Οι δασμοί του Τραμπ και οι συνέπειές τους οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να απευθυνθεί στην Κίνα. Ειδικότερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε την Τρίτη με τον κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ, για να ζητήσει τη βοήθεια του Πεκίνου στον εντοπισμό ενός κύματος κινεζικών εισαγωγών προς την ΕΕ μετά την αύξηση των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα.

Η επικοινωνία αυτή έγινε πριν ο Τραμπ ανακοινώσει την Τετάρτη ότι αυξάνει τους δασμούς στην Κίνα στο 104%.

Η Κίνα έχει υποσχεθεί να «πολεμήσει μέχρι τέλους» εναντίον της Ουάσιγκτον σε μια κλιμακούμενη αναμέτρηση με τον Τραμπ και όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι η αντίδρασή της στη νέα κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ.

Η πρόκληση για την ΕΕ -όπως και στον εμπορικό πόλεμο της πρώτης θητείας του Τραμπ- είναι ότι τα αγαθά που θα μένουν εκτός ΗΠΑ θα ρέουν γρήγορα προς νέες αγορές στην ΕΕ, ανοίγοντας τους κινδύνους ενός ακόμη βαθύτερου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Τι συζήτησαν

Φον Ντερ Λάιεν και Λι Τσιανγκ συζήτησαν «τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την παρακολούθηση πιθανών εμπορικών εκτροπών και τη διασφάλιση της δέουσας αντιμετώπισης των όποιων εξελίξεων».

Σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματικής πρωτοβουλίας με την Κίνα, η ΕΕ θα πρέπει πιθανότατα να θεσπίσει «μέτρα διασφάλισης», τα οποία είναι ειδικοί δασμοί που αποσκοπούν στο μπλοκάρισμα ξαφνικών εκτροπών των εμπορικών ροών

«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της Κίνας στην αντιμετώπιση της πιθανής εκτροπής του εμπορίου που προκαλείται από τους δασμούς, ιδίως σε τομείς που έχουν ήδη πληγεί από την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία.

Η επαφή με την Κίνα έγινε μόλις μία ημέρα αφότου ο επικεφαλής του εμπορίου της ΕΕ Maroš Šefčovič ανακοίνωσε στο Λουξεμβούργο τη σύσταση ευρωπαϊκής ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση των εκτροπών, μετά τη συνάντηση με τους 27 υπουργούς εμπορίου του μπλοκ.

Σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματικής πρωτοβουλίας με την Κίνα, η ΕΕ θα πρέπει πιθανότατα να θεσπίσει «μέτρα διασφάλισης», τα οποία είναι ειδικοί δασμοί που αποσκοπούν στο μπλοκάρισμα ξαφνικών εκτροπών των εμπορικών ροών, όπως μεταδίδει το Politico.

Η ΕΕ και η Κίνα έχουν μια ακανθώδη σχέση όσον αφορά το εμπόριο. Οι Βρυξέλλες εδώ και χρόνια εγκαλούν το Πεκίνο ότι προχωρά σε ισχυρές επιδοτήσεις των γιγαντιαίων εξαγωγικών βιομηχανιών του, όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι μπαταρίες.

Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζοντας έναν κοινό αντίπαλο στην Ουάσιγκτον, η φον ντερ Λάιεν «τόνισε την ευθύνη της Ευρώπης και της Κίνας, ως δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, να υποστηρίξουν ένα ισχυρό μεταρρυθμισμένο εμπορικό σύστημα, ελεύθερο, δίκαιο και θεμελιωμένο σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού».

Πηγή: in.gr 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Δυναστεία των Brenninkmeijers: Πώς μια οικογενειακή αυτοκρατορία 39 δισ. ευρώ «ανοίγεται» σε ξένους επενδυτές
Διεθνή |

Δυναστεία των Brenninkmeijers: Πώς μια οικογενειακή αυτοκρατορία 39 δισ. ευρώ «ανοίγεται» σε ξένους επενδυτές

Η δυναστεία των Brenninkmeijers, της αλυσίδας λιανικής C&A, απορρίπτει τη συνηθισμένη της μυστικότητα για να προσελκύσει περισσότερους εξωτερικούς επενδυτές, επιδιώκοντας τον διπλασιασμό των διαχειρίσιμων περιουσιακών της στοιχείων