Reuters Breakingviews

Πείτε αντίο στην παλιά «ειδική σχέση» μεταξύ Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Πείτε γεια σε μια νέα ειδική σχέση στη Μάγχη.

Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέτει υπό πίεση τους διατλαντικούς δεσμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πολλά να κερδίσουν από την ένωση δυνάμεων. Ένα σύμφωνο ασφαλείας που θα καλύπτει τα οικονομικά, την ενέργεια, το περιβάλλον, την τεχνολογία και τα οικονομικά -καθώς και την άμυνα- θα ήταν στο ύψος των περιστάσεων. Το κύριο εμπόδιο είναι η έλλειψη οράματος και από τις δύο πλευρές.

Η Βρετανία και η ΕΕ, φυσικά, έχουν μια οδυνηρή πρόσφατη ιστορία. Το Brexit διαχώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο από το μπλοκ πριν από πέντε χρόνια. Και οι δύο πρώην σύντροφοι εξακολουθούν να υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα. Όμως η Ευρώπη βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο ενός γεωπολιτικού σεισμού. Η εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ήταν αρκετά κακή. Ο δασμολογικός πόλεμος του Τραμπ, σε συνδυασμό με την περιορισμένη υποστήριξή του στο Κίεβο και τις τακτικές σκέψεις για το αν θα τηρήσει το αμυντικό σύμφωνο του ΝΑΤΟ, εντείνει την ευπάθεια της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα έναν γενικό δασμό «μόνο» 10% στις εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο, το μισό από το 20% που επέβαλε στην «αξιολύπητη» -όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο Τραμπ-  Ε.Ε. Αλλά είναι δύσκολο να δικαιολογήσει κανείς οποιονδήποτε αμερικανικό δασμό στη Βρετανία, η οποία είναι στενός σύμμαχος που έχει πολεμήσει ώμο με ώμο με τις ΗΠΑ σε αμέτρητους πολέμους. Τόσο για την ειδική σχέση που αμέτρητοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί έχουν εξυμνήσει.  Τόσο για τον βασιλιά Κάρολο που προσκάλεσε τον Τραμπ στη Βρετανία για μια άνευ προηγουμένου δεύτερη κρατική επίσκεψη .

Ευρεία άποψη ασφαλείας

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υποσχέθηκε να «επαναφέρει» τις σχέσεις με την ΕΕ μετά την κατάκτηση της εξουσίας από το Εργατικό Κόμμα του πέρυσι, αντικαθιστώντας τους Συντηρητικούς που είχαν υπερασπιστεί το Brexit. Θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της ΕΕ στις 19 Μαΐου για να προωθήσει αυτή την ιδέα.

Αλλά η επαναφορά που υποσχέθηκε δεν είναι ακόμη αρκετά φιλόδοξη. Ο Στάρμερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην ενιαία αγορά ή την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, πόσο μάλλον να αποδεχτεί τις ρυθμίσεις της για ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων ή την επανένταξη στο μπλοκ. Αντίθετα, εστιάζει σε ιδέες όπως η ενεργειακή συνεργασία, η σύνδεση των προγραμμάτων εμπορίας άνθρακα της Βρετανίας και της ΕΕ και μια συμφωνία για τη μείωση των συνοριακών ελέγχων στα γεωργικά προϊόντα.

Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες βλέπουν ελάχιστη ανάγκη να αλλάξει η εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο εταίρων, η οποία θα αναθεωρηθεί το επόμενο έτος. Η στάση της ΕΕ είναι ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να «διαλέγει» κομμάτια της ενιαίας αγοράς αν δεν είναι έτοιμη να είναι πλήρες μέλος, πράγμα που σημαίνει ότι συμφωνεί στην ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, λέει ο Τσαρλς Γκραντ, διευθυντής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση. Η αρχική εστίαση της ΕΕ είναι να συνάψει μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους νέους να ταξιδεύουν στη Βρετανία και στην επέκταση μιας συμφωνίας για τα αλιευτικά δικαιώματα – και οι δύο ιδέες που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ενδιαφέρεται.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Στάρμερ ζήτησε επίσης μια «φιλόδοξη εταιρική σχέση ασφάλειας Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ». Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τολμηρή νέα ειδική σχέση, αλλά μόνο εάν οι εταίροι έχουν μια ευρεία κατανόηση της «ασφάλειας».

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατανοούν ότι πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά στον τομέα της άμυνας. Θα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να στηρίξουν την Ουκρανία και να σταθούν απέναντι στη Ρωσία εάν ενώσουν τις δυνάμεις τους. Ο σχετικά ισχυρός στρατός της Βρετανίας, τα πυρηνικά όπλα και η τεχνογνωσία των πληροφοριών είναι σημαντικά πλεονεκτήματα.

Ένας κίνδυνος είναι ότι η ΕΕ θα ευνοήσει τον εξοπλισμό που κατασκευάζεται εντός του μπλοκ καθώς κλιμακώνει την αμυντική βιομηχανία της. Θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Το Bruegel, το ισχυρό think tank των Βρυξελλών, αυτή την εβδομάδα θα ζητήσει έναν αμυντικό μηχανισμό που θα περιλαμβάνει τη Βρετανία. Βρετανικές φωνές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ήδη κυκλοφορήσει παρόμοια σχήματα.

Ακόμα κι αυτό, όμως, δεν πάει αρκετά μακριά. Η ασφάλεια είναι πολύ ευρύτερη από την άμυνα, όπως τόνισε ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. Κάποιος μπορεί να επισημάνει την «ασφάλεια» σε πολλά θέματα.

Η Ευρώπη θα χρειαστεί μεγαλύτερη οικονομική, τεχνολογική και χρηματοπιστωτική ασφάλεια εάν διακοπεί η διατλαντική εμπορική σχέση. Η ανάγκη να σταματήσουν ξαφνικά οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία έπληξε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας. Η κλιματική αλλαγή υπογραμμίζει την ανάγκη για περιβαλλοντική ασφάλεια.

Σε όλους αυτούς τους τομείς, η Βρετανία και η ΕΕ θα είναι ισχυρότερες μαζί. Η ενοποίηση των ενεργειακών δικτύων θα ενισχύσει την ασφάλεια και θα μειώσει το κόστος.

Το Σίτι του Λονδίνου θα μπορούσε να συμβάλει στο σχέδιο της ΕΕ για τη δημιουργία μιας «ένωσης κεφαλαιαγορών» που διοχετεύει τις αποταμιεύσεις της Ευρώπης σε παραγωγικές επενδύσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολλά να προσφέρει σε άλλους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά εάν η Ευρώπη καταλήξει να αγοράζει λιγότερες υπηρεσίες από τις ΗΠΑ

Η ΕΕ και η Βρετανία θα έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να σώσουν τμήματα της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του ελεύθερου εμπορίου, εάν ενώσουν τις δυνάμεις τους. Θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν πυρήνα γύρω από τον οποίο θα μπορούσαν να συσπειρωθούν άλλες δημοκρατίες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ινδία, η Βραζιλία και το Μεξικό.

Να δούμε μακριά…

Ο Τραμπ θα απεχθάνονταν την ιδέα της Βρετανίας και της ΕΕ να κάνουν κλαμπ – εν μέρει επειδή θα μπορούσε να μειώσει την ισχύ των ΗΠΑ και εν μέρει επειδή αντιπαθεί το μπλοκ. Μπορεί να προσπαθήσει να καταστρέψει μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή εταιρική σχέση για την ασφάλεια απειλώντας με κυρώσεις ή προσπαθώντας να ξεκολλήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ με μια δική του εμπορική συμφωνία.

Ένα τέτοιο σενάριο θα κάνει τον Στάρμερ προσεκτικό. Δεν επιθυμεί να ανταγωνιστεί τον Τραμπ. Δικαίως επιθυμεί να προστατεύσει τους επιχειρηματικούς δεσμούς και δεν θέλει οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, πόσο μάλλον το ΝΑΤΟ.

Αλλά η Βρετανία είναι πιο κοντά στην ΕΕ από τις ΗΠΑ όσον αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα και τις αξίες. Θα υπάρξει επίσης μεγαλύτερη οικονομική ευκαιρία από τη συνεργασία με την ΕΕ από ό,τι θα υπάρξει ποτέ ως μικρότερος εταίρος σε μια άνιση σχέση με έναν αναξιόπιστο Τραμπ. Ακόμη και μετά το χτύπημα του Brexit, το συνολικό εμπόριο της Βρετανίας, με την ΕΕ των 795 δισεκατομμυρίων λιρών το 2023 ήταν 2,7 φορές μεγαλύτερο από αυτό με τις ΗΠΑ.

Για να δημιουργήσει μια ειδική σχέση, η ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει κάποια ευελιξία και να αρχίσει να αντιμετωπίζει το ΗΒ ως κάτι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μη μέλος. Ο Στάρμερ, από την πλευρά του, θα πρέπει να σταματήσει να ανησυχεί ότι ο βρετανικός λαός είναι αλλεργικός στις στενότερες σχέσεις με το μπλοκ. Μόνο το 30% πιστεύει τώρα ότι ήταν σωστό να ψηφίσει για την έξοδο από την ΕΕ. Σχεδόν τα δύο τρίτα θέλουν μια στενότερη σχέση με την ΕΕ και το 55% θα ήθελε να επανενταχθεί.

Τώρα είναι η ώρα να δούμε μακριά…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners