Εντείνεται το sell off στα αμερικανικά ομόλογα, καθώς κλιμακώνεται ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με την επιβολή αμοιβαίων δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ. Η πτώση στα αμερικανικά ομόλογα συμπαρέσυρε τους ομολογιακούς τίτλους παγκοσμίως, καθώς το αμερικανικό χρέος αποδυναμώνεται ως ασφαλές καταφύγιο και οι επενδυτές στρέφονται στα μετρητά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 4,417% ήταν αυξημένη κατά 20 μονάδες βάσης στην Ασία και περίπου 60 μονάδες βάσης από το χαμηλό της Δευτέρας.

Η απόδοση των 30ετών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε έως και 25 μονάδες βάσης σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2023, αυξάνοντας την άνοδό της αυτή την εβδομάδα σε πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα. Η απόδοση βρέθηκε πάνω από το 5% και αν διατηρηθεί θα αποτελεί το πιο βαρύ ξεπούλημα από το 1981.

Το sell off πέρασε στις αγορές ομολόγων άλλων χωρών με τις αποδόσεις αναφοράς στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία να εκτοξεύονται και τα futures των γαλλικών ομολόγων να υποχωρούν.

Ξεθωριάζει το χαρακτηριστικό του ασφαλούς καταφυγίου;

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα λειτουργούν ως ασφαλές καταφύγιο και πρόσφατα μάλιστα προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον όταν οι δασμοί Τραμπ βύθισαν στο κόκκινο της χρηματιστηριακές αγορές, στέλνοντας την απόδοση του δεκαετούς κάτω από το 4%. Ωστόσο αυτό χαρακτηριστικό τους ξεθωριάζει καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που θα τροφοδοτηθούν από τους δασμούς θα «δέσουν» τα χέρια της Federal Rererve όσον αφορά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Η στροφή των επενδυτών σε μετρητά, οι διαταραχές στην αμερικανική αγορά swap, οι εικασίες για πωλήσεις αμερικανικού χρέους από το εξωτερικό αλλά και οι πωλήσεις από hedge funds, κρύβονται επίσης πίσω από το ξεπούλημα. Επιπλέον, η τελευταία δημοπρασία ομολόγων κατέγραψε χαμηλό ενδιαφέρον.

«Πρόκειται για μια πώληση των κρατικών ομολόγων» εξηγεί στο Bloomberg ο Calvin Yeoh, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο hedge fund Blue Edge Advisors Pte. ο οποίος πουλάει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης 20 έως 30ετών κρατικών ομολόγων. «Είναι σαν γλυπτική πάγου σε πυρκαγιά δάσους, ό,τι φαινόταν καλό πριν από ένα δευτερόλεπτο έχει πλέον εξαφανιστεί».

«Το sell-off των αμερικανικών ομολόγων μπορεί να σηματοδοτεί μια αλλαγή καθεστώτος, σύμφωνα με την οποία τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα δεν αποτελούν πλέον το παγκόσμιο ασφαλές καταφύγιο σταθερού εισοδήματος» υπογραμμίζει στο Reuters ο Ben Wiltshire, στρατηγικός αναλυτής του γραφείου συναλλαγών επιτοκίων G10 της Citi.

Οι πωλήσεις των hedge funds

Για τους γνώστες της αγοράς τα προειδοποιητικά σήματα αναβόσβηναν εδώ και μερικές ημέρες, καθώς τα spreads μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και των επιτοκίων swap στη διατραπεζική αγορά κατέρρευσαν υπό το βάρος των πωλήσεων ομολόγων.

Τα hedge funds βρέθηκαν στο επίκεντρο, καθώς είχαν δανειστεί χρήματα για να ποντάρουν σε συνήθως μικρές διαφορές μεταξύ των τιμών μετρητών και των τιμών των προθεσμιακών συμβολαίων. Οι δανειστές τους δεν μπορούσαν να αντέξουν το «εμπόριο βάσης» – μεγάλες θέσεις που στοιχημάτιζαν στις άνωθεν αναφερόμενες διαφορές, καθώς οι αγορές άρχισαν να ταλαντεύονται από τα πρωτοσέλιδα των δασμών.

«Όταν ο βασικός χρηματιστής αρχίσει να σφίγγει τις βίδες από την άποψη ότι ζητά περισσότερα περιθώρια ή λέει ότι δεν μπορώ να σας δανείσω περισσότερα χρήματα, τότε αυτοί οι τύποι προφανώς θα πρέπει να πουλήσουν» εξηγεί στο Reuters ο Mukesh Dave, επικεφαλής επενδύσεων στην Aravali Asset Management,  παγκόσμιο fund arbitrage με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Καμπανάκι από την τελευταία δημοπρασία του υπουργείου Οικονομικών

Χθες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε δημοπρασία βραχυπρόθεσμων ομολόγων ύψους 58 δισ. δολαρίων. Η δημοπρασία απέφερε υψηλότερη από την αναμενόμενη απόδοση και οι αντιπρόσωποι – τράπεζες που είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν κάθε προσφορά που δεν απορροφάται από άλλους επενδυτές – απορρόφησαν το 20,7% της προσφοράς, το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2023,  όπως εξήγησε στους Finacial Times o Vail Hartman της BMO Capital Markets.

Αυτή η απογοητευτική συμφωνία εκτιμάται ότι θα ρίξει  σκιά στις επερχόμενες δημοπρασίες αυτής της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων των 39 δισ. δολαρίων των 10ετών ομολόγων που προσφέρονται σήμερα Τετάρτη και των 22 δισ. δολαρίων των 30ετών ομολόγων την Πέμπτη.
Η αδύναμη δημοπρασία ενισχύει επίσης τους φόβους ότι οι ξένοι επενδυτές απομακρύνονται από το κρατικό χρέος των ΗΠΑ, σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για τα υψηλά επίπεδα χρέους της Αμερικής και τη στοχοποίηση από την κυβέρνηση Τραμπ κυβερνητικών θεσμών, όπως οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές.

Τι μπορεί να απαντήσει η Κίνα στους δασμούς

Η Τετάρτη σηματοδότησε ένα ακόμη ορόσημο στον εμπορικό πόλεμο, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοκ για την παγκόσμια οικονομία. Επιβάλλει εισφορές στην Κίνα που φτάνουν το 104% μαζί με φόρους εισαγωγής σε περίπου 60 εμπορικούς εταίρους που έχουν εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ.

«Οι τεράστιες κινήσεις στα αμερικανικά ομόλογα έρχονται καθώς τίθενται σε ισχύ οι σαρωτικοί δασμοί του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου 104% της Κίνας.» σημειώνει ο Daniel Tan, διευθυντής χαρτοφυλακίου, στο Grasshopper Asset Management, Σιγκαπούρη. «Για να αναγκάσει τον Τραμπ να διαπραγματευτεί η Κίνα μπορεί να εφαρμόσει τα εξής : 1) να αυξήσει ξανά τους νέους δασμούς 34% στις αμερικανικές εξαγωγές 2) να περιορίσει τις κινεζικές εξαγωγές σπάνιων γαιών 3) να αποδυναμώσει το γιουάν, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου του Τραμπ το 2018 4) να πουλήσει τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ που κατέχει ύψους περίπου 760 δισ. δολαρίων.

«Επιπλέον η πρόσφατη δημοπρασία κρατικών ομολόγων συνάντησε αδύναμη ζήτηση εν μέσω δημοσιονομικού κινδύνου και ξένου ντάμπινγκ σε αντίποινα για τους δασμούς. Το ευαίσθητο στην πολιτική διετές ομόλογο υπεραποδίδει έναντι της υπόλοιπης καμπύλης του αμερικανικού δημοσίου εν μέσω εικασιών ότι η Fed πρέπει να δράσει πριν από μια πιθανή ύφεση των ΗΠΑ παρά τον κολλώδη πληθωρισμό. Δύο περικοπές έχουν τιμολογηθεί για τις συνεδριάσεις της FOMC τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και τέσσερις περικοπές για το υπόλοιπο του έτους».

Κίνα και Ιαπωνία μειώνουν τις θέσεις τους σε αμερικανικά ομόλογα

Ορισμένοι επενδυτές υπέθεσαν ότι οι διαχειριστές παγκόσμιων αποθεματικών, για παράδειγμα η Κίνα, θα μπορούσαν να επανεκτιμήσουν τις θέσεις τους σε κρατικό χρέος των ΗΠΑ, δεδομένου του σεισμικού αντίκτυπου των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ιαπωνία μειώνουν εδώ και αρκετό καιρό τις τοποθετήσεις τους σε κρατικά ομόλογα, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Η Κίνα μπορεί να τα πουλάει σε αντίποινα για τους δασμούς», δήλωσε ο Kenichiro Kitamura, γενικός διευθυντής του τμήματος επενδυτικού σχεδιασμού και έρευνας της Meiji Yasuda στο Τόκιο. Τα κρατικά ομόλογα «κινούνται λόγω πολιτικών παραγόντων και όχι λόγω προσφοράς και ζήτησης, οπότε προς το παρόν θα περιμένω να δω. Είναι δύσκολο να εμπλακούμε αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2024 η Ιαπωνία έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στο αμερικανικό χρέος, καθώς κατείχε ομόλογα αξίας, 1,099 τρισ. δολαρίων. Ακολουθεί η Κίνα με ομόλογα αξίας 786, 6 δισ δολαρίων και η Βρετανία με 765,6 δισ. δολάρια.

Τέλος, το αμερικανικό δολάριο, που θεωρείται παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο υποχωρεί στις διεθνείς αγορές. Μια κίνηση που δεν είναι συνηθισμένη καθώς όταν ενισχύονται οι αποδόσεις των ομολόγων το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά. Ενίσχυσε τα κέρδη άλλων ασφαλών καταφυγίων όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο, τα οποία κατέγραφαν άνοδο που ξεπέρασε το 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Wall Street: Η καλύτερη εβδομάδα από το 2023 καθώς η πτώση των ομολόγων ανακόπηκε
Wall Street |

Το φρένο στα ομόλογα έφερε την καλύτερη εβδομάδα στη Wall Street από το 2023

Η μεταβλητότητα δείχνει ελάχιστα σημάδια αποκλιμάκωσης, καθώς η ταχέως εξελισσόμενη εμπορική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί το καθεστώς των ΗΠΑ ως το ασφαλές καταφύγιο του κόσμου