Για να επιτευχθεί ο στόχος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, απαιτείται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα έχει συγκεκριμένους στόχους, θα είναι τεχνολογικά ουδέτερο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, υποστηρίζουν σε κοινή τους δήλωση δέκα διεθνείς μεγάλοι ναυτιλιακοί όμιλοι που έχουν επενδύσει σημαντικά στην πράσινη μετάβαση.

Οι ναυτιλιακοί όμιλοι GasLog, GNV, Capital Group, PIL, MSC, CMA CGM, Carvival, Ponant, Brittany Ferries και Angelicoussis Group, προειδοποιούν με την δήλωση τους ότι η μη δίκαιη και επιστημονικά ορθή αξιολόγηση των καυσίμων μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο και να «πνίξει» την καινοτομία και τις επενδύσεις, που είναι απαραίτητες για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας.

Καθώς ο IMO προχωρά στην υιοθέτηση μέτρων μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα για την εφαρμογή της Στρατηγικής για τα Αέρια του Θερμοκηπίου (GHG) του 2023, είναι ζωτικής σημασίας, οι θεσμοί να προσφέρουν σαφείς κανονισμούς, μια επενδυτική σιγουριά και ένα ισχυρό, ενιαίο μήνυμα σε όλη την αλυσίδα αξίας—συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών καυσίμων, των πλοιοκτητών, των λιμανιών και γενικότερα σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Απαραίτητη προϋπόθεση προσθέτουν οι ναυτιλιακές, είναι μια τεχνολογικά ουδέτερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση, που θα ικανοποιεί τη φύση της στρατηγικής που ο ΙΜΟ, σχεδίασε ήδη από το 2023, η οποία χαρακτηρίζεται από την «ουδετερότητα» ως προς τα καύσιμα και τις τεχνολογίες που οδηγούν στην πράσινη μετάβαση. Αυτή η ουδετερότητα, όπως τονίζεται, εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή όλων στην ανάπτυξη και χρήση νέων καυσίμων ανάλογα με τις διαφορετικές αγορές, τις γεωγραφικές περιοχές αλλά και το επιχειρησιακό μοντέλο.

Η διατήρηση αυτής της αρχής είναι ουσιαστική για την ενίσχυση της καινοτομίας και τη διασφάλιση ότι η στρατηγική παραμένει παγκόσμια εφαρμόσιμη και προσαρμόσιμη, τονίζεται στη δήλωση των «δέκα».

Κίνδυνος να ευνοηθούν καύσιμα με υψηλές εκπομπές αερίων όπως η γκρι μεθανόλη και η γκρι αμμωνία

Στη συνέχεια οι ναυτιλιακοί όμιλοι αναφέρονται σε «πρόσφατες προτάσεις» που έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων και αφορούν την προσαρμογή της μεθοδολογίας του Παγκόσμιου Προτύπου Καυσίμων (GFS) οι οποίες δημιουργούν ανησυχίες καθώς αμφισβητούν τις αρχές της επιστημονικής ακρίβειας και συνέπειας στις οποίες θα πρέπει να βασίζεται το GFS.

Όπως εξηγείται καθώς το μείγμα καυσίμων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ναυτιλία, εξελίσσεται συνεχώς το GFS λειτουργεί ως ο ρυθμιστής συμμόρφωσης, παρέχοντας ένα κοινό σημείο αναφοράς με βάση το οποίο όλα τα καύσιμα μπορούν να αξιολογούνται δίκαια. Η υπονόμευση του ρόλου αυτού, μέσω εναλλακτικών ή μεταβαλλόμενων σημείων αναφοράς αποδυναμώνει την ακεραιότητα του πλαισίου και δημιουργεί σύγχυση σε όλη την αλυσίδα αξίας. Επιπλέον, οι προτάσεις αυτές μπορεί ακούσια να ευνοήσουν καύσιμα με υψηλές εκπομπές, όπως η γκρι μεθανόλη ή η γκρι αμμωνία, όπως για παράδειγμα τον συντελεστή διόρθωσης «ki» που θα μπορούσε τεχνητά να μειώσει το κόστος προσαρμογής τους.

Το LNG προσφέρει άμεσες μειώσεις εκπομπών

Στη συνέχεια οι ναυτιλιακοί όμιλοι αναφέρονται και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) επισημαίνοντας ότι το καύσιμο αυτό παραμένει βασικό συστατικό της πράσινης μετάβασης. Το ορυκτό LNG προσφέρει άμεσες μειώσεις στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παρέχει και ένα σαφές μονοπάτι προς επεκτάσιμες ανανεώσιμες εναλλακτικές, μέσω του bio/e-LNG.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες που υπογράφουν την κοινή δήλωση τονίζουν ότι πάνω από 1.000 πλοία που κινούνται με LNG βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ή έχουν παραγγελθεί, υποστηριζόμενα από ήδη υπάρχουσες υποδομές και σημαντικές επενδύσεις. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι «ανθεκτικά στο μέλλον» καθώς μπορούν να λειτουργήσουν με «ανανεώσιμo»  LNG, προσφέροντας μια ρεαλιστική και οικονομικά αποδοτική γέφυρα προς τα καύσιμα μηδενικού άνθρακα.

Στην περίπτωση που μέσω των νέων προτάσεων καταγραφεί μία υπερβολική επιβάρυνση του LNG δεν θα πρόκειται μόνο για παραποίηση των επιστημονικών δεδομένων αλλά θα υπονομευθεί επίσης η εμπιστοσύνη της αγοράς, τονίζεται στην δήλωση. Ένα σταθερό, προβλέψιμο πλαίσιο πρέπει να αναγνωρίζει την αξία των επενδύσεων μετάβασης και να αποφεύγει αναδρομικά αντικίνητρα που θέτουν σε κίνδυνο τις κεφαλαιουχικές προσπάθειες απανθρακοποίησης.

Η προσαρμογή των τιμών συμμόρφωσης και των μηχανισμών ανταμοιβής—παράλληλα με την αναπροσαρμογή των στόχων μείωσης της Έντασης Καυσίμου (Global Fuel Intensity)—είναι το κλειδί για την αποτελεσματική προώθηση της χρήσης καυσίμων με Μηδενικές ή Σχεδόν Μηδενικές Εκπομπές (ZNZ). Αυτή είναι η κατάλληλη και διαφανής μελλοντική πορεία. Διατηρεί την ουδετερότητα του πλαισίου και συνεχίζει να υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη μετάβαση, καταλήγει η κοινή δήλωση των ναυτιλιακών ομίλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΕΚΤ: Ο εμπορικός πόλεμος έρχεται, η καταναλωτική εμπιστοσύνη φεύγει –  Τι δείχνει έρευνα
Διεθνή |

«Καμπανάκι» από έρευνα της ΕΚΤ - Ο εμπορικός πόλεμος έρχεται αλλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη φεύγει

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται όσο αυξάνονται οι φόβοι των γεωπολιτικών εντάσεων, δείχνει νέα έρευνα της ΕΚΤ. Πιο ανήσυχοι όλων οι Έλληνες.

OT Delphi Economic Forum X-Qubad Talabani: Το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι ασφαλές και ανοιχτό σε επενδύσεις – Οι σχέσεις με την Ελλάδα
Διεθνή |

OT Delphi Economic Forum X-Qubad Talabani: Το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι ασφαλές και ανοιχτό σε επενδύσεις – Οι σχέσεις με την Ελλάδα

ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Qubad Talabani, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X, είπε ότι «έχουμε πολλά να μάθουμε από την Ελλάδα»