Μία ακόμη κρίση, την τρίτη από το 2020, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις μετά τον εμπορικό πόλεμο που πυροδότησαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τους δασμούς στις εισαγωγές.

Προς το παρόν δεν τίθενται εν αμφιβόλω τα φιλόδοξα επιχειρησιακά πλάνα της ερχόμενης τριετίας, που αποτυπώνουν το αναπτυξιακό τους αφήγημα.

Ωστόσο, αυτά στηρίζονται σε συγκεκριμένες μακροοικονομικές παραδοχές και υποθέσεις για τη νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, σε ενδεχόμενη σημαντική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στις αγορές που δραστηριοποιούνται, τον πληθωρισμό και κατ΄ επέκταση το νομισματικό περιβάλλον, θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στις προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Νωρίς ακόμη

«Προς το παρόν είναι πάρα πολύ νωρίς για να διατυπωθεί μία ασφαλής πρόβλεψη για το που οδεύουν τα πράγματα», σχολιάζει τραπεζική πηγή.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «ΟΤ», ο εγχώριος κλάδος είναι σήμερα θωρακισμένος και έτοιμος να αντέξει τους κραδασμούς που προκαλεί σε παγκόσμια κλίμακα η πολιτική Τραμπ και τα αντίμετρα των βασικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αυτήν τη στιγμή ισχυρές γραμμές άμυνας. Συγκεκριμένα:

1. Κεφαλαιακή επάρκεια

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μετά από τρεις σερί κερδοφόρες χρήσεις με αθροιστικό καθαρό αποτέλεσμα άνω των 11 δισ. ευρώ, διαμορφώνονται πολύ μακριά από τα ελάχιστα εποπτικά όρια.

Κι αυτό παρά την εκκίνηση της διαδικασίας επιβράβευσης των μετόχων από την περυσινή χρήση.

Το γεγονός δε πως ένα μεγάλο μέρος της ανταμοιβής δίνεται με επαναγορές ιδίων μετοχών, μπορεί να λειτουργήσει και ως ανάχωμα για την μείωση των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο.

Προς το παρόν δεν τίθενται εν αμφιβόλω τα φιλόδοξα επιχειρησιακά πλάνα της ερχόμενης τριετίας

2. Δείκτες ρευστότητας

Η ρευστότητα που διατηρούν από την καταθετική βάση βρίσκεται σε πολυετή υψηλά, ενώ το κόστος άντλησής της παραμένει εξαιρετικά χαμηλό.

Ακόμη λοιπόν κι αν καταστεί δυσχερέστερη η χρηματοδότηση από τις αγορές, υπάρχουν επαρκή μαξιλάρια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αρρυθμιών.

3. Πιστωτικός κίνδυνος

Μετά τον τελευταίο κύκλο εξυγίανσης των τραπεζών οι δείκτες καθυστερήσεων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από την είσοδο της χώρας στο ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, τα πιο προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού τους έχουν ήδη αποενοποιηθεί.

Παράλληλα, η πολιτική πιστοδοτήσεων τα τελευταία 15 χρόνια είναι αυστηρή, γεγονός που περιορίζει τον πιστωτικό ρίσκο.

Οι περισσότεροι πελάτες των τραπεζών έχουν καταφέρει να ανταπεξέλθουν διαδοχικών κρίσεων σε αυτήν την περίοδο, χωρίς οι οφειλές τους να καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Ως εκ τούτου, και στο τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας οι πιθανότητες οι χορηγήσεις τους να παραμείνουν ενήμερες είναι αυξημένες.

Όλα τα θέματα θα βρεθούν επί τάπητος από αυτό το μήνα στις προγραμματισμένες ετήσιες γενικές συνελεύσει

4. Νέες χορηγήσεις

Η Ελλάδα και η Κύπρος, οι δύο χώρες από τις οποίες προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών στους συστημικούς ομίλους, εμφανίζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ακόμη κι αν υπάρξει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, το σενάριο της ύφεσης αυτή τη στιγμή φαντάζει μακρινό.

Ενδεχόμενη δε, ταχύτερη του αναμενόμενου αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος, θα επιτρέψει στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν τα επιτόκια στα δανειακά τους προϊόντα.

Θα υπάρξει με τον τρόπο αυτό ένα αντίβαρο στην επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και στη συνεπακόλουθη μείωση της ζήτησης για επενδύσεις.

Οι επαφές

Όλα τα θέματα θα βρεθούν επί τάπητος από αυτό το μήνα στις προγραμματισμένες ετήσιες γενικές συνελεύσεις των μετόχων των τραπεζών, οι οποίες εφέτος θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Οι διοικήσεις τους θα έχουν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων, υπό το πρίσμα της εν εξελίξει κρίσης.

Αναλυτικότερα, το οικονομικό ημερολόγιο που έχουν γνωστοποιήσει οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι έχει ως εξής:

Γενικές συνελεύσεις:

•     Πειραιώς: 14/4
•     Eurobank: 30/4
•     Alpha Bank: 21/5
•     Εθνική: 30/5

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου και ενημέρωση αναλυτών:

•     Πειραιώς: 6/5
•     Eurobank: 8/5
•     Εθνική: 8/5
•     Alpha Bank: 9/5

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Δωδώνη: Πού κολλάει το deal με τους αδελφούς Σαράντη – Η απόσταση στο τίμημα 
Επιχειρήσεις |

«Κόλλησε» (;) η εξαγορά της Δωδώνης - Τα γκρίζα σημεία του deal με τους αδελφούς Σαράντη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες ο οικονομικός έλεγχος της Δωδώνης ΑΕ και πλέον οι υποψήφιοι αγοραστές πήραν στα χέρια τους όλα τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης

Dimand: Χτίζει νέο pipeline με έργα αξίας άνω του 1 δισ. – Τι συμβαίνει με Μινιόν και Πύργο Πειραιά
Ακίνητα |

Dimand: Χτίζει νέο pipeline έργων αξίας άνω του 1 δισ. – Τι συμβαίνει με Μινιόν και Πύργο Πειραιά

Για την πρόοδο των έργων που διαχειρίζεται, την ελληνική αγορά real estate αλλά και τις επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ μίλησε ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος

ΔΕΗ: Στα 18,50 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της η JP Morgan [πίνακας]
Επιχειρήσεις |

Στα 18,50 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της ΔΕΗ η JP Morgan [πίνακας]

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η ΔΕΗ φαίνεται σε τροχιά να πετύχει τους (επαναλαμβανόμενους) στόχους της για το 2025-27, καθώς το 65% των απαιτούμενων προς τον στόχο προσθηκών χωρητικότητας ΑΠΕ έχουν ήδη εξασφαλιστεί