Στα ασφαλή καταφύγια όπως είναι το ελβετικό φράγκο και το γεν στράφηκαν οι επενδυτές, καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σύμφωνα με το Reuters.

Ο χρυσός ανέκαμψε προς τα επίπεδα ρεκόρ παρά το άλμα των ασιατικών χρηματιστηρίων μετά την απρόσμενη ανακοίνωση της παύσης των δασμών για ενενήντα μέρες για πάνω από 70 χώρες.

Σε πίεση το δολάριο

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχωρούν θέτοντας σε πίεση το δολάριο. Αρκετοί αναλυτές, όπως αναφέρει, το Reuters εκτιμούν ότι πρόκειται για μια εντεινόμενη κρίση εμπιστοσύνης στο αμερικανικό νόμισμα ως αποτέλεσμα των παλινωδιών του Τραμπ στην εμπορική πολιτική.

Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε κατά 0,8% στα 146,54 γεν και κατά 0,5% στο 0,8532 ελβετικό φράγκο. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 1,0983 δολάρια.

Το κινεζικό γιουάν υποχώρησε για λίγο στο χαμηλότερο επίπεδό του από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/2008, αλλά τελευταία διαπραγματεύτηκε ελαφρώς υψηλότερα.

Ο Τραμπ διατήρησε ένα βασικό δασμολογικό ποσοστό 10% για τις περισσότερες χώρες, καθώς εξέπληξε τις αγορές δίνοντας αναστολή 90 ημερών στους αμοιβαίους δασμούς της «Ημέρας της Απελευθέρωσης» που είχαν τεθεί σε ισχύ λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα.

 

«Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες 90 ημέρες, η διεθνής φήμη των ΗΠΑ έχει υπονομευθεί» υπογραμμίζουν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα προς τους πελάτες τους. «Οι ακραίες αποτιμήσεις του δολαρίου ΗΠΑ έναντι ορισμένων νομισμάτων φαίνονται όλο και πιο αδικαιολόγητες μεσοπρόθεσμα».

Ο Τραμπ ανέφερε ότι ο πανικός στις αγορές από τις ανακοινώσεις του στις 2 Απριλίου συνέβαλε στην απόφαση να αναβάλει την επιβολή δασμών.

«Φαίνεται πιθανό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανοιγόκλεισε τα μάτια (όταν) βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πιθανή ύφεση, μια πολιτική αντίδραση, μια σχεδόν bear market μετοχών και τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης» εκτιμά ο Kyle Rodda, αναλυτής στην Capital.com.

«Υπάρχει πλέον λιγότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μεταξύ των επενδυτών» είπε.

«Ακόμη και αν ο πρόεδρος Τραμπ κλείσει συμφωνίες με εμπορικούς εταίρους, υπάρχει ζημιά που έχει γίνει στις αγορές και την αμερικανική οικονομία και θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθεί».

Το γιουάν και η προσεκτική υποτίμησή του

Το γιουάν στην ξηρά διολίσθησε στα 7,3518 ανά δολάριο στις πρώτες συναλλαγές, το πιο αδύναμο από τις 26 Δεκεμβρίου 2007, αλλά διαπραγματευόταν για τελευταία φορά ελαφρώς ενισχυμένο στην ημέρα στα 7,3420 ανά δολάριο.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την επίσημη ισοτιμία του γιουάν για έκτη διαδοχική συνεδρίαση συναλλαγών την Πέμπτη, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να επιτρέψει μια πολύ σταδιακή υποτίμηση.

«Πιστεύουμε ότι το Πεκίνο βλέπει αυτές τις εμπορικές ενέργειες των ΗΠΑ ως κήρυξη οικονομικού πολέμου» έγραψαν οι αναλυτές της BCA Research σε σημείωμά τους.

«Οι κινεζικές αρχές θα επιτρέψουν στο γιουάν να υποτιμηθεί σημαντικά» αναφέρεται στο σημείωμα. «Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας θα κλιμακωθεί από εδώ και πέρα».

Όσο παραμένει πρόεδρος ο Τραμπ θα λάμπει ο χρυσός

Ο χρυσός σημείωσε άλμα 1,3% στα περίπου 3.122 δολάρια η ουγγιά, πλησιάζοντας το υψηλό ρεκόρ των 3.167,57 δολαρίων που είχε επιτευχθεί πριν από μία εβδομάδα.

«Παραμένουμε ανυποχώρητα αισιόδοξοι για τον χρυσό και είμαστε στρατηγικά υπερεπενδεδυμένοι στο περιουσιακό στοιχείο» ο Li Zhao, μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής της China International Capital Corp (CICC).

Ο χρυσός θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε σενάρια μπορεί να αντιμετωπίσει η αμερικανική οικονομία στο μέλλον, είτε πρόκειται για ύφεση, είτε για υπερπληθωρισμό, είτε για χρέος που βγαίνει εκτός ελέγχου, τονίζει ο Li.

«Όσο ο Τραμπ παραμένει πρόεδρος των ΗΠΑ … ο χρυσός θα λάμπει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Χρυσός: Σπάει όλα τα ρεκόρ – Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός… Τραμπ
Commodities |

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ

Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023