
Προς το παρόν η Τουρκία φαίνεται να πέφτει στα μαλακά… Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέταξε τη χώρα, μεταξύ αυτών στις οποίες επιβάλλεται ο βασικός δασμός 10%, ενισχύοντας τις προοπτικές ότι η 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτό το δασμολογικό πλεονέκτημα.
Το ζητούμενο είναι πλέον πώς θα παίξει το «χαρτί» αυτό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να κλείσει την τεράστια πληγή που άνοιξε η σύλληψη του βασικού του αντιπάλου Εκρέμ Ιμάμογλου…
Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εστίαση της χώρας στην εγχώρια ζήτηση και όχι στις εξαγωγές θα σήμαινε επίσης πιο περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία.
«Η Τουρκία έχει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με συνολικά 54 χώρες εκτός ΗΠΑ και ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι «το 68% των εξαγωγών μας πηγαίνει σε αυτές τις χώρες». Η Τουρκία έχει μια τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση που καταργεί τους εμπορικούς περιορισμούς.
Μιλώντας την Παρασκευή, την επομένη της ανακοίνωσης του Τραμπ, ο Σίμσεκ είπε ότι ο «σχετικά χαμηλός δασμολογικός συντελεστής της Τουρκίας μπορεί να προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα σε ορισμένους τομείς».
Οι προκλήσεις στην Τουρκία
Ο Can Selcuki, διευθύνων σύμβουλος της Istanbul Economics Research, εξηγεί στο Reuters, ότι η κύρια αρνητική επίδραση στην Τουρκία πιθανότατα θα είναι μέσω των ενδιάμεσων αγαθών που προμηθεύει σε χώρες ή οντότητες που εξάγουν στις ΗΠΑ και υπόκεινται σε υψηλότερους συντελεστές, όπως η ΕΕ, η οποία υπόκειται σε δασμούς 20%.
Οι τουρκικές εξαγωγές στις ΗΠΑ ήταν 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια (15,2 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2024, σύμφωνα με το Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ. Εισάγει παρόμοιο επίπεδο αγαθών και υπηρεσιών από την Αμερική.
Αυτό το επίπεδο μειώνεται από τις εξαγωγές προς την ΕΕ, οι οποίες είπε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο έφτασαν τα 108,7 δισεκατομμύρια δολάρια (99,2 δισεκατομμύρια ευρώ) πέρυσι.
«Οποιαδήποτε απώλεια ανταγωνιστικής ισχύος των προϊόντων της ΕΕ επηρεάζει αναπόφευκτα την Τουρκία επειδή η Τουρκία εξάγει ενδιάμεσα αγαθά σε εισροές σε τελικά προϊόντα της ΕΕ», είπε ο Selcuki. «Αυτό είναι το πιο προφανές αρνητικό σημείο».
Η Τουρκία, ωστόσο, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το νέο παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον προς όφελός της.
«Πολλή μεταποιητική παραγωγή θα πρέπει να μεταφερθεί και η εικόνα που σχεδιάζει ο Τραμπ λέει σε όλους να ξανασκεφτούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους», υπογράμμισε. «Η Τουρκία, με την ισχυρή κατασκευαστική της βάση και την εγγύτητα με την ΕΕ, βρίσκεται σε μοναδική θέση να κάνει χρήση αυτής της αναδιοργάνωσης».
Το αβαντάζ
Ο Σεκίμπ Αβντάγκιτς, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, υποστήριξε ότι εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες με υψηλότερους δασμολογικούς συντελεστές, όπως η Κίνα, ενδέχεται να επιδιώξουν να ανοίξουν εργοστάσια στην Τουρκία για εξαγωγή στις ΗΠΑ με χαμηλότερο συντελεστή.
«Η χρήση αυτής της ευκαιρίας από την Τουρκία θα εξαρτηθεί από τη στρατηγική της να αναπτύξει τους εξαγωγικούς της τομείς και να βρει νέες αγορές», είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Gurkan Yildirim, επικεφαλής της Ένωσης Νέων Τούρκων Επιχειρηματιών, πρόσθεσε ότι «εάν η Τουρκία προσφέρει ένα κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις αυτών των εταιρειών».
Η Selva Bahar Baziki, οικονομολόγος στο Bloomberg Economics στην Άγκυρα, σημείωσε ότι ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το έμμεσο εμπόριο μέσω τρίτων χωρών, λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της Τουρκίας ήταν εκτεθειμένο στη ζήτηση των ΗΠΑ.
Οι πιο απειλούμενες βιομηχανίες θα είναι αυτές που εξάγουν μέταλλα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Αντιμετωπίζοντας την αστάθεια που κυρίευσε την τουρκική λίρα τα τελευταία χρόνια, η οποία επηρέασε τον υψηλό πληθωρισμό, η Baziki πρόσθεσε ότι οι δασμοί δεν θα παράγουν «καμία πληθωριστική πίεση από τις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών που σχετίζονται με τις εμπορικές πολιτικές».


Latest News

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta

Σε αναστολή τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Τα αντίμετρα της ΕΕ που μπαίνουν σε αναστολή καλύπτουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ