
Σε ΒΒΒ, από ΒΒΒ low, αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής η Morningstar DBRS, με το outlook να σταθερό σε όλες τις αξιολογήσεις.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η τελευταία αναβάθμιση αντανακλά τα βελτιωμένα επίπεδα κερδοφορίας της Εθνικής, ενώ παράλληλα ενισχύει περαιτέρω το ποιοτικό προφίλ του ενεργητικού της. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Τράπεζα να συνεχίσει να συσσωρεύει κεφάλαια, με αποτέλεσμα να έχει άφθονα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας έναντι των εποπτικών της απαιτήσεων.
Η Morningstar DBRS αναμένει μείωση της κερδοφορίας της Εθνικής κυρίως λόγω χαμηλότερων επιτοκίων και υψηλότερων λειτουργικών εξόδων. Ωστόσο, οι νέοι όγκοι δανείων, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη συνεισφορά από τα έσοδα από προμήθειες και περαιτέρω μέτρα εξοικονόμησης κόστους, αναμένεται να συμβάλουν στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων.
Η Εθνική Τράπεζα και οι εισροές NPE
Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη μείωση του κινδύνου καθώς και η ισχυρή κάλυψη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και η αύξηση των δανείων πιθανότατα θα επιτρέψουν στην Εθνική να αντισταθμίσει οποιαδήποτε πιθανή αύξηση των νέων εισροών NPE, διασφαλίζοντας σχετική σταθερότητα στο προφίλ ποιότητας του ενεργητικού της στο προσεχές μέλλον.
Η Morningstar DBRS αναμένει ότι η Εθνική θα αναπτύξει το πλεονάζον κεφάλαιο της διατηρώντας επαρκή «μαξιλάρια», όπως υποδηλώνει ο εσωτερικός στόχος της Τράπεζας σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας συνεχίζουν να λαμβάνουν υπόψη το κορυφαίο franchise της Εθνικής στη λιανική και εταιρική τραπεζική στην Ελλάδα, καθώς και τη σταθερή θέση χρηματοδότησης και ρευστότητάς της, η οποία ωφελείται κυρίως από μια μεγάλη και σταθερή εγχώρια καταθετική βάση.
Ο αναβαλλόμενος φόρος
Ωστόσο, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Morningstar DBRS αντικατοπτρίζουν τη μέτρια διαφοροποίηση της Τράπεζας ανά επιχειρηματική δραστηριότητα, πηγές εσόδων και δομή χρηματοδότησης, καθώς και το σημαντικό, αν αναμένεται να θεωρεί ταχύτερα, επίπεδο των αναβαλλόμενων πιστώσεων φόρου (DTC) που αντιστοιχούν στην κεφαλαιακή της δομή.
Το μακροπρόθεσμο χρέος και οι μακροπρόθεσμες καταθέσεις της Εθνικής είναι και οι δύο τοποθετημένες σύμφωνα με την πιστοληπτική ικανότητα BBB της Morningstar DBRS της ελληνικής οικονομίας. Η Morningstar DBRS θεωρεί απίθανο την Εθνική Τράπεζα να αξιολογηθεί πάνω από την κρατική αξιολόγηση, δεδομένης της επιχειρηματικής της συγκέντρωσης στην εγχώρια αγορά και της σημαντικής έκθεσής της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.


Latest News

Οι Έλληνες μαθητές πιο πρόθυμοι να ανακαλύψουν τα οφέλη της AI
Η έρευνα του Ιδρύματος Vodafone παρουσιάστηκε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας

Η Edison υπέγραψε τη συμφωνία για την πώληση του 50% της συμμετοχής της στην ELPEDISON BV
Η τρέχουσα αξία της συναλλαγής, που εξακολουθεί να υπόκειται σε προσαρμογές, αντιστοιχεί περίπου σε 200 εκατ. ευρώ

Χρήστος Μεγάλου: Στρατηγικές συνεργασίες στο επίκεντρο της ανάπτυξης
Τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς για μια βιώσιμη, ανταγωνιστική και ανθρωποκεντρική οικονομία, παρουσίασε ο Χρήστος Μεγάλου στο Delphi Economic Forum X

Τα 2+1 «όπλα» των εξαγωγέων για να αποφύγουν τους δασμούς – Tρέχουν για το παράθυρο των 90 ημερών
Με δυο ισχυρά επιχειρήματα και ένα κρυφό άσσος οι ελληνικές εξαγωγές επιχειρούν να αποφύγουν τους δασμούς – Οι κινήσεις στο προσκήνιο και στο… παρασκήνιο

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Αλέξανδρος Διακόπουλος (ΕΑΒ): «Βίαιο το ξύπνημα της Ευρώπης για την αμυντική βιομηχανία»
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X μίλησε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ

Τι ψάχνει ο Ταμβακάκης στην Megas Yeeros του Λούστα – Το παρασκήνιο του deal
Γιατί το EOS του Ταμβακάκη επενδύει στην Megas Yeeros – Πώς έγινε η προσέγγιση των δύο πλευρών - Τι λέει ο Νίκος Λούστας στον ΟΤ

Με 2,1 δισ. η ΔΕΗ «πρασινίζει» τη Δ. Μακεδονία – Στην πρώτη γραμμή και η RWE
Ο Όμιλος ΔΕΗ χτίζει συνολικά φωτοβολταϊκά 2,13 GW δίνοντας «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια σε 715.000 σπίτια κι επιχειρήσεις - Άλλα δύο έργα από τη συμμαχία με τη γερμανική RWE

Η Motor Oil με τη ΔΕΗ πατάνε το «κουμπί» για επενδύσεις 900 εκατ. σε φωτοβολταϊκά
Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil μιλώντας στους αναλυτές έκανε γνωστή τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τα φωτοβολταϊκά της Unagi στα οποία ο Όμιλος κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%

Roller coaster οι αγορές - Πάνω από 13 δισ. η «πληγή» των δασμών στο ΧΑ
Ποιοι επλήγησαν περισσότερο στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αναταράξεις που προκάλεσαν στις αγορές οι δασμοί Τραμπ

ΟΤ Delphi Economic Forum X: Τι βλέπουν για τον εμπορικό πόλεμο 4 ελληνικοί όμιλοι
Τι είπαν ο Αλέξανδρος Εξάρχου (AKTOR) ο Γιώργος Μαργώνης (Παπαστράτος) ο Γιάννος Κοντόπουλος (AthexGroup) και ο Βασίλης Τσάιτας (HELLENiQ ENERGY)