Δεν θα επιτρέψει την απότομη πτώση του γιουάν η κεντρική τράπεζα της Κίνας και ζήτησε από τις μεγάλες κρατικές τράπεζες να μειώσουν τις αγορές δολαρίων ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η οδηγία των αρχών έρχεται καθώς το γιουάν αντιμετωπίζει ισχυρές πτωτικές πιέσεις μετά τους μαζικούς δασμούς των ΗΠΑ στις κινεζικές εξαγωγές και τις κινήσεις αντιποίνων του Πεκίνου.

Η καθοδήγηση παραθύρου

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έστειλε την καθοδήγηση παραθύρου (window guidance),το εργαλείο άτυπης πληροφόρησης για τη διαχείριση της πολιτικής γύρω από τις αγορές, στις κρατικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα, ζητώντας τους να συγκρατήσουν τις αγορές δολαρίων ΗΠΑ για τους ιδιόκτητους λογαριασμούς τους, ανέφεραν τρεις πηγές.

Οι μεγάλες τράπεζες έλαβαν επίσης εντολή να εντείνουν τους ελέγχους κατά την εκτέλεση εντολών αγοράς δολαρίων για τους πελάτες τους, ανέφερε μια από τις πηγές, σε μια κίνηση που οι αγορές ερμηνεύουν ως έναν τρόπο για να περιορίσει η κεντρική τράπεζα τις κερδοσκοπικές συναλλαγές.

Οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της χώρας πουλούσαν δολάρια και αγόρασαν γιουάν επιθετικά για να επιβραδύνουν τον ρυθμό της πτώσης του γιουάν στην χερσαία αγορά spot την Τετάρτη, ανέφεραν δύο διαφορετικές πηγές.

Το γιουάν της Κίνας έχει χάσει περίπου 1,3% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα και διαμορφώθηκε τελευταία φορά στα 7,35 ανά δολάριο την Τετάρτη, ενώ το αντίστοιχο υπεράκτιο νόμισμα σημείωσε χαμηλό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν θα καταφύγει σε υποτίμηση του γιουάν για να αμβλύνει το πλήγμα από τους δασμούς στις εξαγωγές και την ευρύτερη οικονομία, δήλωσαν στο Reuters τρεις σύμβουλοι πολιτικής και ένας άλλος τραπεζίτης που γνωρίζει τις σκέψεις της κεντρικής τράπεζας.

«Μια απότομη υποτίμηση δεν θα συμβεί, καθώς αυτό θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη της αγοράς, αλλά μια μέτρια υποτίμηση θα βοηθήσει τις εξαγωγές», δήλωσε ένας από τους συμβούλους πολιτικής.

«Θα πρέπει επίσης να βοηθήσουμε τις βασικές επιχειρήσεις μέσω επιδοτήσεων, φορολογικών εκπτώσεων ή διαφοροποίησης της αγοράς».

Εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος

Οι «αμοιβαίοι» δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δεκάδες χώρες τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων των δασμών 104% σε κινεζικά προϊόντα, βαθαίνοντας τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμό του.

Ένα ασθενέστερο γουάν θα έκανε τις εξαγωγές φθηνότερες και θα ανακούφιζε κάποιες πιέσεις στο εμπόριο της Κίνας και την ευρύτερη οικονομία, αλλά μια απότομη υποτίμηση θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ανεπιθύμητες πιέσεις εκροής κεφαλαίων και να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ανέφεραν αναλυτές.

Οι εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται να επιτρέψει κάτι τέτοιο αναζωπυρώθηκε αυτή την εβδομάδα καθώς η PBOC χαλάρωσε ελαφρώς τη λαβή της στο νόμισμα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) αποκλιμάκωσε το ημερήσιο επιτόκιο αναφοράς του γιουάν για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, αλλά μετρίασε τον ρυθμό της προσαρμογής.

Η τράπεζα επέτρεψε στην επίσημη μέση τιμή καθοδήγησής της, γύρω από την οποία η ημερήσια τιμή spot επιτρέπεται να κινείται σε μια ζώνη 2%, να εξασθενήσει πέρα από το βασικό όριο για πρώτη φορά από το 2023.

«Είμαστε της άποψης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να προτιμούν να διατηρήσουν κάποιο βαθμό μετρημένης σταθερότητας του γουάν», δήλωσε ο Christopher Wong, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος και επιτοκίων στην OCBC Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Wall Street: Η καλύτερη εβδομάδα από το 2023 καθώς η πτώση των ομολόγων ανακόπηκε
Wall Street |

Το φρένο στα ομόλογα έφερε την καλύτερη εβδομάδα στη Wall Street από το 2023

Η μεταβλητότητα δείχνει ελάχιστα σημάδια αποκλιμάκωσης, καθώς η ταχέως εξελισσόμενη εμπορική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί το καθεστώς των ΗΠΑ ως το ασφαλές καταφύγιο του κόσμου