
Με μια ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει ότι αυξάνει «αμέσως» τους δασμούς των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% «με βάση την έλλειψη σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές».
Ωστόσο, στην ίδια ανάρτηση αναφέρει ότι έχει «εγκρίνει μια παύση 90 ημερών» για άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι, όπως λέει, είναι περισσότερα από 75 έθνη που έχουν ήδη προσεγγίσει την αμερικανική πλευρά για να διαπραγματευτούν.
Αυτή η παύση, καθώς και «ένα σημαντικά μειωμένο αμοιβαίο δασμολόγιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ύψους 10%», ισχύουν αμφότερα “αμέσως”», αναφέρει ο Τραμπ στην ανάρτησή του.
Οι αγορές εκτινάχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για μια «παύση» δασμών διάρκειας 90 ημερών.
Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, μετά την ανάρτηση Τραμπ, διευκρινίζεται ότι η ανακοίνωση του Τραμπ για «παύση» δασμών 90 ημερών σημαίνει ότι «το επίπεδο των δασμών θα μειωθεί σε καθολικό δασμό 10%» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», ενώ «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».
Ωστόσο, αυτή η ανάπαυλα δεν ισχύει για την Κίνα, η οποία θα δει τους αμερικανικούς δασμούς στα προϊόντα της να αυξάνονται στο 125%, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
NEW TRUTH SOCIAL FROM PRESIDENT TRUMP:
🇨🇳125% TARIFF ON CHINA
🌎90-DAY PAUSE & LOWERED 10% RECIPROCAL TARIFF FOR OTHER COUNTRIES🚨EFFECTIVE IMMEDIATELY pic.twitter.com/Gt5Bd6276m
— The White House (@WhiteHouse) April 9, 2025
Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ με δική του ανάρτηση στο Χ αναφέρει ότι ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ «κάθισαν με τον πρόεδρο ενώ εκείνος έγραφε μία από τις πιο εξαιρετικές αναρτήσεις του στο Truth».
«Ο κόσμος είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ για να διορθώσει το παγκόσμιο εμπόριο και η Κίνα έχει επιλέξει την αντίθετη κατεύθυνση», γράφει ο Λούτνικ.
Scott Bessent and I sat with the President while he wrote one of the most extraordinary Truth posts of his Presidency. The world is ready to work with President Trump to fix global trade, and China has chosen the opposite direction. pic.twitter.com/wNvg8NBnSR
— Howard Lutnick (@howardlutnick) April 9, 2025
«Αυτή ήταν η στρατηγική του από την αρχή»
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ υποστηρίζει σε δηλώσεις του, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις, ότι ο Τραμπ πάντα σχεδίαζε να αποσύρει τα σαρωτικά σχέδια δασμών για δεκάδες χώρες λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωσή τους.
«Αυτή ήταν η στρατηγική του από την αρχή», δήλωσε ο Μπέσεντ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
«Θα μπορούσαμε ακόμη και να πούμε ότι ώθησε την Κίνα σε μια δύσκολη θέση», λέει ο Μπέσεντ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Κίνα, η οποία επέβαλε αντίποινα, αντιμετωπίζει τώρα υψηλότερους αμερικανικούς δασμούς, ενώ άλλοι παίρνουν αναστολή.
Οι απαντήσεις Κίνας και ΕΕ
Νωρίτερα, η Κίνα είχε απαντήσει στις αρχικές κινήσεις του Αμερικανού προέδρου με επιβολή δασμών ύψους 84% σε αμερικανικά προϊόντα, κάτι που θα ισχύει από την Πέμπτη, από 34% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Αμέσως μετά τις κινεζικές ανακοινώσεις υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι οι αντίποινα της Κίνας ήταν μια ατυχής κίνηση, μιλώντας στο Fox Business Network, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απομάκρυνσης κινεζικών μετοχών από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, λέγοντας ότι όλες οι επιλογές ήταν στο τραπέζι.
Επιπλέον, σήμερα σήκωσε το γάντι και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς έλαβε το «πράσινο φως» η πρώτη δέσμη αντιποίνων για την αντιμετώπιση των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι οι δασμοί θα αρχίσουν να εισπράττονται από τις 15 Απριλίου. Η δέσμη μέτρων απάντησης παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα με στόχο μια σειρά από αγαθά.
«Η ΕΕ θεωρεί τους αμερικανικούς δασμούς αδικαιολόγητους και επιζήμιους, προκαλώντας οικονομική ζημία και στις δύο πλευρές, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία. Η ΕΕ έχει δηλώσει τη σαφή προτίμησή της για την εξεύρεση διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων με τις ΗΠΑ, τα οποία θα είναι ισορροπημένα και αμοιβαία επωφελή», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει επίσης δασμούς 20% σε όλες σχεδόν τις αμερικανικές εισαγωγές της, στο πλαίσιο της στοχοποίησης από τον Τραμπ περισσότερων από 180 χωρών και εδαφών, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης του Λευκού Οίκου στις 2 Απριλίου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει τότε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προβεί σε αντίποινα, εκτός εάν οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση ήταν επιτυχείς.


Latest News

«Πέρασε» το νομοσχέδιο για την εθνικοποιηση της British Steel
Η εθνικοποίηση είναι μια επιλογή, λένε για τη British Steel, υπουργοί της κυβέρνησης Στάρμερ

Η Ιταλία δεν θα χρησιμοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής, λέει ο υπουργός Οικονομίας
Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας δηλωσε ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουν το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση

Οι τρεις στρατηγικές των ευρωπαϊκών εταιρειών για να αντιμετωπίσουν τους δασμούς Τραμπ
Οι περισσότερες εταιρείες από την Ευρώπη επιλέγουν μεταξύ τριών στρατηγικών για να αντιμετωπίσουν την «καταιγίδα» δασμών Τραμπ

Οι δασμοί θα μειώσουν τις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, λένε αναλυτές
Η Goldman Sachs υποθέτει ότι οι καθαρές τιμές των νέων οχημάτων στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά περίπου 2.000 έως 4.000 δολάρια στο επόμενο χρονικό διάστημα

Ο Τραμπ εξαιρεί τηλέφωνα, υπολογιστές και τσιπ από τους νέους δασμούς
Η νέα δασμολογική οδηγία περιλαμβάνει επίσης εξαιρέσεις για άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα από τους δασμούς του Τραμπ

Ποιος σκότωσε την παγκοσμιοποίηση; – Οι δασμοί Τραμπ και τα πυρά κατά πάντων
Μέσα στο χάος, έχει προκληθεί σημαντική μακροπρόθεσμη ζημιά όχι μόνο στην πολιτική αξιοπιστία του Τραμπ, αλλά και στην ανθεκτικότητα της παγκοσμιοποίησης

Ταϊβάν και ΗΠΑ σε συνομιλίες για τους δασμούς
Η Ταϊβάν, όπου εδρεύει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ με σύμβαση στον κόσμο, η TSMC , επιδιώκει εδώ και καιρό μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Συμφωνία Αργεντινής - ΔΝΤ για νέο πακέτο στήριξης 20 δισ. δολ.
Η συμφωνία της Αργεντινής με το ΔΝΤ ακολουθεί αυτή με την Παγκόσμια Τραπεζα που θα προσφέρει 12 δισ. δολ.

«Καμπανάκι» από έρευνα της ΕΚΤ - Ο εμπορικός πόλεμος έρχεται αλλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη φεύγει
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται όσο αυξάνονται οι φόβοι των γεωπολιτικών εντάσεων, δείχνει νέα έρευνα της ΕΚΤ. Πιο ανήσυχοι όλων οι Έλληνες.

Στα... «βαθιά νερά» αναζητεί ο Τραμπ την απάντηση στην Κίνα
Οι ΗΠΑ συντάσσουν εντολή για τη συλλογή «όζων» από τον βυθό του Ειρηνικού για ορυκτά που χρησιμοποιούνται στις αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών