
Τα μεγαλύτερα βρετανικά σούπερ μάρκετ πρόκειται να λάβουν άδεια για να ανοίξουν περισσότερα καταστήματα σε περιοχές όπου κυριαρχούν οι Aldi και Lidl, καθώς η βρετανική ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει νέους περιορισμούς στις γερμανικές εκπτωτικές αλυσίδες.
Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA), φέρεται να επανεξετάζει τους κανόνες που περιορίζουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ από το να εμποδίζουν τους ανταγωνιστές τους να ανοίξουν καταστήματα σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.
Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ ζητούν επανεξέταση των κανονισμών ανταγωνισμού
Αυτοί οι κανονισμοί, γνωστοί ως «περιοριστικές ρήτρες γης», απαιτούν από τα σούπερ μάρκετ να περιλαμβάνουν ρήτρες στα συμβόλαιά τους που θα εμπόδιζαν ανταγωνιστές να ανοίξουν καταστήματα στην ίδια περιοχή. Οι κανόνες έχουν ως στόχο να ωφελήσουν τους καταναλωτές, προσφέροντας μεγαλύτερη ποικιλία και χαμηλότερες τιμές.
Ωστόσο, ισχύουν μόνο για τους μεγαλύτερους λιανέμπορους της Βρετανίας, όπως οι Tesco, Sainsbury’s, Morrisons, Asda, Waitrose, Marks & Spencer και Co-op. Αντίθετα, οι γερμανικές εκπτωτικές αλυσίδες Aldi και Lidl εξαιρούνται από αυτούς τους περιορισμούς, γεγονός που τους επέτρεψε να επεκταθούν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς τις ίδιες δεσμεύσεις.
Στελέχη του λιανεμπορίου εκφράζουν πλέον ανησυχίες ότι οι Aldi και Lidl χρησιμοποιούν οι ίδιες περιοριστικές ρήτρες στα συμβόλαιά τους για να εμποδίσουν ανταγωνιστές να ανοίξουν κοντινά καταστήματα σε εμπορικά πάρκα.
«Άνισο πεδίο ανταγωνισμού»
Τα στελέχη των σούπερ μάρκετ εμφανίζονται όλο και πιο απογοητευμένα με αυτό που περιγράφουν ως ένα «άνισο πεδίο ανταγωνισμού», σε σύγκριση με τις Aldi και Lidl.
Όταν τέθηκαν σε ισχύ οι κανονισμοί το 2010, οι γερμανικές εκπτωτικές αλυσίδες είχαν σχετικά περιορισμένη παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, γι’ αυτό και δεν συμπεριλήφθηκαν στους περιορισμούς.
Έκτοτε, η Aldi έχει εξελιχθεί στην τέταρτη μεγαλύτερη αλυσίδα τροφίμων στη χώρα, ξεπερνώντας τη Morrisons, ενώ η Lidl είναι πλέον η έκτη μεγαλύτερη. Μαζί, οι δύο αλυσίδες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% της βρετανικής αγοράς τροφίμων.
Η Aldi διαθέτει σήμερα πάνω από 1.200 καταστήματα, ενώ η Lidl ξεπερνά τα 960, σε σύγκριση με τα 1.100 καταστήματα της Asda και τα 1.400 της Sainsbury’s. Και οι δύο εκπτωτικές αλυσίδες έχουν φιλόδοξα σχέδια για το άνοιγμα εκατοντάδων νέων καταστημάτων τα επόμενα χρόνια.
Στελέχη του λιανεμπορίου εκφράζουν πλέον ανησυχίες ότι οι Aldi και Lidl χρησιμοποιούν οι ίδιες περιοριστικές ρήτρες στα συμβόλαιά τους για να εμποδίσουν ανταγωνιστές να ανοίξουν κοντινά καταστήματα σε εμπορικά πάρκα.
Πηγές από τον χώρο των σούπερ μάρκετ ανέφεραν ότι ελπίζουν πως η CMA θα αποφασίσει να καταργήσει εντελώς τους περιορισμούς, δεδομένης και της πίεσης από το Εργατικό Κόμμα για μείωση της γραφειοκρατίας.
Τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς δήλωσε στην CMA ότι πρέπει να είναι «πιο ευέλικτη» και να επικεντρωθεί στη μείωση των επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις. Το Εργατικό Κόμμα αντικατέστησε τον πρόεδρο της CMA, Μάρκους Μπόκερινκ με τον στέλεχος της Amazon, Νταγκ Γκαρ.
«Νομικά τρικ»
Ο επικεφαλής της Iceland, Ρίτσαρντ Ουόκερ, δήλωσε πέρυσι ότι οι εκπτωτικές αλυσίδες χρησιμοποιούν «νομικά τρικ» για να αποτρέψουν τους ανταγωνιστές από το να εγκατασταθούν σε εμπορικά κέντρα εκτός πόλης.
Το βασικό ερώτημα είναι αν οι κανονισμοί θα πρέπει πλέον να περιλαμβάνουν και τις Aldi και Lidl, δεδομένης της σημαντικής τους ανάπτυξης, ή αν θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί συνολικά για όλα τα σούπερ μάρκετ.
Η CMA έχει δηλώσει ότι παρακολουθεί την κατάσταση για να διασφαλίσει ότι οι κανόνες συνεχίζουν να ενισχύουν τον υγιή ανταγωνισμό. Στελέχη του κλάδου εκφράζουν αισιοδοξία πως η CMA ίσως αποφασίσει να καταργήσει εντελώς τους περιορισμούς, ειδικά μετά την πρόσφατη πίεση του Εργατικού Κόμματος για μείωση της γραφειοκρατίας.
Εκπρόσωπος της CMA δήλωσε: «Ο κανονισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ανταγωνισμού μεταξύ των σούπερ μάρκετ, κάτι που είναι κρίσιμο για τα οικονομικά των οικογενειών σε όλη τη χώρα», ποροσθέτοντας ότι θα επανεξετασθεί για να διασφαλιστεί ο ισότιμος ανταγωνισμός.


Latest News

Χρειάζεται κάθε εταιρεία ένα... βουνό μετρητών όπως αυτό του Μπάφετ; - Ανάλυση Economist
Το 2024, ο βιομηχανικός όμιλος του Μπάφετ, Berkshire Hathaway, πούλησε μετοχές συνολικής αξίας 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Δασμοί Τραμπ: Τα πιο περιζήτητα κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ – Από… ανεμιστήρες μέχρι κούκλες Barbie
Οι δασμοί Τραμπ έχουν το τίμημά τους σε όσους Αμερικανούς ελπίζουν να αγοράσουν παιχνίδια που θα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές

Ινδία: Οι πελάτες λιανικής και οι ταξιδιώτες πιο εκτεθειμένοι στους δασμούς Τραμπ
Ποιοι είναι οι πιο εκτεθειμένοι, στις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ, κλάδοι της Ινδίας που ενδέχεται να καταφύγουν σε περικοπές κόστους

Οι δύο κορυφαίες χαλυβουργίες της Ν. Κορέας συνασπίζονται για νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ
Η συνεργασία θα αντιπροσωπεύει μια εταιρική σχέση ορόσημο με στόχο την αντιμετώπιση των αμερικανικών δασμών 25% στον χάλυβα

Η εκδίκηση του... φραπέ - Οι τιμές ανεβαίνουν, οι παραγωγοί πλουτίζουν;
Το πλήγμα στη Robusta, οι εξαγωγές καφέ του Βιετνάμ, η ζήτηση για στιγμιαίο καφέ και οι δασμοί Τραμπ - Ο ρόλος των καλλιεργητών

Δασμοί Τραμπ: Το καμπανάκι από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις γίνονται πιο επιφυλακτικοί εν όψει των δασμών

Έρχεται «πόνος» από τους δασμούς Τραμπ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Το ανυπέρβλητο εμπόδιο
Αναπτυσσόμενες οικονομίες με μισθούς λίγων δολαρίων την ημέρα, καλούνται να γεφυρώσουν το εμπορικό χάσμα με τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Το οικονομικό ημερολόγιο της εβδομάδας που έρχεται: Τα βλέμματα στην ΕΚΤ και στον Καναδά
Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα της παγκόσμιας οικονομίας την εβδομάδα που έρχεται

Νίκη στο... παρά πέντε για την Apple - Γλίτωσε τη μεγαλύτερη κρίση από την πανδημία
Πριν από την τελευταία εξαίρεση, η Apple είχε προσαρμόσει την εφοδιαστική της αλυσίδα ώστε να κατασκευάζει περισσότερα iPhones για τις ΗΠΑ στην Ινδία

Δυναστεία των Brenninkmeijers: Πώς μια οικογενειακή αυτοκρατορία 39 δισ. ευρώ «ανοίγεται» σε ξένους επενδυτές
Η δυναστεία των Brenninkmeijers, της αλυσίδας λιανικής C&A, απορρίπτει τη συνηθισμένη της μυστικότητα για να προσελκύσει περισσότερους εξωτερικούς επενδυτές, επιδιώκοντας τον διπλασιασμό των διαχειρίσιμων περιουσιακών της στοιχείων