
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έδωσε έμφαση στη σημασία της τεκμηριωμένης πολιτικής και της ανάγκης στρατηγικής δράσης και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα φαταλιστικό στις προοπτικές και το μέλλον μας – εμείς το διαμορφώνουμε». Επεσήμανε ότι το Φόρουμ προσφέρει τη δυνατότητα για στοχασμό και συντονισμό, «ώστε να δούμε πώς θα διαμορφώσουμε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον».
Ανατρέχοντας στην ιστορική αποστολή του ΟΟΣΑ, σημείωσε ότι επί 64 χρόνια, ο Οργανισμός προσφέρει εργαλεία πολιτικής που βασίζονται σε δεδομένα και τεκμήρια, ενισχύοντας την ικανότητα λήψης βέλτιστων αποφάσεων. «Η αποστολή μας είναι διαρκής: να προσφέρουμε καλύτερες πολιτικές μέσω της γνώσης, των αριθμών και των αποδείξεων».
Υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις καθίστανται ολοένα και πιο δύσκολες, λόγω της πολυπλοκότητας του διεθνούς περιβάλλοντος. Ανέφερε ότι τον Ιούνιο ο ΟΟΣΑ θα παρουσιάσει αναλυτικά τις επιπτώσεις από τους δασμούς, προβλέποντας ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Ειδικά για την Ελλάδα, σημείωσε ότι πρόκειται για μια μικρή και εξωστρεφή οικονομία, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις διεθνείς διακυμάνσεις, τόσο ως προς την ανάπτυξη όσο και ως προς τον πληθωρισμό. Ωστόσο, εκτίμησε ότι σε περίπτωση αποκλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, μπορεί να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές και επενδυτικές προοπτικές.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η Ε.Ε. να ενισχύσει περαιτέρω το πλαίσιο της ενιαίας αγοράς, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, όπου –όπως είπε– υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Τόνισε τη σημασία της συνεχούς επένδυσης στην καινοτομία, και ειδικότερα της διάχυσης και υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία μπορεί να ενισχύσει καθοριστικά την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού.
Κλείνοντας, αναγνώρισε ότι επικρατεί ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, αλλά πρόσθεσε με έμφαση ότι «υπάρχει περιθώριο για αισιοδοξία». «Διαθέτουμε τα εργαλεία για να θέσουμε σήμερα τα θεμέλια ενός καλύτερου κόσμου – τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε», δήλωσε.


Latest News

Ο Τραμπ εξαιρεί τηλέφωνα, υπολογιστές και τσιπ από τους νέους δασμούς
Η νέα δασμολογική οδηγία περιλαμβάνει επίσης εξαιρέσεις για άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα από τους δασμούς του Τραμπ

Ποιος σκότωσε την παγκοσμιοποίηση; – Οι δασμοί Τραμπ και τα πυρά κατά πάντων
Μέσα στο χάος, έχει προκληθεί σημαντική μακροπρόθεσμη ζημιά όχι μόνο στην πολιτική αξιοπιστία του Τραμπ, αλλά και στην ανθεκτικότητα της παγκοσμιοποίησης

Ταϊβάν και ΗΠΑ σε συνομιλίες για τους δασμούς
Η Ταϊβάν, όπου εδρεύει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ με σύμβαση στον κόσμο, η TSMC , επιδιώκει εδώ και καιρό μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Συμφωνία Αργεντινής - ΔΝΤ για νέο πακέτο στήριξης 20 δισ. δολ.
Η συμφωνία της Αργεντινής με το ΔΝΤ ακολουθεί αυτή με την Παγκόσμια Τραπεζα που θα προσφέρει 12 δισ. δολ.

«Καμπανάκι» από έρευνα της ΕΚΤ - Ο εμπορικός πόλεμος έρχεται αλλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη φεύγει
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται όσο αυξάνονται οι φόβοι των γεωπολιτικών εντάσεων, δείχνει νέα έρευνα της ΕΚΤ. Πιο ανήσυχοι όλων οι Έλληνες.

Στα... «βαθιά νερά» αναζητεί ο Τραμπ την απάντηση στην Κίνα
Οι ΗΠΑ συντάσσουν εντολή για τη συλλογή «όζων» από τον βυθό του Ειρηνικού για ορυκτά που χρησιμοποιούνται στις αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών

OT Delphi Economic Forum X-Qubad Talabani: Το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι ασφαλές και ανοιχτό σε επενδύσεις – Οι σχέσεις με την Ελλάδα
ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Qubad Talabani, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X, είπε ότι «έχουμε πολλά να μάθουμε από την Ελλάδα»

Το Airbnb κερδίζει στις ευρωπαϊκές πόλεις – Η περίπτωση της Ελλάδας
Τι συμβαίνει με το Airbnb σε Ευρώπη και Ελλάδα - Το στοίχημα των χωρών και οι έντονες διαμαρτυρίες

Τι έχουν να χάσουν η Samsung και το Βιετνάμ από τον δασμολογικό πόλεμο του Τραμπ
Οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν ήδη εργασιακές, φορολογικές προκλήσεις στο Βιετνάμ - Η περίπτωση της Samsung

Άσχημα νέα για τους Αμερικανούς λάτρεις των Ferrari και Rolls-Royce
Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι θαυμαστής της Rolls-Royce, αλλά οι δασμοί του απειλούν τον έρωτα των ΗΠΑ για τα ευρωπαϊκά πολυτελή αυτοκίνητα.