
Μία ακόμη κρίση, την τρίτη από το 2020, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις μετά τον εμπορικό πόλεμο που πυροδότησαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τους δασμούς στις εισαγωγές.
Προς το παρόν δεν τίθενται εν αμφιβόλω τα φιλόδοξα επιχειρησιακά πλάνα της ερχόμενης τριετίας, που αποτυπώνουν το αναπτυξιακό τους αφήγημα.
Ωστόσο, αυτά στηρίζονται σε συγκεκριμένες μακροοικονομικές παραδοχές και υποθέσεις για τη νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, σε ενδεχόμενη σημαντική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στις αγορές που δραστηριοποιούνται, τον πληθωρισμό και κατ΄ επέκταση το νομισματικό περιβάλλον, θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στις προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.
Νωρίς ακόμη
«Προς το παρόν είναι πάρα πολύ νωρίς για να διατυπωθεί μία ασφαλής πρόβλεψη για το που οδεύουν τα πράγματα», σχολιάζει τραπεζική πηγή.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «ΟΤ», ο εγχώριος κλάδος είναι σήμερα θωρακισμένος και έτοιμος να αντέξει τους κραδασμούς που προκαλεί σε παγκόσμια κλίμακα η πολιτική Τραμπ και τα αντίμετρα των βασικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αυτήν τη στιγμή ισχυρές γραμμές άμυνας. Συγκεκριμένα:
1. Κεφαλαιακή επάρκεια
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μετά από τρεις σερί κερδοφόρες χρήσεις με αθροιστικό καθαρό αποτέλεσμα άνω των 11 δισ. ευρώ, διαμορφώνονται πολύ μακριά από τα ελάχιστα εποπτικά όρια.
Κι αυτό παρά την εκκίνηση της διαδικασίας επιβράβευσης των μετόχων από την περυσινή χρήση.
Το γεγονός δε πως ένα μεγάλο μέρος της ανταμοιβής δίνεται με επαναγορές ιδίων μετοχών, μπορεί να λειτουργήσει και ως ανάχωμα για την μείωση των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο.
Προς το παρόν δεν τίθενται εν αμφιβόλω τα φιλόδοξα επιχειρησιακά πλάνα της ερχόμενης τριετίας
2. Δείκτες ρευστότητας
Η ρευστότητα που διατηρούν από την καταθετική βάση βρίσκεται σε πολυετή υψηλά, ενώ το κόστος άντλησής της παραμένει εξαιρετικά χαμηλό.
Ακόμη λοιπόν κι αν καταστεί δυσχερέστερη η χρηματοδότηση από τις αγορές, υπάρχουν επαρκή μαξιλάρια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αρρυθμιών.
3. Πιστωτικός κίνδυνος
Μετά τον τελευταίο κύκλο εξυγίανσης των τραπεζών οι δείκτες καθυστερήσεων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από την είσοδο της χώρας στο ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό, τα πιο προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού τους έχουν ήδη αποενοποιηθεί.
Παράλληλα, η πολιτική πιστοδοτήσεων τα τελευταία 15 χρόνια είναι αυστηρή, γεγονός που περιορίζει τον πιστωτικό ρίσκο.
Οι περισσότεροι πελάτες των τραπεζών έχουν καταφέρει να ανταπεξέλθουν διαδοχικών κρίσεων σε αυτήν την περίοδο, χωρίς οι οφειλές τους να καταστούν ληξιπρόθεσμες.
Ως εκ τούτου, και στο τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας οι πιθανότητες οι χορηγήσεις τους να παραμείνουν ενήμερες είναι αυξημένες.
Όλα τα θέματα θα βρεθούν επί τάπητος από αυτό το μήνα στις προγραμματισμένες ετήσιες γενικές συνελεύσει
4. Νέες χορηγήσεις
Η Ελλάδα και η Κύπρος, οι δύο χώρες από τις οποίες προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών στους συστημικούς ομίλους, εμφανίζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ακόμη κι αν υπάρξει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, το σενάριο της ύφεσης αυτή τη στιγμή φαντάζει μακρινό.
Ενδεχόμενη δε, ταχύτερη του αναμενόμενου αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος, θα επιτρέψει στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν τα επιτόκια στα δανειακά τους προϊόντα.
Θα υπάρξει με τον τρόπο αυτό ένα αντίβαρο στην επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και στη συνεπακόλουθη μείωση της ζήτησης για επενδύσεις.
Οι επαφές
Όλα τα θέματα θα βρεθούν επί τάπητος από αυτό το μήνα στις προγραμματισμένες ετήσιες γενικές συνελεύσεις των μετόχων των τραπεζών, οι οποίες εφέτος θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Οι διοικήσεις τους θα έχουν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων, υπό το πρίσμα της εν εξελίξει κρίσης.
Αναλυτικότερα, το οικονομικό ημερολόγιο που έχουν γνωστοποιήσει οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι έχει ως εξής:
Γενικές συνελεύσεις:
• Πειραιώς: 14/4
• Eurobank: 30/4
• Alpha Bank: 21/5
• Εθνική: 30/5
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου και ενημέρωση αναλυτών:
• Πειραιώς: 6/5
• Eurobank: 8/5
• Εθνική: 8/5
• Alpha Bank: 9/5


Latest News

Πώς θα αμυνθούν οι ελληνικές τράπεζες - Οι τρεις κίνδυνοι από τους δασμούς Τραμπ
Η παγκόσμια οικονομία απειλείται με ύφεση, λόγω του πολέμου που κήρυξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους

ΛΑΝΑΚΑΜ: Στο 1,04 εκατ. ευρώ τα μικτά κέρδη της εισηγμένης το 2024
Τι αναφέρει η εταιρεία

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Οι όροι του προγράμματος scrip dividend
Λεπτομέρειες για τη δυνατότητα που δίνει σε μετόχους της να λάβουν το μέρισμα σε μετοχές (scrip dividend) δίνει με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Ελλάκτωρ: Πάει πιο πίσω το Call Option αγοράς μετοχών – Νέα συμφωνία MOH – Reggeborgh
Δεν θα ασκήσει έως τις 18 Απριλίου η Reggeborgh το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς μετοχών που κατέχει η Motor Oil στην Ελλάκτωρ

Ευρώπη Holdings: Στις 28 Απριλίου η αποκοπή του δικαιώματος στην ΑΜΚ
Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα

Mega deal στις μετακινήσεις - Η Lyft μπαίνει στην Ευρώπη μέσω Free Now
Η αμερικανική πλατφόρμα θα εξαγοράσει την Free Now από τη BMW και τη Mercedes-Benz Mobility έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά

O κύβος ερρίφθη – Η Premia σχεδιάζει άντληση 40 εκατ. μέσα από ΑΜΚ με μετρητά
Πρόταση της διοίκησης της Premia για AMK έως 40 εκατ. ευρώ στην Γενική Συνέλευση της 8ης Μαΐου – Η τιμή διάθεσης θα οριστεί σε εύλογο χρόνο

Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της AEGEAN σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα μεταφερθεί και φέτος το Άγιο Φως από την Αθήνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Πράσινο φως στον Στάσση για άλλα τρία χρόνια στο τιμόνι της ΔΕΗ - Η απόφαση των μετόχων
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ανανέωσε τη θητεία του Γιώργου Στάσση ως CEO της εταιρείας μέχρι της 15 Απριλίου 2028 - Οι νέες μπίζνες του ομίλου

Η Intralot επεκτείνει το συμβόλαιό της με τη Λοταρία του New Hampshire μέχρι το 2033
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τεχνολογική υποδομή της Λοταρίας θα αναβαθμιστεί με νέα τερματικά της Intralot