Στον ψηφιακό «αέρα», πλήρως λειτουργική, βγαίνει άμεσα – πιθανώς και σήμερα – η πλατφόρμα του Διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που θα υποδέχεται αιτήματα επενδυτών για προσθήκη μπαταρίας σε ώριμα φωτοβολταϊκά έργα. Η ηλεκτρονική πύλη του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετώπιζε προβλήματα με συνέπεια να μην έχουν κατατεθεί αιτήσεις, παρότι η σχετική πρόβλεψη που επιτρέπει τους κατόχους ηλιακών σταθμών να εγκαθιστούν συσσωρευτές ενέργειας είχε προβλεφθεί προ πενταμήνου (νόμος 5151/2024).

Μάλιστα, με δεδομένη την καθυστέρηση λειτουργίας της πλατφόρμας, τα στενά χρονικά περιθώρια υποβολής αιτήσεων έως τις 30 Απριλίου και το γεγονός ότι μεσολαβούν και οι αργίες του Πάσχα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εξετάζει την προοπτική να δοθεί παράταση στη σχετική προθεσμία. Είναι αξιοσημείωτο ότι, για όσα έργα αποφασιστεί η προσθήκη μπαταρίας έχει προβλεφθεί από τον νόμο επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών.

Δηλαδή οι απαραίτητες βεβαιώσεις παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οριστική προσφορά σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο διανομής ή σύστημα μεταφοράς από τον ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα, οι αποφάσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία άδεια ή έγκριση θα τροποποιούνται αντιστοίχως, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα από τη στιγμή της υποβολής του σχετικού αιτήματος από τους κατόχους των αδειών των ηλιακών έργων.

Προσθήκη μπαταρίας σε φωτοβολταϊκά έργα και clusters πάρκων

Χρήση των προβλέψεων μπορούν να κάνουν έργα έως την κάλυψη συνολικού ορίου εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών 600 MW (μεγαβάτ), εκ των οποίων τα 300 MW αφορούν ηλιακούς σταθμούς συνδεδεμένους στον ΔΕΔΔΗΕ και τα άλλα 300 MW στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνει και τη δυνατότητα χρήσης του μέτρου και από clusters πάρκων (πολλοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί διαφορετικών επενδυτών συνδεδεμένοι στο ίδιο σημείο του ηλεκτρικού συστήματος), για τα οποία δεν έχει οριστεί κάποιο πλαφόν στη συνολική ισχύ τους. Αυτά μπορούν να προσθέσουν μπαταρία στο κοινό σημείο σύνδεσης, με στόχο την αποθήκευση της περίσσιας ενέργειας όταν υπάρχει υπερπαραγωγή και την έκχυσή της στο σύστημα μεταφοράς ρεύματος τις ώρες υψηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με τις ομαδικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την προσθήκη κοινόχρηστων μπαταριών στα έργα των clusters, στην πλατφόρμα του ΑΔΜΗΕ η οποία λειτουργεί δίχως προβλήματα, μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον από ομάδες φωτοβολταϊκών έργων για εγκατάσταση μπαταρίας και όχι τόσο από μεμονωμένα έργα.

Συνολικά, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί φαίνεται ότι προσεγγίζουν περίπου τα 1.500 MW εκ των οποίων το ένα τρίτο ήδη λειτουργεί. Αντιθέτως, ελάχιστες είναι οι αιτήσεις για προσθήκη μπαταρίας σε μεμονωμένα ηλιακά πάρκα καθώς, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν ασάφειες στο θεσμικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green