
Νέο πλήγμα δέχτηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η “απάντηση” της Κίνας στην αύξηση των δασμών των ΗΠΑ έφερε νέο κύμα πωλήσεων, υπό τον φόβο ότι ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου κλιμακώνεται επικίνδυνα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 3,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,92% στις 7.679 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,96% στις 19.679 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 3,34% στις 6.943 μονάδες.
Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε 4,1%, με τις μεγάλες τράπεζες να δέχονται ισχυρέςπιέσεις. Οι ελβετικές τράπεζες Julius Baer και UBS Group σημείωσαν πτώση 7% και 5,7%, αντίστοιχα. Η Barclays και η HSBC σημείωσαν πτώση 5,4% και 4,1%. Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas υποχώρησε 5%, και η δανική τράπεζα Danske Bank έχασε 4,8%.
Απώλειες 4,4% σημείωσε και ο κλάδος της υγείας. Η GN Store Nord σημείωσε πτώση 7,7%, ενώ απώλειες σημείωσαν και οι φαρμακευτικοί κολοσσοί, με τη Novartis να κλείνει στο -6,1%, την AstraZeneca στο -5,3% και τη Roche στο -5,2%.
Πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν βουτιά, με τις μετοχές του γαλλικού προμηθευτή ανταλλακτικών αυτοκινήτων Valeo να χάνουν 7,2%. Η Stellantis υποχώρησε κατά 4,1%, ενώ οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Porsche και BMW σημείωσαν απώλειες άνω του 1%.
Κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος
Ένας κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος αναμένεται να έχει βαθύ αντίκτυπο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιαίτερα δεδομένης της υψηλής διασύνδεσης των αλυσίδων εφοδιασμού και της μεγάλης εξάρτησης από τις παραγωγικές δραστηριότητες σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Μάλιστα, οι ανησυχίες εντάθηκαν εκ νέου μετά τις σχετικές απαντήσεις τόσο από την Κίνα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους δασμούς του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς έως και 104% στα κινεζικά προϊόντα μαζί με φόρους εισαγωγών σε περίπου 60 εμπορικούς εταίρους που έχουν εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα όμως ετοιμάζει την αντεπίθεση της, διακηρύσσοντας τα σχέδιά της να «παλέψει μέχρι το τέλος».
Και μέσα στο κλίμα αυτό, οι traders αλλάζουν τα στοιχήματά τους, προβλέποντας νέες μειώσεις επιτοκίων το προσεχές διάστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Federal Reserve. Και κάποιοι προχωρούν ακόμα περαιτέρω, προβάλλοντας το αφήγημα ακόμα και μίας έκτακτης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πριν από τον Μάιο.
Το πρώτο τεστ έρχεται από ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα (17 Απριλίου) και μετά πάλι τον Ιούνιο, με τους επενδυτές να ποντάρουν ότι και στις δύο συναντήσεις θα μειώσει το κόστος δανεισμού.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσωσε στο τέλος τις 1.500 μονάδες
Έντονη μεταβλητότητα και μεγάλες διακυμάνσεις εμφάνισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, υπό το βάρος της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και της ματαίωσης των προσδοκιών για μια πιθανή αναβάθμιση από τον οίκο FTSE Russell.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,69% στις 1.528,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.496,42 μονάδων (-4,72%) και 1.552,29 μονάδων (-1,16%). Ο τζίρος ανήλθε στα 259,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 60,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5 εκατ. τεμάχια αξίας 22,4 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,78% στις 3.375,66 μονάδες, ενώ στο -2,88% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.362,85 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,14% στις 1.395,66 μονάδες.


Latest News

Ανοδική «ανάσα» για τη wall Street έφεραν οι εξαιρέσεις τους δασμούς - Η αβεβαιότητα παραμένει
Οι επενδυτές αναθάρρησαν μετά την εξαίρεση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών ωθώντας υψηλότερα τη Wall Street

Σε αχαρτογράφητα ύδατα οι διεθνείς αγορές και… το δολάριο
Τι αναφέρει η Deutsche Bank για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δυναμική των διεθνών αγορών

Φρένο στο πενθήμερο sell off των αμερικανικών ομολόγων
Οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 3 έως 8 μονάδες βάσης σε όλες τις διάρκειες

Άλμα άνω του 2% στις ευρωαγορές - Ξεχώρισε η Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 2,60% και έκλεισε στις 499, 88 μονάδες

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της

Τεχνολογική ώθηση λαμβάνει η Wall Street
Σημαντική ώθηση δίνει στη Wall Street ο κλάδος τεχνολογίας μετά και την απόφαση του Τραμπ να εξαιρέσει ορισμένα προϊόντα του από τους δασμούς

Κερδίζει η Ευρώπη τις ΗΠΑ στα ασφαλή καταφύγια; - Οι εκτιμήσεις για ευρώ και Bunds
Η δασμολογική πολιτική του Τραμπ και η αβεβαιότητα που προκαλεί δημιουργούν ρωγμές στην αξιοπιστία του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται