Ο Ντόναλντ Τραμπ έρχεται και πετάει στα σκουπίδια διεθνείς πρακτικές  και αυτό που κάνει έχει μια επίδραση προς τα κάτω, διαχέεται, που σημαίνει και έλλειψη εμπιστοσύνης και βεβαιότητας, αλλά και το ενδεχόμενο να πουν και άλλοι ηγέτες χωρών ότι «αφού το κάνει η Αμερική, γιατί όχι κι εγώ». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, Ομ. Καθ. Οικονομικών ΕΚΠΑ, πρώην υπουργός, μιλώντας στον ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη εικόνα στο παγκόσμio σύστημα δεν είναι μόνοι οι δασμοί, είναι μια απίστευτη ανατροπή θεσμικών καταστάστων, πολιτικών, συμμαχιών, τρόπου οργάνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικά σε ό, τι αφορά τους δασμούς, ο καθηγητής εκτιμά ότι «είμαστε σε μια φάση διαπραγματευτική. Ο Τραμπ νομίζει ότι θα περάσουν έτσι οι δασμοί. Φυσικά θα υπάρχει αντίλογος και υπάρχει ήδη. Αυτό θα καταλήξει κάπου. Κανείς δεν θα πάει σε σκληρή σύγκρουση. Όμως, μια ισχυρή σύγκρουση είναι ικανή να δημιουργήσε προβλήμταα και στην αμερικανική και στην παγκόσμια οικονομία».

Οπως εξήγησε, οι επιλογές του Τραμπ είναι ενδεικτικές ενός ηγεμόνα, αυτού του μεταπολεμικού κόσμου, ιδιαίτερα εξασθενημένου. «Αυτές τις κινήσεις δεν τις κάνει κάποιος που είναι πραγματικός ηγεμόνας. Δείχνει ότι έχει ανάγκη από μέτρα που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ και προσφεύγει σε αυτά».

Μιε μεγάλη παράπλευρη αρνητική επίδρση για τις ΗΠΑ και τον Τραμπ, σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση, θα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο δολάριο, μια εξέλιξη που θα φέρει ανακατατάξεις στο παγκόσμιο σύστημα με την ανάδειξη άλλων περιοχών και ενώσεων χωρών.

Επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Σε ό, τι αφορά την Ελλάδα, ανέφερε ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι δασμοί σε κάποια ελληνικά προϊόντα, που, εάν τα πράγματα μείνουν εκεί που έχει λεχθεί, είναι ελέγξιμα» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δευτερογενείς επιπτώσεις που θα επηρεάσουν τη χώρα μας, ξεκινώντας από την ΕΕ. Εάν, είπε, η ΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος προορισμός ελληνικών προϊόντων, προχωρήσει σε συνθήκες ύφεσης λόγω των αμερικανικών δασμών, θα δημιουργήσει και στην ελληνική οικονομία πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις απώλειες της τάξης του 0,4% – 0,5% στο ελληνικό ΑΕΠ, είναι πολύ σημαντικό ποσοστό, επί του 2% στο οποίο υπολογίζεται η ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα είναι προτελευταία στην ΕΕ σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Το 2025 ήταν στη 14η θέση και τώρα είναις την 26η. Τα πράγματα για εμάς δεν είναι τα καλύτερα. Αν όλη αυτή αναστάτωση σε βρει σε μια κατάσταση που μόλις βγήκες από δύο μεγάλες κρίσεις, αλλά και σε μια κατάστη που έχεις σοβαρά προβλήματα -και η Ελλάδα έχει- πρέπει να σκεφτείς πολύ περισσότερο τι επιπτώσεις μπορείς να έχεις: πρώτον αύξηση στις τιμές των προϊόντων, δεύτερον να μειωθούν οι εξαγωγές, τρίτον να υποστούμε αρνητικές επιδράσεις στον ρυθμό μεγέθυνσης λόγω του περιορισμού της ανάπτυξης στην ΕΕ, ως μεγαλύτερου αγοραστή ελληνικών προϊόντων, τέταρτον επιπτώσεις στην απασχόληση και στους μισθούς», είπε χωρίς περιστροφές ο κ. Γιαννίτσης.

Διατύπωσε, όμως, την άποψη ότι ενώ σίγουρα θα επηρεαστεί η κατανομή εισοδήματος στην Ελλάδα, οι μειώσεις του μέσου εισοδήματος μπορεί να έρθουν λόγω πληθωρισμού, δεν θα υπάρξουν, όμως, «αυτήν τη στιγμή» πραγματικές μειώσεις.

Πώς πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του ΟΤ πώς πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα σε ό, τι καινούργιο φέρνουν οι καιροί που διανύουμε, ο κ. Γιαννίτσης ήταν κατηγορηματικός: «Δίνοντας έμφαση σε κάτι που δεν έχει δώσει έμφαση [η χώρα] για όλα τα χρόνια μετά την οικονομική κρίση. Και αυτό είναι οι επενδύσεις», οι οποίες, όπως τόνισε, αυξάνονται, μεν, από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο, δε. «Είναι το τελευταίο στην ΕΕ και παρασάγκας χαμηλότερο από αυτό που είχαμε πριν την κρίση ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Ο ίδιος, απέδωσε το γεγονός ότι οι επενδύσεις δεν έχουν «ξεκολλήσει», σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αβεβαιότητα που γεννούν οι εσωτερικές συνθήκες στην Ελλάδα και όχι μόνο οι εξωτερικές. Στην Ελλάδα, οι θεσμοί αλλάζουν κάθε τόσο και αυτό λειτουργεί ανασταλτικά στις επενδύσεις, είπε.

Δεν έχουμε βγει από την κρίση

«Τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι ανεπαρκή. Αν τα μετρήσουμε με άλλες χώρες είμαστε πολύ πίσω. Ας δούμε τι έγινε στην Ισπανία και στην Πορτογαλία που ήταν επίσης σε κρίση. Εμείς ό, τι και να λένε ακόμη δεν έχουμε βγει από την κρίση. Πολλά μεγέθη μας είνμαι πολύ χαμηλότερα από ό, τι το 2008- 2009. Είμαστε ακόμη πίσω», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννίτσης.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις στο real estate, χαρακτήρισε «τεράστια κηλίδα» τα ακίνητα. «Η ανάπτυξη της Ελλάδας», εξήγησε, «σε υπερβολικό βαθμό στηρίζεται στο real estate. Αυτή δεν είναι πάντα επένδυση. Είναι εν μέρει επένδυση», για να προσθέτει ότι «πρέπει να πάμε σε παραγωγικές δραστηριότητες με υψηλή παραγωγικότητα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Πιερρακάκης: Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ
Οικονομία |

Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ, λέει ο Πιερρακάκης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της

OT Delphi Economic Forum X: Σοφία Ζαχαράκη: «Οι εκπαιδευτικοί στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας»
Οικονομία |

OT Delphi Economic Forum X- Ζαχαράκη: «Οι εκπαιδευτικοί στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας»

Για τις πανελλήνιες εξετάσεις, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μίλησε - μεταξύ άλλων - η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

OT Delphi Economic Forum X-Χριστόδουλος Τοψίδης: Ιδιαίτερη η ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Οικονομία |

OT Delphi Economic Forum X-Χριστόδουλος Τοψίδης: Ιδιαίτερη η ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα Logistics της Περιφέρειας, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Delphi Economic Forum X-Παύλος Μαρινάκης: Βελτιωμένη η κατάσταση στη χώρα μας – Υπάρχουν όμως πολλές προκλήσεις
Οικονομία |

Παύλος Μαρινάκης: «Βελτιωμένη η κατάσταση στη χώρα μας- Υπάρχουν όμως πολλές προκλήσεις»

Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία, συζήτησαν πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες στο Delphi Economic Forum X