θέσεων εργασίας που θα κάνουν μεγάλη την Αμερική», ο Κουκ φαίνεται πως αναλαμβάνει και ρόλο άτυπου προξενικού υπαλλήλου των ΗΠΑ στο Πεκίνο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ) – ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή