
Τα δισεκατομμύρια που χάνονται αυτές τις μέρες στις αγορές δεν είναι τίποτα άλλο από την προσαρμογή των εκτιμήσεων των επενδυτών στο νέο μειωμένο επίπεδο εταιρικής κερδοφορίας των εταιρειών, που θα φέρει το νέο παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον.
Όλα διορθώνουν προς τα κάτω, όσο εξελίσσονται οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς. Η ισορροπία ακόμα αναζητείται. Προεξοφλείται η ύφεση που έρχεται, την οποία πρώτα θα πληρώσει η καρδιά της οικονομίας, η επιχείρηση, και στη συνέχεια θα επεκταθεί στις ζωές όλων μας.
Είναι σαφές ότι και στην περίπτωση της Ελλάδας, οι επιχειρήσεις, οι πιο ευνοημένες της τελευταίας πενταετίας, κινδυνεύουν περισσότερο να χτυπηθούν. Ως εκ τούτου ορθώς, σχεδόν το σύνολο των παρεμβάσεων που πρέπει να τρέξουν το επόμενο διάστημα, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, αφορούν αυτές.
Η ανάγκη να τρέξει η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τη μείωση της γραφειοκρατίας, η ψηφιοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών της Δικαιοσύνης, τα χωροταξικά για ενέργεια και ορυκτές πρώτες ύλες, αλλά και οι χρήσεις γης, υπήρχαν και πριν από τους δασμούς Τραμπ.
Είναι θετικό ωστόσο ότι η κυβέρνηση αποφασίζει τώρα, αντί απλώς να ανησυχεί για όσα συμβαίνουν όπως συνήθως κάνουν στα δύσκολα οι ελληνικές κυβερνήσεις, να πατήσει γκάζι με στόχο να συγκρατήσει τις απώλειες και να περιορίσει τη σφοδρότητα του χτυπήματος που έρχεται.
Την ίδια ώρα έρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην πιο σωστή στιγμή, για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, μας λέει σε όσο πιο απλή γλώσσα γίνεται, ότι τα πάμε καλά σε πολλά πράγματα, έχουμε ακόμα τις γνωστές μας διαρθρωτικές αδυναμίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το κλίμα περαιτέρω αύξησης των δαπανών για συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το θέμα των δασμών, βλέπει μεγάλη ανάπτυξη πάνω από 2%, ισχυρές επιδόσεις στα δημόσια έσοδα ως αποτέλεσμα εν μέρει από τη φοροδιαφυγή και ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
Ανησυχούν όμως οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ για χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες που δημιουργούν εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και επισημαίνουν κάτι που από την κυβέρνηση δεν ακούγεται: ότι οι δημόσιες δαπάνες για μισθούς και συντάξεις παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με τις χώρες της ευρωζώνης. Μπορούμε να δίνουμε περισσότερα από ό,τι αντέχουμε;
Το επόμενο διάστημα, αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά προς το καλύτερο, θα δοκιμαστεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως η βιωσιμότητα κραταιών επιχειρήσεων. Οι πιο μικρές και αδύναμες θα κινδυνέψουν ακόμα περισσότερο. Αυτοί είναι οι αιμοδότες των κρατικών ταμείων, εκεί δημιουργείται ο πλούτος, εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη απασχόληση. Η στήριξή τους είναι το πρώτο μέλημα όλων, προκειμένου να σταθούν όρθιες και μαζί οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.
Η συζήτηση γύρω από την οικονομία έχει αλλάξει μέσα σε λίγες μέρες. Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρή, πολύ ισχυρότερη των περισσότερων της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά θα δοκιμαστεί και αυτή. Στο πλαίσιο αυτό η στροφή των χρηματοδοτικών εργαλείων σε τομείς με ισχυρούς πολλαπλασιαστές στην οικονομία όπως συστήνει και το ΔΝΤ, αποτελεί μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ.


Latest News

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής

Οι επτά εμπορικοί πόλεμοι Ευρώπης – ΗΠΑ, από το 1963
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξυπνά παλιούς δαίμονες, γεμάτους κοτόπουλα, μπανάνες, αεροπλάνα και κρέατα…

Ανοιξιάτικα αναγνώσματα
Ολοι περιμένουν να δουν χειρισμούς στο πεδίο, από ελληνική πλευράς, ούτε ευχολόγια ούτε ωραιοποιήσεις για το αποτύπωμα των δασμών Τραμπ

Πώς, πόσο και γιατί θα αυξηθεί το κόστος ζωής με τους αμερικανικούς δασμούς
Γιατί γίνεται και ελληνικό το πρόβλημα των δασμών - Αν και ο αρχικός αντίκτυπος της ανόδου των τιμών θα επηρεάσει τους Αμερικανούς, οι βιομηχανίες θα περάσουν την επιβάρυνση σε όλες τις αγορές τους

Γιατί είναι σημαντικό να τρέξουμε τα data centers
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι χαρακτηριστικό

Επέστρεψε το ρίσκο
Πρέπει να προσέξουμε σε αυτή τη φάση διπλά και τρίδιπλα τις κινήσεις μας...

Δασμοί: Μήπως ο λύκος παραμονεύει αλλού;
Οι αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου μήπως τελικά αποσκοπούν σε μια ριζική επαναθεώρηση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος;

Με «εγκληματική» παραποίηση της πραγματικότητας η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός παραπέμπεται σε δίκη για δύο πλημμελήματα
Πλήθος ερωτημάτων προκύπτουν για την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να παραπέμψει σε δίκη τη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τα έωλα επιχειρήματα του κατηγορητηρίου και η πολιτική στόχευση εις βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη