
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεχωρίσει το «δασμό» ως «την πιο όμορφη λέξη» στην αγγλική γλώσσα, αλλά η αποφασιστικότητά του να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο εκτείνεται πολύ πέρα από τους τελωνειακούς δασμούς.
Ο Πίτερ Ναβάρο, ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ για το εμπόριο και τη μεταποίηση, δήλωσε την Τρίτη ότι ο Λευκός Οίκος έχει στο στόχαστρό του όλο το φάσμα των «μη δασμολογικών όπλων» καθώς οι εμπορικοί εταίροι προσπαθούν να διαπραγματευτούν μετά την ανακοίνωση παγκόσμιων δασμών την περασμένη εβδομάδα.
«Σε εκείνους τους παγκόσμιους ηγέτες που, μετά από δεκαετίες εξαπάτησης, ξαφνικά προσφέρουν χαμηλότερους δασμούς — να το ξέρετε: αυτή είναι μόνο η αρχή», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ναβάρο σε άρθρο του στους Financial Times, απαριθμώντας μια λίστα αθέμιτων πρακτικών, όπως χειραγώγηση νομισμάτων, «αδιαφανή» αδειοδότηση, «μεροληπτικά» πρότυπα προϊόντων, «επιβαρυντικές» φορολογικές ρυθμίσεις και τελωνειακές διαδικασίες στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.
Η τεράστια λίστα των αιτημάτων
Το τεράστιο εύρος της λίστας παρουσιάζει τεράστιες προκλήσεις για τις εμπορικές αντιπροσωπείες που αναζητούν συμφωνίες με τον Τραμπ, προειδοποιούν στους FT εμπορικοί εμπειρογνώμονες.
Ενώ η προοπτική παγκόσμιων δασμών αυτή την εβδομάδα αναστάτωσε τις αγορές, ο πρώην σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Mats Persson, τώρα στην εταιρεία συμβούλων EY, είπε ότι η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αναδιαμορφώσει αυτούς τους τομείς θα έχει δυνητικά ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις.
«Οι δασμοί μπορεί να είναι δαπανηροί για τις επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα είναι απλοί εύκολα κατανοητοί. Επίσης, η στόχευση μη δασμολογικών φραγμών – ρύθμιση, πρότυπα, νόμισμα, απαγορεύσεις – θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αλλαγή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού από τους ίδιους τους δασμούς».
Η Νότια Κορέα, που δέχθηκε δασμούς 26% από τον Τραμπ, έσπευσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, ευρείας βάσης. Ο υπουργός Εμπορίου Cheong In-kyo αναχώρησε για την Ουάσιγκτον την Τρίτη υποσχόμενος ένα «πακέτο μέτρων» για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος 55 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ προανήγγειλε την «ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΜΑΔΑ» που έφτασε από τη Σεούλ, λέγοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι προοπτικές για μια συμφωνία «φαίνονταν καλές», αλλά πρόσθεσε ότι «αναφέρουμε άλλα θέματα που δεν καλύπτονται από το εμπόριο και τους δασμούς».
Μεταξύ των μακροχρόνιων παραπόνων των ΗΠΑ είναι οι κανονισμοί εκπομπών στα αυτοκίνητα της Σεούλ, η αδιαφανής τιμολόγηση των φαρμάκων, η άρνηση εισαγωγής αμερικανικού βοείου κρέατος και τα τέλη δικτύου σε παρόχους περιεχομένου των ΗΠΑ όπως το Netflix.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η Νότια Κορέα, όπως όλες οι χώρες, θα πρέπει να ακολουθήσει μια λεπτή διαδρομή μεταξύ του κατευνασμού του Τραμπ και των εσωτερικών συμφερόντων της. Ο Jaemin Lee, εμπορικός εμπειρογνώμονας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, είπε ότι η Νότια Κορέα θα μπορούσε να χαλαρώσει «δραστικά» τους κανόνες για τους τελωνειακούς εκτελωνισμούς και τις εκπομπές αυτοκινήτων για να «τα φέρει σε συμφωνία με τα διεθνή πρότυπα».
Η χαλάρωση των κανονισμών ή η επιβολή σε ψηφιακές πλατφόρμες θα ήταν περίπλοκη από το γεγονός ότι —σε αντίθεση με την Ευρώπη— η Νότια Κορέα έχει εγχώριες διαδικτυακές πλατφόρμες που θα ήθελε να προστατεύσει.
Στο στόχαστρο το ρύζι
Η Ιαπωνία βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τραμπ για μη δασμολογικούς φραγμούς – όπως οι δοκιμές προϊόντων, οι αδιαφανείς κανονισμοί και τα εμπόδια για το ρύζι, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα στο εξωτερικό – παρά την εμπορική συμφωνία του 2020.
Εμπορικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αφαιρεθούν, αλλά πρότειναν οι διαπραγματεύσεις να αντιμετωπίσουν ένα άλλο από τα βασικά παράπονα του Ναβάρο κατά των ασιατών εμπορικών εταίρων: τη «χειραγώγηση νομίσματος».
Υπογράμμισαν ότι η επιλογή του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ να ηγηθεί της αμερικανικής πλευράς των συνομιλιών θεωρήθηκε ως πιθανό μήνυμα ότι ο Τραμπ θέλει να επικεντρωθούν στην εκτεταμένη αδυναμία του γεν έναντι του δολαρίου.
Οι κόκκινες γραμμές
Αλλού, οι κυβερνήσεις μπορεί να επιλέξουν να θέσουν μια κόκκινη γραμμή. Ένας τέτοιος τομέας είναι τα πρότυπα τροφίμων, ένα ιδιαίτερο πρόβλημα της αμερικανικής κυβέρνησης: οι αγορές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και της Αυστραλίας, απαγορεύουν προϊόντα όπως το βοδινό και το χοιρινό κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία με ορμόνες που τρέφονται με το ενισχυτικό ανάπτυξης ρακτοπαμίνη, εμποδίζοντας τις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων από τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ ξεχώρισε το αυστραλιανό βόειο κρέας στην ομιλία του στο Rose Garden για το εμπόριο την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο Αυστραλός πρωθυπουργός Anthony Albanese ακολούθησε την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλείοντας οποιαδήποτε χαλάρωση των προτύπων τροφίμων.
Παρόμοια προκλητικές είναι οι εκκλήσεις των ΗΠΑ να περιορίσουν τους τομείς ρύθμισης, όπως ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές και οι φόροι για τις ψηφιακές υπηρεσίες, που επιβάλλουν ρυθμιστικά και φορολογικά βάρη στις εταιρείες τεχνολογίας, με τους αμερικανικούς κολοσσούς συχνά τους μεγαλύτερους χαμένους.
Ο εκπρόσωπος εμπορίου της ΕΕ Olof Gill δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει πολλές καταγγελίες που περιγράφει ο Ναβάρο, συμπεριλαμβανομένων των τομέων όπως ο φόρος προστιθέμενης αξίας και τα πρότυπα προϊόντων που οι ΗΠΑ θεωρούν ως «μεροληπτικές». Ωστόσο, είπε ότι υπάρχουν άλλα διαπραγματευτικά χαρτιά στο τραπέζι, όπως η αγορά περισσότερου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.
Εκτός από τις σαφείς πολιτικές κόκκινες γραμμές, πολλές χώρες έχουν αρχίσει να υποδεικνύουν πού μπορεί να είναι διατεθειμένες να συμβιβαστούν με την Ουάσιγκτον. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει έτοιμο να μειώσει τον δικό του φόρο ψηφιακών υπηρεσιών.
Η Ινδία, που πλήττεται με ένα σχετικά ελαφρύ δασμό 27%, αντιμετωπίζει επίσης πιέσεις. Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν παραπονεθεί ότι έχουν επιβάλει υποχρεωτικά πρότυπα σε τομείς όπως τα χημικά, οι ιατρικές συσκευές, οι μπαταρίες, τα ηλεκτρονικά είδη, τα τρόφιμα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Τέτοιοι κανόνες αποτελούν πλέον αντικείμενο εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Μικρότερες χώρες με λιγότερη μόχλευση, όπως η Νότια Αφρική, εξετάζουν το ενδεχόμενο προσαρμογής των επενδυτικών κανόνων για να ηρεμήσουν την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει διαφωνήσει κατά των πολιτικών θετικής δράσης της που αποσκοπούν στην αποκατάσταση του απαρτχάιντ.
Αυτά περιλαμβάνουν την υποχρέωση ξένων εταιρειών να πουλήσουν έως και το 30% του μετοχικού τους κεφαλαίου σε μαύρους τοπικούς συνεργάτες για να πληρούν τις προϋποθέσεις για άδειες τηλεπικοινωνιών, μια πολιτική που οδήγησε τον πάροχο δορυφορικών επικοινωνιών Starlink του Ίλον Μασκ να αρνηθεί να ανοίξει στη Νότια Αφρική, κατηγορώντας τη χώρα ότι έχει «ανοιχτά ρατσιστικούς» νόμους ιδιοκτησίας..


Latest News

Πώς η στροφή Τραμπ δεν διώχνει την παγκόσμια αβεβαιότητα
Οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα και στη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος τρόμαξαν τον «Tariff Man» - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την επόμενη μέρα

Πόσο θα ακριβύνει η Barbie στις ΗΠΑ;
Από τις Barbie ως τα κλιματιστικά 45 είδη αξίας 1 δισ. δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα απειλούνται με τριψήφιους δασμούς

Η Μόσχα επιταχύνει την «αρπαγή» περιουσιακών στοιχείων
Το ξεφάντωμα εθνικοποιήσεων έρχεται καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν φλερτάρει με δυτικές εταιρείες

Τι φοβούνται οι Αμερικανοί ταξιδιώτες φέτος
Οι Αμερικανοί που σχεδιάζουν ταξίδια στο εξωτερικό θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα απόνερα των πολιτικών Τραμπ

Ανεπηρέαστη από τους δασμούς Τραμπ η Renault
Απομονωμένη από την αναταραχή της βιομηχανίας, η Renault επιδιώκει να προχωρήσει από την ανάκαμψη ενισχύοντας τις πωλήσεις EV και υβριδικών

Το Πεντάγωνο τερματίζει υπηρεσίες συμβούλων αξίας 4 δισ.
Η κίνηση από το Πεντάγωνο είναι μέρος της συνεχιζόμενης εκκαθάρισης των δαπανών παροχής συμβουλών από την κυβέρνηση Τραμπ

Ο Τραμπ σχεδιάζει χωριστούς δασμούς στα εξαιρούμενα ηλεκτρονικά είδη - Δήλωση-βόμβα από Λάτνικ
«Χρειαζόμαστε τα φάρμακά μας και χρειαζόμαστε ημιαγωγούς και τα ηλεκτρονικά μας να κατασκευαστούν στην Αμερική», είπε ο Λάτνικ

Μεγάλα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία βάζουν... πάγο σε επενδύσεις στις ΗΠΑ
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από τον Καναδά, τη Δανία και άλλες χώρες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην οικονομία των ΗΠΑ

Με το όπλο επ' ώμου η ΕΚΤ - Έρχεται η «Μεγάλη Πέμπτη» για επιτόκια
Σε νέα μείωση των επιτοκίων στις 17 Απριλίου από την ΕΚΤ ποντάρουν οι αγορές - Οι εκτιμήσεις Στουρνάρα

Χρειάζεται κάθε εταιρεία ένα... βουνό μετρητών όπως αυτό του Μπάφετ; - Ανάλυση Economist
Το 2024, ο βιομηχανικός όμιλος του Μπάφετ, Berkshire Hathaway, πούλησε μετοχές συνολικής αξίας 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων