
Σήμερα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι «αμοιβαίοι» δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών δασμών 104% σε κινεζικά προϊόντα, βαθαίνοντας τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμό του.
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε νέους επιπλέον δασμούς της τάξης του 50% τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εκτός εάν το Πεκίνο αποσύρει τους δασμούς της τάξης του 34% που επέβαλε ως αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα. Οι νέοι δασμοί στέλνουν τον λογαριασμό στο 104% για τα κινεζικά προϊόντα που μπαίνουν στην αγορά των ΗΠΑ.
Η απάντηση της Κίνας
Η κυβέρνηση της Κίνας απάντησε ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους» αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εκβιασμό» και είπε ότι οι απειλές του Τραμπ είναι ένα «λάθος πάνω σε λάθος».
Το Πεκίνο δεσμεύτηκε να «λάβει αποφασιστικά αντίμετρα», προσθέτοντας: «Η Κίνα θα παλέψει μέχρι τέλους αν η πλευρά των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τη λάθος πορεία».
Η σκληρή δασμολογική πολιτική του Τραμπ έχουν κλονίσει την παγκόσμια εμπορική τάξη που διατηρείται εδώ και δεκαετίες, έχουν εγείρει φόβους για ύφεση και έχουν οδηγήσει τα χρηματιστήρια σε πτώση.
Στο κόκκινο οι αγορές
Ο S&P έκλεισε κάτω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο την Τρίτη και πλησιάζει σε bear market, που ορίζεται ως 20% κάτω από το πιο πρόσφατο υψηλό του.
Οι εταιρείες του S&P 500 έχουν χάσει 5,8 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από τότε που ο Τραμπ παρουσίασε τους δασμούς την περασμένη Τετάρτη, τη βαθύτερη τετραήμερη απώλεια από τη δημιουργία του δείκτη αναφοράς τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Το ξεπούλημα στις ασιατικές αγορές συνεχίστηκε την Τετάρτη μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί πάνω από 3% και το νόμισμα γουόν της Νότιας Κορέας να διολισθαίνει σε χαμηλό 16 ετών. Τα αμερικανικά χρηματιστηριακά συμβόλαια έδειχναν επίσης ότι η Wall Street θα σημειώσει την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών.
Οι διαπραγματεύσεις
Ο Τραμπ έχει στείλει διφορούμενα μηνύματα σχετικά με το αν οι δασμοί θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα, περιγράφοντάς τους ως «μόνιμους» αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι πιέζουν άλλους ηγέτες να ζητήσουν διαπραγματεύσεις.
«Έχουμε πολλές χώρες που έρχονται και θέλουν να κάνουν συμφωνίες», δήλωσε σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου το απόγευμα της Τρίτης. Σε μεταγενέστερη εκδήλωση δήλωσε ότι αναμένει ότι και η Κίνα θα επιδιώξει συμφωνία.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προγραμματίσει συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, δύο στενούς συμμάχους και σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί την Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.
Η προοπτική των συμφωνιών με άλλες χώρες είχε ωθήσει τα χρηματιστήρια προς τα πάνω νωρίτερα την Τρίτη, αλλά οι αμερικανικές μετοχές είχαν εκχωρήσει τα κέρδη τους μέχρι το τέλος της ημέρας διαπραγμάτευσης.
Ο πληθωρισμός
Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές για τα πάντα, από αθλητικά παπούτσια μέχρι κρασί, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου.
Οι πλήρεις επιπτώσεις των δασμών της Τετάρτης μπορεί να μην γίνουν αισθητές για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς τα εμπορεύματα που βρίσκονται ήδη υπό διαμετακόμιση από τα μεσάνυχτα θα εξαιρεθούν από τις νέες επιβαρύνσεις, εφόσον φθάσουν στις ΗΠΑ έως τις 27 Μαΐου.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών αναμένουν ότι οι τιμές των ειδών καθημερινής χρήσης θα αυξηθούν τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.
Οι προηγούμενοι οριζόντιοι δασμοί 10% του Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές από πολλές χώρες άρχισαν το Σάββατο. Ο τελευταίος γύρος δασμών, που τέθηκε σε ισχύ στις 12:01 π.μ. ώρα Ελλάδας (0401 GMT), έχει στόχο τις χώρες που «κλέβουν» τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ.
Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει πολλούς από τους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία χτυπήθηκε με δασμό 20%. Το Βιετνάμ, το οποίο επωφελήθηκε από τη μετατόπιση των αμερικανικών αλυσίδων εφοδιασμού μακριά από την Κίνα κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου του Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του με το Πεκίνο, αντιμετωπίζει δασμό 46%.


Latest News

Χρειάζεται κάθε εταιρεία ένα... βουνό μετρητών όπως αυτό του Μπάφετ; - Ανάλυση Economist
Το 2024, ο βιομηχανικός όμιλος του Μπάφετ, Berkshire Hathaway, πούλησε μετοχές συνολικής αξίας 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Δασμοί Τραμπ: Τα πιο περιζήτητα κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ – Από… ανεμιστήρες μέχρι κούκλες Barbie
Οι δασμοί Τραμπ έχουν το τίμημά τους σε όσους Αμερικανούς ελπίζουν να αγοράσουν παιχνίδια που θα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές

Ινδία: Οι πελάτες λιανικής και οι ταξιδιώτες πιο εκτεθειμένοι στους δασμούς Τραμπ
Ποιοι είναι οι πιο εκτεθειμένοι, στις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ, κλάδοι της Ινδίας που ενδέχεται να καταφύγουν σε περικοπές κόστους

Οι δύο κορυφαίες χαλυβουργίες της Ν. Κορέας συνασπίζονται για νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ
Η συνεργασία θα αντιπροσωπεύει μια εταιρική σχέση ορόσημο με στόχο την αντιμετώπιση των αμερικανικών δασμών 25% στον χάλυβα

Η εκδίκηση του... φραπέ - Οι τιμές ανεβαίνουν, οι παραγωγοί πλουτίζουν;
Το πλήγμα στη Robusta, οι εξαγωγές καφέ του Βιετνάμ, η ζήτηση για στιγμιαίο καφέ και οι δασμοί Τραμπ - Ο ρόλος των καλλιεργητών

Δασμοί Τραμπ: Το καμπανάκι από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις γίνονται πιο επιφυλακτικοί εν όψει των δασμών

Έρχεται «πόνος» από τους δασμούς Τραμπ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Το ανυπέρβλητο εμπόδιο
Αναπτυσσόμενες οικονομίες με μισθούς λίγων δολαρίων την ημέρα, καλούνται να γεφυρώσουν το εμπορικό χάσμα με τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Το οικονομικό ημερολόγιο της εβδομάδας που έρχεται: Τα βλέμματα στην ΕΚΤ και στον Καναδά
Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα της παγκόσμιας οικονομίας την εβδομάδα που έρχεται

Νίκη στο... παρά πέντε για την Apple - Γλίτωσε τη μεγαλύτερη κρίση από την πανδημία
Πριν από την τελευταία εξαίρεση, η Apple είχε προσαρμόσει την εφοδιαστική της αλυσίδα ώστε να κατασκευάζει περισσότερα iPhones για τις ΗΠΑ στην Ινδία

Δυναστεία των Brenninkmeijers: Πώς μια οικογενειακή αυτοκρατορία 39 δισ. ευρώ «ανοίγεται» σε ξένους επενδυτές
Η δυναστεία των Brenninkmeijers, της αλυσίδας λιανικής C&A, απορρίπτει τη συνηθισμένη της μυστικότητα για να προσελκύσει περισσότερους εξωτερικούς επενδυτές, επιδιώκοντας τον διπλασιασμό των διαχειρίσιμων περιουσιακών της στοιχείων