![Politico: Τα αντίποινα της ΕΕ στον Τραμπ θα πλήξουν καίρια τις «κόκκινες» πολιτείες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/euusa-2.png)
Με το ίδιο νόμισμα σε προϊόντα που περιλαμβάνουν από γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, όπως η σόγια, το κρέας, ο καπνός, ο σίδηρος, ο χάλυβας και το αλουμίνιο, ετοιμάζεται να απαντήσει η ΕΕ με αντίποινα στους «αμοιβαίους δασμούς» του Ντόναλντ Τραμπ.
Και, μπορεί να είναι λιγότερο επιθετική από ό,τι αναμενόταν, αλλά δείχνει κάποια δημιουργικότητα στην προσπάθειά της να χτυπήσει τις ΗΠΑ εκεί που θα βλάψει περισσότερο: τομείς που βασίζονται ως επί το πλείστον στις υπερατλαντικές εξαγωγές. Και όχι μόνο, καθώς, όπως αποδεικνύεται, το επιτελείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει βάλει στο μάτι να πλήξει πολιτικά τον Τραμπ χτυπώντας» τα προπύργια των Ρεπουμπλικανών, τις πολιτείες από όπου άντλησε τις περισσότερες ψήφους.
Ο πρώτος στόχος της Κομισιόν είναι η σόγια, ένα προϊόν με οικονομική και συμβολική σημασία για την καρδιά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος
Αυτό αναφέρει το Politico, το οποίο επικαλείται σχετικό εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, βάσει του οποίου η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών έως και 25% σε ένα ευρύ φάσμα εξαγωγών από τις ΗΠΑ αξίας περίπου 22,1 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση τις εισαγωγές της ΕΕ το 2024.
Αντίστοιχα, το Reuters, γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει πρόσθετους δασμούς, κυρίως 25%, σε μια σειρά εισαγωγών από τις ΗΠΑ από μοτοσυκλέτες, πουλερικά, φρούτα, ξύλο και ρούχα μέχρι οδοντικό νήμα.
Μόλις εγκρίνουν τη λίστα (η οποία αποτελείται τεχνικά από πολλαπλούς καταλόγους), η πρώτη δέσμη δασμών σε αγαθά όπως τα κράνμπερι ή ο χυμός πορτοκαλιού, τους οποίους η ΕΕ επέβαλε αρχικά το 2018 κατά την πρώτη προεδρία Τραμπ και ανέστειλε το 2021, θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Απριλίου.
Στη συνέχεια, από τις 16 Μαΐου θα επιβληθεί δασμός 25% σε ένα δεύτερο πακέτο όπως χάλυβας, κρέας, λευκή σοκολάτα και πολυαιθυλένιο.
Τέλος, ένα 25% θα επιβληθεί στα αμύγδαλα και τη σόγια με ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου.
Από το σύνολο των εξαγωγών των ΗΠΑ στην ΕΕ, στις οποίες στοχεύουν τα ευρωπαϊκά αντίποια, εξαγωγές ύψους 13,5 δισ. δολ. προέρχονται, σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, από τις λεγόμενες κόκκινες πολιτείες.

Αγροτικά προϊόντα
Για του λόγου το αληθές, ο πρώτος στόχος της Κομισιόν είναι η σόγια, ένα προϊόν με οικονομική και συμβολική σημασία για την καρδιά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο και οι δασμοί της ΕΕ θα πλήξουν έναν τομέα που έχει ήδη πληγεί από τα αντίποινα της Κίνας, τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό και την πτώση των τιμών.
Επιπλέον, το 82,5% των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας στην ΕΕ προέρχονται από τη Λουιζιάνα, την πολιτεία καταγωγής του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραγωγοί σόγιας των ΗΠΑ άσκησαν κριτική στην εμπορική πολεμική του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι «οι δασμοί δεν είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» και προτρέποντας την κυβέρνηση «να επανεξετάσει τους δασμούς [κατά Καναδά, Μεξικό και Κίνας] και πιθανούς επικείμενους δασμούς».
Η ΕΕ στοχεύει επίσης το βόειο κρέας από το Κάνσας και τη Νεμπράσκα, τα πουλερικά από τη Λουιζιάνα, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων από το Μίσιγκαν, τα τσιγάρα από τη Φλόριντα και τα προϊόντα ξύλου από τη Βόρεια Καρολίνα, τη Γεωργία και την Αλαμπάμα.
Ενώ η Επιτροπή κατέληξε να απορρίψει το ουίσκι από το τελικό προσχέδιο, κάτω από την πίεση των λόμπι από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία, περιέλαβε άλλα πιο εξειδικευμένα προϊόντα που είχαν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν μεγαλύτερο πλήγμα στους εξαγωγείς των ρεπουμπλικανικών πολιτειών.
Παγωτό, μαντήλια, ηλεκτρικές κουβέρτες…
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται το παγωτό από την Αριζόνα, τα μαντήλια από τη Νότια Καρολίνα, ηλεκτρικές κουβέρτες από την Αλαμπάμα, γραβάτες και παπιγιόν από τη Φλόριντα (εκτός αν είναι μεταξωτά, για τα οποία η πώτη ύλη προέρχεται από τη Δημοκρατική Καλιφόρνια) και πλυντήρια ρούχων από το Ουισκόνσιν.
Τα ζυμαρικά από τη Φλόριντα και τη Νότια Καρολίνα θα αντιμετωπίσουν επίσης δυσκολίες με δασμούς.
Ενώ ο Καναδάς και το Πεκίνο απάντησαν πιο επιθετικά στους δασμούς Τραμπ, οι Βρυξέλλες δοκιμάζουν μια πιο ήπια προσέγγιση. Τη Δευτέρα πρότειναν ένα δασμολογικό καθεστώς αμοιβαία μηδενικό σε βιομηχανικά αγαθά που καλύπτουν αυτοκίνητα, φάρμακα, χημικά, πλαστικά και μηχανήματα, μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, ο Τραμπ είπε ότι η προσφορά απέτυχε και προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κάνουν το εμπορικό έλλειμμα «να εξαφανιστεί… σε μια εβδομάδα».
Ως έσχατη λύση, η Ευρώπη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το «βαρύ πυροβολικό» της για να χτυπήσει τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα ανέβαζε τον εμπορικό πόλεμο σε άλλο επίπεδο. Αυτό, όμως, είναι κάτι τις συνέπειες του οποίου δεν είναι έτοιμες να επωμιστούν όλες οι χώρες της ΕΕ.
Επαφή Κομισιόν με Κίνα
Στο μεταξύ, με φόντο τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε την Τρίτη με τον κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ, για να ζητήσει τη βοήθεια του Πεκίνου στον εντοπισμό ενός κύματος κινεζικών εισαγωγών προς την ΕΕ μετά την αύξηση των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα.
Η επικοινωνία αυτή έγινε πριν ο Τραμπ ανακοινώσει την Τετάρτη ότι αυξάνει τους δασμούς στην Κίνα στο 104%.
Η Κίνα έχει υποσχεθεί να «πολεμήσει μέχρι τέλους» εναντίον της Ουάσιγκτον σε μια κλιμακούμενη αναμέτρηση με τον Τραμπ και όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι η επόμενη κίνησή της.
Η πρόκληση για την ΕΕ -όπως και στον εμπορικό πόλεμο της πρώτης θητείας του Τραμπ- είναι ότι τα αγαθά που θα μένουν εκτός ΗΠΑ θα ρέουν γρήγορα προς νέες αγορές στην ΕΕ, ανοίγοντας τους κινδύνους ενός ακόμη βαθύτερου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της Κίνας στην αντιμετώπιση της πιθανής εκτροπής του εμπορίου που προκαλείται από τους δασμούς, ιδίως σε τομείς που έχουν ήδη πληγεί από την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία.
Η ΕΕ και η Κίνα έχουν μια ακανθώδη σχέση όσον αφορά το εμπόριο. Οι Βρυξέλλες εδώ και χρόνια εγκαλούν το Πεκίνο ότι προχωρά σε ισχυρές επιδοτήσεις των γιγαντιαίων εξαγωγικών βιομηχανιών του, όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι μπαταρίες.
Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζοντας έναν κοινό αντίπαλο στην Ουάσιγκτον, η φον ντερ Λάιεν «τόνισε την ευθύνη της Ευρώπης και της Κίνας, ως δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, να υποστηρίξουν ένα ισχυρό μεταρρυθμισμένο εμπορικό σύστημα, ελεύθερο, δίκαιο και θεμελιωμένο σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού».
Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, οι δασμοί αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και ο πληθωρισμός μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερος βραχυπρόθεσμα.


Latest News

Έρχεται «πόνος» από τους δασμούς Τραμπ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Το ανυπέρβλητο εμπόδιο
Αναπτυσσόμενες οικονομίες με μισθούς λίγων δολαρίων την ημέρα, καλούνται να γεφυρώσουν το εμπορικό χάσμα με τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Το οικονομικό ημερολόγιο της εβδομάδας που έρχεται: Τα βλέμματα στην ΕΚΤ και στον Καναδά
Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα της παγκόσμιας οικονομίας την εβδομάδα που έρχεται

Νίκη στο... παρά πέντε για την Apple - Γλίτωσε τη μεγαλύτερη κρίση από την πανδημία
Πριν από την τελευταία εξαίρεση, η Apple είχε προσαρμόσει την εφοδιαστική της αλυσίδα ώστε να κατασκευάζει περισσότερα iPhones για τις ΗΠΑ στην Ινδία

Δυναστεία των Brenninkmeijers: Πώς μια οικογενειακή αυτοκρατορία 39 δισ. ευρώ «ανοίγεται» σε ξένους επενδυτές
Η δυναστεία των Brenninkmeijers, της αλυσίδας λιανικής C&A, απορρίπτει τη συνηθισμένη της μυστικότητα για να προσελκύσει περισσότερους εξωτερικούς επενδυτές, επιδιώκοντας τον διπλασιασμό των διαχειρίσιμων περιουσιακών της στοιχείων

Καθηγητές του Χαρβάρντ μηνύουν την κυβέρνηση Τραμπ
Το υπαρξιακό «πιστόλι στον κρόταφο» των Πανεπιστημίων

Ιαπωνία: Δεν θα χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά ομόλογα ως μοχλό πίεσης στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ
Ιαπωνία και ΗΠΑ θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για τους δασμούς στις 17 Απριλίου

Αύριο ανακοινώνει λεπτομέρειες για τις εξαιρέσεις στους δασμούς ο Τραμπ
Ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους: «Θα σας δώσω αυτή την απάντηση τη Δευτέρα. Θα είμαι πολύ συγκεκριμένος τη Δευτέρα»

«90 deals σε 90 ημέρες» - Πού «σκοντάφτει» ο στόχος του Τραμπ
Τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις ο επικεφαλής εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάρος Σέφκοβιτς
![ΗΠΑ: Σύγκρουση συμφερόντων για τον «πολύ» Ιλον Μάσκ [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-musk-1-600x397.jpg)
Σύγκρουση συμφερόντων για τον «πολύ» Ιλον Μάσκ [γράφημα]
Ερωτηματικά και ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στον επικεφαλής της DOGE Ιλον Μασκ και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που ελέγχει

Τέλος για το «Μαύρο Μηδέν» - Η Γερμανία ξεκινά τις δαπάνες
Η Γερμανία που απεχθανόταν το δημόσιο χρέος τόσο ώστε έφτιαξε άγαλμα ένα μεγάλο μαύρο μηδέν, αλλάζει σελίδα